Official Paper

RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper

120 questions · 120 minutes · with answers · free

Reasoning (60 questions)

31

Direction (31-35): Study the following information carefully and answer the questions given below: Seven classes of different subjects viz. Physics, Hindi, Math, English, Social study, Chemistry and Biology scheduled in school A but not necessarily in the same order. Each of the subject scheduled either for 30 minutes or 60 minutes. Note: If Subject A scheduled from 9:00 am to 10:00 am than its must be scheduled on 9:00/9:30 or 10:00 am. Neither scheduled at 9:05 nor scheduled at 9:55. There is 30 minutes break given between two classes. Hindi class is scheduled on 12:00 noon. No class scheduled between Hindi and Maths. English class scheduled at 2:00pm. There is 1:30 hours gap between English and Biology class which is scheduled after English class. Total time for all subjects is 5 hours. Physics class is scheduled 60 minutes before Maths class. No class scheduled at 6pm and after 6pm. Chemistry class takes half time than English class and scheduled just after the English class. No class is scheduled at 10:00 am and 5:00 pm. Social study class is scheduled before the class which is scheduled at 3:30 pm. English class starts before 2:30pm.

Q31. Which of the following time for Chemistry class is scheduled?

  1. ((a))

    3:00-3:30

  2. ((b))

    4:00-4:30

  3. ((c))

    3:30-4:00

  4. ((d))

    4:30-5:30

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((c))

3:30-4:00

32

Direction (31-35): Study the following information carefully and answer the questions given below: Seven classes of different subjects viz. Physics, Hindi, Math, English, Social study, Chemistry and Biology scheduled in school A but not necessarily in the same order. Each of the subject scheduled either for 30 minutes or 60 minutes. Note: If Subject A scheduled from 9:00 am to 10:00 am than its must be scheduled on 9:00/9:30 or 10:00 am. Neither scheduled at 9:05 nor scheduled at 9:55. There is 30 minutes break given between two classes. Hindi class is scheduled on 12:00 noon. No class scheduled between Hindi and Maths. English class scheduled at 2:00pm. There is 1:30 hours gap between English and Biology class which is scheduled after English class. Total time for all subjects is 5 hours. Physics class is scheduled 60 minutes before Maths class. No class scheduled at 6pm and after 6pm. Chemistry class takes half time than English class and scheduled just after the English class. No class is scheduled at 10:00 am and 5:00 pm. Social study class is scheduled before the class which is scheduled at 3:30 pm. English class starts before 2:30pm.

Q32. Which of the following subject is scheduled at last?

  1. ((a))

    Biology

  2. ((b))

    Chemistry

  3. ((c))

    Hindi

  4. ((d))

    Either Biology or Chemistry

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((a))

Biology

33

Direction (31-35): Study the following information carefully and answer the questions given below: Seven classes of different subjects viz. Physics, Hindi, Math, English, Social study, Chemistry and Biology scheduled in school A but not necessarily in the same order. Each of the subject scheduled either for 30 minutes or 60 minutes. Note: If Subject A scheduled from 9:00 am to 10:00 am than its must be scheduled on 9:00/9:30 or 10:00 am. Neither scheduled at 9:05 nor scheduled at 9:55. There is 30 minutes break given between two classes. Hindi class is scheduled on 12:00 noon. No class scheduled between Hindi and Maths. English class scheduled at 2:00pm. There is 1:30 hours gap between English and Biology class which is scheduled after English class. Total time for all subjects is 5 hours. Physics class is scheduled 60 minutes before Maths class. No class scheduled at 6pm and after 6pm. Chemistry class takes half time than English class and scheduled just after the English class. No class is scheduled at 10:00 am and 5:00 pm. Social study class is scheduled before the class which is scheduled at 3:30 pm. English class starts before 2:30pm.

Q33. How many classes scheduled between Chemistry and Maths?

