RBI Grade B Officer · Topic Collection

Reasoning PYQs

Verbal and non-verbal reasoning, analogies, syllogisms, number series, coding-decoding, blood relations, and analytical puzzles.

300 Total Questions5 Official PapersYears: 2017–2023Search in Reasoning
Showing questions 141–160 of 300Page 8 of 15
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 141

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (48-51): Study the following information carefully and answer the questions given below.
In a family of three generation there are seven members and three married couples.

Each person has different age.

Only married couples have child. The one who is sister-in-law of W is 20 years old. K is uncle of P who is three years younger than S. W is the only son-in-law of M and has no siblings. T is sister-in-law of K who is 30 years old. K is unmarried and sibling of M. X is grandchild of M and 15 years younger than her aunt. Age of S is not an even number.

Q51. What is the ratio of the ages of P’s uncle and S’s daughter?

  1. AOption (a)

    5:6

  2. BOption (b)

    6:5

  3. COption (c)

    6:1

  4. DOption (d)

    3:2

  5. EOption (e)

    5:2

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

6:1

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 142

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Directions (52-54): Each of the following questions below consists of a question and three statements numbered I, II and III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read all the statements and give answer.

Q52. Seven persons i.e. P, Q, R, S, T, U and V attend the business meeting on different consecutive days starts from Tuesday but not necessarily in the same order. Find how many persons attend the meeting between U and T?
Statement I: Three persons attend the meeting between P and T. U attends the meeting one of the days before T but not the first one to attend the meeting.
Statement II: Two persons attend the meeting between T and S. The number of persons attends the meeting after T is two less than the number of persons attends the meeting before P.
Statement III: More than two persons attend the meeting between U and V. V attends the meeting after S.

  1. AOption (a)

    If the data in statement I is sufficient

  2. BOption (b)

    If the data in statement II is sufficient

  3. COption (c)

    If the data in statement I and statement II are sufficient to answer the question.

  4. DOption (d)

    If the data in all the statements I, II and III together are necessary to answer the question.

  5. EOption (e)

    If the data in statement III is sufficient

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

If the data in all the statements I, II and III together are necessary to answer the question.

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 143

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Directions (52-54): Each of the following questions below consists of a question and three statements numbered I, II and III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read all the statements and give answer.

Q53. Eight persons- A, B, C, D, E, F, G and H sit around a square table such that four of them sit at the corner of the table and the remaining four sit at the middle of the side of the table but not necessarily in the same order.

All of them face towards the centre. Find who among the following sits third to the right of H?
Statement I: E is an immediate neighbour of G who sits second to the left of H. A sits to the immediate left of E.
Statement II: The number of persons sits between H and C when counted to the left of H is same as the number of persons sits between F and B when counted to the right of F.
Statement III: F and D both didn’t sit at the middle of the side. F sits second to the left of D. F doesn’t sit adjacent to G.

  1. AOption (a)

    If the data in statement I is sufficient

  2. BOption (b)

    If the data in statement II is sufficient

  3. COption (c)

    If the data in statement I and statement III together are sufficient to answer the question.

  4. DOption (d)

    If the data in all the statements I, II and III together are necessary to answer the question.

  5. EOption (e)

    If the data in statement I and statement III together are sufficient to answer the question.

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

If the data in statement I and statement III together are sufficient to answer the question.

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 144

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Directions (52-54): Each of the following questions below consists of a question and three statements numbered I, II and III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read all the statements and give answer.

Q54. Seven persons i.e., P, Q, R, S, T, U and V have different weight but not necessarily in the same order. Find the third heaviest person among all?
Statement I: R is heavier than at least two persons. S is heavier than R but lighter than U.
Statement II: Three persons have weight between P and U. Q is just lighter than U.
Statement III: Neither T nor V is the heaviest persons. R is not heavier than U.

  1. AOption (a)

    If the data in statement I is sufficient

  2. BOption (b)

    If the data in statement II is sufficient

  3. COption (c)

    If the data in statement I and statement II are sufficient to answer the question.

  4. DOption (d)

    If the data in all the statements I, II and III together are necessary to answer the question.

  5. EOption (e)

    If the data in statement III is sufficient

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

If the data in all the statements I, II and III together are necessary to answer the question.