  1. ((a))

    More than four

  2. ((b))

    One

  3. ((c))

    Three

  4. ((d))

    Two

  5. ((e))

    None

Show Answer
Answer: ((c))

Three

34

Direction (31-35): Study the following information carefully and answer the questions given below: Seven classes of different subjects viz. Physics, Hindi, Math, English, Social study, Chemistry and Biology scheduled in school A but not necessarily in the same order. Each of the subject scheduled either for 30 minutes or 60 minutes. Note: If Subject A scheduled from 9:00 am to 10:00 am than its must be scheduled on 9:00/9:30 or 10:00 am. Neither scheduled at 9:05 nor scheduled at 9:55. There is 30 minutes break given between two classes. Hindi class is scheduled on 12:00 noon. No class scheduled between Hindi and Maths. English class scheduled at 2:00pm. There is 1:30 hours gap between English and Biology class which is scheduled after English class. Total time for all subjects is 5 hours. Physics class is scheduled 60 minutes before Maths class. No class scheduled at 6pm and after 6pm. Chemistry class takes half time than English class and scheduled just after the English class. No class is scheduled at 10:00 am and 5:00 pm. Social study class is scheduled before the class which is scheduled at 3:30 pm. English class starts before 2:30pm.

Q34. ____ class is scheduled 150 minutes after Maths class?

  1. ((a))

    English

  2. ((b))

    Hindi

  3. ((c))

    Chemistry

  4. ((d))

    Social study

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((a))

English

35

Direction (31-35): Study the following information carefully and answer the questions given below: Seven classes of different subjects viz. Physics, Hindi, Math, English, Social study, Chemistry and Biology scheduled in school A but not necessarily in the same order. Each of the subject scheduled either for 30 minutes or 60 minutes. Note: If Subject A scheduled from 9:00 am to 10:00 am than its must be scheduled on 9:00/9:30 or 10:00 am. Neither scheduled at 9:05 nor scheduled at 9:55. There is 30 minutes break given between two classes. Hindi class is scheduled on 12:00 noon. No class scheduled between Hindi and Maths. English class scheduled at 2:00pm. There is 1:30 hours gap between English and Biology class which is scheduled after English class. Total time for all subjects is 5 hours. Physics class is scheduled 60 minutes before Maths class. No class scheduled at 6pm and after 6pm. Chemistry class takes half time than English class and scheduled just after the English class. No class is scheduled at 10:00 am and 5:00 pm. Social study class is scheduled before the class which is scheduled at 3:30 pm. English class starts before 2:30pm.

Q35. The number of classes scheduled between Physics and Chemistry is same as the number of classes scheduled before ____ class.

  1. ((a))

    Social study

  2. ((b))

    English

  3. ((c))

    Maths

  4. ((d))

    Biology

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((b))

English

36

Direction (36-40): A word arrangement machine when given an input line of words rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement. Input: mgtuh kaops abewm bwxef mctqe aokpw Step I: oivuj maoru adeyo dyzeh oevse aomry Step II: adeyo aomry dyzeh maoru oevse oivuj Step III: adeoy amory dehyz amoru eeosv ijouv Step IV: 26 26 30 22 27 31 Step V: 3 4 4 8 8 9 Step V is the final step of given input. Answer the following questions based on the following input: - Input: helof kpest fumap hseub lmodu karlx

Q36. Which among the following word is third from the right end in step III?

  1. ((a))

    ahoru

  2. ((b))

    amntz

  3. ((c))

    dejuu

  4. ((d))

    emruv

  5. ((e))

    fnoou

Show Answer
Answer: ((b))

amntz

37

Direction (36-40): A word arrangement machine when given an input line of words rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement. Input: mgtuh kaops abewm bwxef mctqe aokpw Step I: oivuj maoru adeyo dyzeh oevse aomry Step II: adeyo aomry dyzeh maoru oevse oivuj Step III: adeoy amory dehyz amoru eeosv ijouv Step IV: 26 26 30 22 27 31 Step V: 3 4 4 8 8 9 Step V is the final step of given input. Answer the following questions based on the following input: - Input: helof kpest fumap hseub lmodu karlx

Q37. How many letters are there between third letter of the second word from the left end in step II and second letter of the fourth word from the right end in step III according to the English alphabetical series?

  1. ((a))

    Three

  2. ((b))

    Six

  3. ((c))

    Five

  4. ((d))

    Seven

  5. ((e))

    More than seven

Show Answer
Answer: ((e))

More than seven

38

Direction (36-40): A word arrangement machine when given an input line of words rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement. Input: mgtuh kaops abewm bwxef mctqe aokpw Step I: oivuj maoru adeyo dyzeh oevse aomry Step II: adeyo aomry dyzeh maoru oevse oivuj Step III: adeoy amory dehyz amoru eeosv ijouv Step IV: 26 26 30 22 27 31 Step V: 3 4 4 8 8 9 Step V is the final step of given input. Answer the following questions based on the following input: - Input: helof kpest fumap hseub lmodu karlx

Q38. What is the sum of the even numbers appeared in step IV?

  1. ((a))

    48

  2. ((b))

    44

  3. ((c))

    42

  4. ((d))

    46

  5. ((e))

    50

Show Answer
Answer: ((c))

42

39

Direction (36-40): A word arrangement machine when given an input line of words rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement. Input: mgtuh kaops abewm bwxef mctqe aokpw Step I: oivuj maoru adeyo dyzeh oevse aomry Step II: adeyo aomry dyzeh maoru oevse oivuj Step III: adeoy amory dehyz amoru eeosv ijouv Step IV: 26 26 30 22 27 31 Step V: 3 4 4 8 8 9 Step V is the final step of given input. Answer the following questions based on the following input: - Input: helof kpest fumap hseub lmodu karlx

Q39. What is the difference between the numbers which are second from the right end in step IV and third from the left end in step V?

  1. ((a))

    23

  2. ((b))

    20

  3. ((c))

    31

  4. ((d))

    39

  5. ((e))

    44

Show Answer
Answer: ((b))

20

40

Direction (36-40): A word arrangement machine when given an input line of words rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement. Input: mgtuh kaops abewm bwxef mctqe aokpw Step I: oivuj maoru adeyo dyzeh oevse aomry Step II: adeyo aomry dyzeh maoru oevse oivuj Step III: adeoy amory dehyz amoru eeosv ijouv Step IV: 26 26 30 22 27 31 Step V: 3 4 4 8 8 9 Step V is the final step of given input. Answer the following questions based on the following input: - Input: helof kpest fumap hseub lmodu karlx

Q40. Which among the following word is second to the left of third word from the right end in step II?

  1. ((a))

    huoar

  2. ((b))

    matnz

  3. ((c))

    noofu

  4. ((d))

    jenoh

  5. ((e))

    jueud

Show Answer
Answer: ((d))

jenoh

41

Directions (41-42): The Delhi government approved a new excise policy, lowering the minimum age for consumption of alcohol to 21 years. Earlier, the legal age of drinking in New Delhi was 25. With the move, the national capital joins the majority of Indian states in having 21 as the legal drinking age. While in some states, the age limit is as low as 18, a few have it at the upper limit of 25. In some states, the consumption of alcohol is forbidden.

Q41. What could be the fallout of the new excise policy approved by Delhi government?

  1. ((a))

    More revenue will be generated for Delhi Government as compare to earlier.

  2. ((b))

    Opposition of Delhi will defy the move by state Government.

  3. ((c))

    New liquor shop will be inaugurated in National Capital.

  4. ((d))

    Other state will follow the move by Delhi government.

  5. ((e))

    Liquor will be advertised by Delhi Government through banner in public places.

Show Answer
Answer: ((b))

Opposition of Delhi will defy the move by state Government.

42

Directions (41-42): The Delhi government approved a new excise policy, lowering the minimum age for consumption of alcohol to 21 years. Earlier, the legal age of drinking in New Delhi was 25. With the move, the national capital joins the majority of Indian states in having 21 as the legal drinking age. While in some states, the age limit is as low as 18, a few have it at the upper limit of 25. In some states, the consumption of alcohol is forbidden.

Q42. Which of the following can be postulated from the above statement? (I) Central government is not in the favour of move by Delhi Government. (II) Delhi government wants to increase their revenue through new excise policy. (III) Annual revenue of states who has forbidden the liquor is less in compare to Delhi.