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 145

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Q55. Healthy diet, Regular exercise and Meditation are three key points to maintain your immunity level-Statement given by Health Ministry after cases of corona has been increased rapidly. Uses of mask, sanitizer has been encouraged. Washing hands with soaps and social distancing has been advised. Which of the following diminish the advisory by Health Ministry?

  1. AOption (a)

    Eating junk and street foods has been increased mainly in case of younger generation.

  2. BOption (b)

    All the guests are wearing mask and following all norms in royal wedding of Minister’s son.

  3. COption (c)

    Trade unions has decided to reopen the market with some guidelines.

  4. DOption (d)

    Yoga class has been introduced in online format for all the Government and private schools.

  5. EOption (e)

    Black marketing of Mask has been increased all over the country.

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

Eating junk and street foods has been increased mainly in case of younger generation.

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 146

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Q56.

Statement:

The Supreme Court said the government’s new rules to regulate OTT (over-the-top) platforms lacked teeth to punish violators or to screen offensive content. There is no provision for punishment or fine. What is the mechanism to control and regulate these platforms?” Justice Ashok Bhushan, heading a Bench, asked Solicitor General Tushar Mehta. Mr. Mehta agreed and said, “We can come out with a draft and place it before the court,” he stated.
Which of the following can be assumed from the above statement?

(I) Youth generations are diverting to wrong direction after watching web series released on OTT containing abusive content.

(II) Producer and Director of a recently launched web series are sitting on a strike after Government puts a ban on its further telecast.

(III) Government should regulate the OTT and it must be screened by a panel member before release.

  1. AOption (a)

    Only I and III

  2. BOption (b)

    Only III

  3. COption (c)

    Only I and II

  4. DOption (d)

    Only II

  5. EOption (e)

    Only I

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

Only I

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 147

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Directions (57-60): In each question below some statements are given followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion definitely logically does not follow from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer –

Q57.

Statements:

All Dunzo are Zepto.

All Zepto are Zomato.

Some Zomato is not Otipy.

No Otipy is a Drink prime.

Conclusions:

  1. AOption (a)

    Some Drink prime are not Otipy.

  2. BOption (b)

    All Zomato being Zepto is a possibility.

  3. COption (c)

    Some Zepto are Dunzo.

  4. DOption (d)

    Some Zomato is Dunzo.

  5. EOption (e)

    No Dunzo is Zomato.

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

No Dunzo is Zomato.

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 148

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Directions (57-60): In each question below some statements are given followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion definitely logically does not follow from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer –

Q58.

Statements:

Some Laptop are Grey.

All Grey are User.

Some User are Wi-fi.

All User are Internet.

Conclusions:

  1. AOption (a)

    Some User are Internet.

  2. BOption (b)

    Some User are Laptop.

  3. COption (c)

    Some Wi-fi are Internet.

  4. DOption (d)

    Some Grey are not Internet.

  5. EOption (e)

    Some Laptop are Internet.

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

Some Grey are not Internet.

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 149

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Directions (57-60): In each question below some statements are given followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion definitely logically does not follow from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer –

Q59.

Statements:

Only Paytm is G-pay.

Only a few Paytm is UPI. Only a few Phone pe are UPI. All Phone pe are Bharat pay.

Conclusions:

  1. AOption (a)

    No G-pay is UPI

  2. BOption (b)

    All Bharat pay being UPI is a possibility

  3. COption (c)

    Some Paytm can be Phone pe

  4. DOption (d)

    All UPI being Bharat pe is a possibility

  5. EOption (e)

    None follows

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

All Bharat pay being UPI is a possibility

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 150

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Directions (57-60): In each question below some statements are given followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion definitely logically does not follow from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer –

Q60.

Statements:

Only a few Wicket is Ball.

Only a few Ground is Ball.

All Ground are Baller.

No Wicket is Baller.