  1. ((a))

    Only I and III

  2. ((b))

    Only III

  3. ((c))

    Only I and II

  4. ((d))

    Only II

  5. ((e))

    All I, II and III

Show Answer
Answer: ((d))

Only II

43

Direction (43-47): Study the following information carefully and answer the questions given below. Nine persons live in three floored building marked 1 to 3 from bottom to top respectively. There are three flats on each floor viz.- flat 1, flat 2, and flat 3 from west to east respectively. Only one person lives in each flat. Each person goes to different countries i.e. Iran, USA, Russia, Korea, Oman, Malta, Japan, UK and UAE but not necessarily in the same order. A lives on an odd numbered floor to the immediate west of the one who goes to Korea. F lives two floors below the one who goes to Korea. F lives in an even numbered flat. B lives to the south east flat of the one who goes to USA. B and the one who goes to USA live in odd numbered flat. B lives on an odd numbered floor. C doesn’t go to Korea. C lives to the north east flat of the one who goes to USA. D lives below A in the same flat with A. The one who goes to UAE lives on the same floor with D but in different flat as F’s flat. The one who goes to Japan lives above B’s flat. E lives to the immediate south west of the one who goes to Japan. G lives to the east of H in the same floor with E. The one who goes to Oman lives to the west of G. One floor gap is there between I and the one who goes to Malta. The one who goes to Malta lives to the south east of the one who goes to Iran. D doesn’t go to UK.

Q43. Who among the following goes to Korea?

  1. ((a))

    The one who lives on floor 2 in flat 1

  2. ((b))

    The one who lives to the north of E

  3. ((c))

    The one who lives on the same floor with F

  4. ((d))

    B

  5. ((e))

    D

Show Answer
Answer: ((b))

The one who lives to the north of E

44

Direction (43-47): Study the following information carefully and answer the questions given below. Nine persons live in three floored building marked 1 to 3 from bottom to top respectively. There are three flats on each floor viz.- flat 1, flat 2, and flat 3 from west to east respectively. Only one person lives in each flat. Each person goes to different countries i.e. Iran, USA, Russia, Korea, Oman, Malta, Japan, UK and UAE but not necessarily in the same order. A lives on an odd numbered floor to the immediate west of the one who goes to Korea. F lives two floors below the one who goes to Korea. F lives in an even numbered flat. B lives to the south east flat of the one who goes to USA. B and the one who goes to USA live in odd numbered flat. B lives on an odd numbered floor. C doesn’t go to Korea. C lives to the north east flat of the one who goes to USA. D lives below A in the same flat with A. The one who goes to UAE lives on the same floor with D but in different flat as F’s flat. The one who goes to Japan lives above B’s flat. E lives to the immediate south west of the one who goes to Japan. G lives to the east of H in the same floor with E. The one who goes to Oman lives to the west of G. One floor gap is there between I and the one who goes to Malta. The one who goes to Malta lives to the south east of the one who goes to Iran. D doesn’t go to UK.

Q44. Four of the following five are alike in a certain way and thus form a group. Who among the following does not belong to the group?

  1. ((a))

    A

  2. ((b))

    I

  3. ((c))

    B

  4. ((d))

    D

  5. ((e))

    H

Show Answer
Answer: ((e))

H

45

Direction (43-47): Study the following information carefully and answer the questions given below. Nine persons live in three floored building marked 1 to 3 from bottom to top respectively. There are three flats on each floor viz.- flat 1, flat 2, and flat 3 from west to east respectively. Only one person lives in each flat. Each person goes to different countries i.e. Iran, USA, Russia, Korea, Oman, Malta, Japan, UK and UAE but not necessarily in the same order. A lives on an odd numbered floor to the immediate west of the one who goes to Korea. F lives two floors below the one who goes to Korea. F lives in an even numbered flat. B lives to the south east flat of the one who goes to USA. B and the one who goes to USA live in odd numbered flat. B lives on an odd numbered floor. C doesn’t go to Korea. C lives to the north east flat of the one who goes to USA. D lives below A in the same flat with A. The one who goes to UAE lives on the same floor with D but in different flat as F’s flat. The one who goes to Japan lives above B’s flat. E lives to the immediate south west of the one who goes to Japan. G lives to the east of H in the same floor with E. The one who goes to Oman lives to the west of G. One floor gap is there between I and the one who goes to Malta. The one who goes to Malta lives to the south east of the one who goes to Iran. D doesn’t go to UK.