Conclusions:

  1. AOption (a)

    Some Wicket is not Ball

  2. BOption (b)

    Some Ball is Baller

  3. COption (c)

    Some Ground is not Ball

  4. DOption (d)

    All Ball being Baller is a possibility

  5. EOption (e)

    Some Ball are not Baller

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

All Ball being Baller is a possibility

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 151

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (61-65): Study the following information carefully and answer the questions given below. Eight persons -A, B, C, D, E, F, G and H were born in different years i.e. 1991, 1995, 2002, 1998, 1985, 2018, 2015 and 2010 but not necessarily in the same order. Calculate the age of each person taking the base year 2021. B’s age is a prime number. There is four years gap between B and H. Two persons were born between B and E who was born in odd numbered year. The number of persons born before E is same as the number of persons born after F. G’s age is a multiple of 3 but less than B. The difference between the age of A and D is neither even nor prime number. C’s age is more than E’s age but not less than F’s age. E is older than F.
Q61. What is the sum of the ages of F and the person who was born in 2002?

  1. AOption (a)

    25 years

  2. BOption (b)

    30 years

  3. COption (c)

    45 years

  4. DOption (d)

    22 years

  5. EOption (e)

    None of these

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

25 years

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 152

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (61-65): Study the following information carefully and answer the questions given below. Eight persons -A, B, C, D, E, F, G and H were born in different years i.e. 1991, 1995, 2002, 1998, 1985, 2018, 2015 and 2010 but not necessarily in the same order. Calculate the age of each person taking the base year 2021. B’s age is a prime number. There is four years gap between B and H. Two persons were born between B and E who was born in odd numbered year. The number of persons born before E is same as the number of persons born after F. G’s age is a multiple of 3 but less than B. The difference between the age of A and D is neither even nor prime number. C’s age is more than E’s age but not less than F’s age. E is older than F.
Q62. How many persons were born between C and the one whose age is 11 years?

  1. AOption (a)

    One

  2. BOption (b)

    Four

  3. COption (c)

    Three

  4. DOption (d)

    None

  5. EOption (e)

    Two

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

Four

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 153

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (61-65): Study the following information carefully and answer the questions given below. Eight persons -A, B, C, D, E, F, G and H were born in different years i.e. 1991, 1995, 2002, 1998, 1985, 2018, 2015 and 2010 but not necessarily in the same order. Calculate the age of each person taking the base year 2021. B’s age is a prime number. There is four years gap between B and H. Two persons were born between B and E who was born in odd numbered year. The number of persons born before E is same as the number of persons born after F. G’s age is a multiple of 3 but less than B. The difference between the age of A and D is neither even nor prime number. C’s age is more than E’s age but not less than F’s age. E is older than F.
Q63. Who among the following is the youngest person?

  1. AOption (a)

    A

  2. BOption (b)

    D

  3. COption (c)

    G

  4. DOption (d)

    F

  5. EOption (e)

    None of these

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

G

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 154

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (61-65): Study the following information carefully and answer the questions given below. Eight persons -A, B, C, D, E, F, G and H were born in different years i.e. 1991, 1995, 2002, 1998, 1985, 2018, 2015 and 2010 but not necessarily in the same order. Calculate the age of each person taking the base year 2021. B’s age is a prime number. There is four years gap between B and H. Two persons were born between B and E who was born in odd numbered year. The number of persons born before E is same as the number of persons born after F. G’s age is a multiple of 3 but less than B. The difference between the age of A and D is neither even nor prime number. C’s age is more than E’s age but not less than F’s age. E is older than F.
Q64. Which among the following statement(s) is/are true?

  1. AOption (a)

    A was born in 1985.

  2. BOption (b)

    Two persons were born between H and B

  3. COption (c)

    Age of E is multiple of 7

  4. DOption (d)

    C is the oldest person among all

  5. EOption (e)

    All are true

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

C is the oldest person among all

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 155

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (61-65): Study the following information carefully and answer the questions given below. Eight persons -A, B, C, D, E, F, G and H were born in different years i.e. 1991, 1995, 2002, 1998, 1985, 2018, 2015 and 2010 but not necessarily in the same order. Calculate the age of each person taking the base year 2021. B’s age is a prime number. There is four years gap between B and H. Two persons were born between B and E who was born in odd numbered year. The number of persons born before E is same as the number of persons born after F. G’s age is a multiple of 3 but less than B. The difference between the age of A and D is neither even nor prime number. C’s age is more than E’s age but not less than F’s age. E is older than F.
Q65. Four of the following five are alike in a certain way and thus form a group. Who among the following does not belong to the group?

  1. AOption (a)

    F

  2. BOption (b)

    G

  3. COption (c)

    E

  4. DOption (d)

    C

  5. EOption (e)

    B

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

B

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 156

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Directions (66-68): Study the following information carefully and answer the questions given below In a certain code language: “Enforcement directorate would acquitted soon” is coded as “19LG 13LV 38FW 4FW 34LM” “Interrogation release completely added stems” is coded as “23LM 23VV 18LB 5VW 39VH” “Prevention corruption allegedly purchase campaigning ”is coded as “34LM 18FM 13VB 37FV 4RT”
Q66. What is the code for “Public Health” in the given code language?

  1. AOption (a)

    23FX 13SV

  2. BOption (b)

    13VS 37FX

  3. COption (c)

    27FX 23VS

  4. DOption (d)

    26FX 13VS

  5. EOption (e)

    None of these

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

13VS 37FX

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 157

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Directions (66-68): Study the following information carefully and answer the questions given below In a certain code language: “Enforcement directorate would acquitted soon” is coded as “19LG 13LV 38FW 4FW 34LM” “Interrogation release completely added stems” is coded as “23LM 23VV 18LB 5VW 39VH” “Prevention corruption allegedly purchase campaigning ”is coded as “34LM 18FM 13VB 37FV 4RT”
Q67. The code “9RR 28VI” is coded for which of the following word?

  1. AOption (a)

    Delhi weather

  2. BOption (b)

    Desert welfare

  3. COption (c)

    Day night

  4. DOption (d)

    Dusty weather

  5. EOption (e)

    None of these

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

Delhi weather

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 158

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Directions (66-68): Study the following information carefully and answer the questions given below In a certain code language: “Enforcement directorate would acquitted soon” is coded as “19LG 13LV 38FW 4FW 34LM” “Interrogation release completely added stems” is coded as “23LM 23VV 18LB 5VW 39VH” “Prevention corruption allegedly purchase campaigning ”is coded as “34LM 18FM 13VB 37FV 4RT”
Q68. What is the code for “German language” in the given code language?

  1. AOption (a)

    14RS 13GD

  2. BOption (b)

    12MV 14FV

  3. COption (c)

    12VM 13FV

  4. DOption (d)

    12VM 15FV

  5. EOption (e)

    None of these

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

12VM 13FV

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 159

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (69-73): Study the following information carefully and answer the questions given below: Eight persons sit in a row face north at consecutive multiple distance of 7m. All the persons face towards north. A sits 63m left of S. R sits immediate right of S. Distance between A and R is same as the distance between F and R. Difference between the total distance of W and D to the total distance of D and Y is 7m. Now F goes in the north and walks 50m to reach point C then, takes right turn and walks 98m to reach at point K after that F in the North-west of U. W goes in the south and walks 20m to reach point Q then he takes his left and walks some distance to reach south of R.
Q69. Find the sum of the distance walk by W and F?

  1. AOption (a)

    215m

  2. BOption (b)

    245m

  3. COption (c)

    225m

  4. DOption (d)

    235m

  5. EOption (e)

    205m

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

245m

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 160

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (69-73): Study the following information carefully and answer the questions given below: Eight persons sit in a row face north at consecutive multiple distance of 7m. All the persons face towards north. A sits 63m left of S. R sits immediate right of S. Distance between A and R is same as the distance between F and R. Difference between the total distance of W and D to the total distance of D and Y is 7m. Now F goes in the north and walks 50m to reach point C then, takes right turn and walks 98m to reach at point K after that F in the North-west of U. W goes in the south and walks 20m to reach point Q then he takes his left and walks some distance to reach south of R.
Q70. In which direction is point C with respect to point Q?

  1. AOption (a)

    North-east

  2. BOption (b)

    South-west

  3. COption (c)

    North

  4. DOption (d)

    South-east

  5. EOption (e)

    North-west

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

North-east

Explanation not yet available.

How should I prepare for Reasoning in RBI Grade B Officer?

Solving previous year questions by topic helps identify recurring concepts, question patterns, and frequently asked sub-topics. Attempt each question, review the step-by-step explanation, and note down key formulas or facts for quick revision before the exam.