Q45. Which among the following statement(s) is/are not true?

  1. ((a))

    E lives on an even numbered floor

  2. ((b))

    C goes to Japan

  3. ((c))

    The one who goes to UAE live in the same floor with C

  4. ((d))

    A and F live in different flats

  5. ((e))

    All are true

Show Answer
Answer: ((c))

The one who goes to UAE live in the same floor with C

46

Direction (43-47): Study the following information carefully and answer the questions given below. Nine persons live in three floored building marked 1 to 3 from bottom to top respectively. There are three flats on each floor viz.- flat 1, flat 2, and flat 3 from west to east respectively. Only one person lives in each flat. Each person goes to different countries i.e. Iran, USA, Russia, Korea, Oman, Malta, Japan, UK and UAE but not necessarily in the same order. A lives on an odd numbered floor to the immediate west of the one who goes to Korea. F lives two floors below the one who goes to Korea. F lives in an even numbered flat. B lives to the south east flat of the one who goes to USA. B and the one who goes to USA live in odd numbered flat. B lives on an odd numbered floor. C doesn’t go to Korea. C lives to the north east flat of the one who goes to USA. D lives below A in the same flat with A. The one who goes to UAE lives on the same floor with D but in different flat as F’s flat. The one who goes to Japan lives above B’s flat. E lives to the immediate south west of the one who goes to Japan. G lives to the east of H in the same floor with E. The one who goes to Oman lives to the west of G. One floor gap is there between I and the one who goes to Malta. The one who goes to Malta lives to the south east of the one who goes to Iran. D doesn’t go to UK.

Q46. In which among the following floor and flat does G live?

  1. ((a))

    Floor 2, flat 3

  2. ((b))

    Floor 2, flat 2

  3. ((c))

    Floor 3, flat 3

  4. ((d))

    Floor 1, flat 2

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((a))

Floor 2, flat 3

47

Direction (43-47): Study the following information carefully and answer the questions given below. Nine persons live in three floored building marked 1 to 3 from bottom to top respectively. There are three flats on each floor viz.- flat 1, flat 2, and flat 3 from west to east respectively. Only one person lives in each flat. Each person goes to different countries i.e. Iran, USA, Russia, Korea, Oman, Malta, Japan, UK and UAE but not necessarily in the same order. A lives on an odd numbered floor to the immediate west of the one who goes to Korea. F lives two floors below the one who goes to Korea. F lives in an even numbered flat. B lives to the south east flat of the one who goes to USA. B and the one who goes to USA live in odd numbered flat. B lives on an odd numbered floor. C doesn’t go to Korea. C lives to the north east flat of the one who goes to USA. D lives below A in the same flat with A. The one who goes to UAE lives on the same floor with D but in different flat as F’s flat. The one who goes to Japan lives above B’s flat. E lives to the immediate south west of the one who goes to Japan. G lives to the east of H in the same floor with E. The one who goes to Oman lives to the west of G. One floor gap is there between I and the one who goes to Malta. The one who goes to Malta lives to the south east of the one who goes to Iran. D doesn’t go to UK.

Q47. Which among the following pair of persons live to the south west of G?

  1. ((a))

    A, I

  2. ((b))

    The one who goes to Japan, D

  3. ((c))

    F, C

  4. ((d))

    The one who goes to Russia, F

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((d))

The one who goes to Russia, F

48

Direction (48-51): Study the following information carefully and answer the questions given below. In a family of three generation there are seven members and three married couples. Each person has different age. Only married couples have child. The one who is sister-in-law of W is 20 years old. K is uncle of P who is three years younger than S. W is the only son-in-law of M and has no siblings. T is sister-in-law of K who is 30 years old. K is unmarried and sibling of M. X is grandchild of M and 15 years younger than her aunt. Age of S is not an even number.

Q48. How X is related to W?

  1. ((a))

    Niece

  2. ((b))

    Daughter

  3. ((c))

    Sister

  4. ((d))

    Aunt

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((b))

Daughter

49

Direction (48-51): Study the following information carefully and answer the questions given below. In a family of three generation there are seven members and three married couples. Each person has different age. Only married couples have child. The one who is sister-in-law of W is 20 years old. K is uncle of P who is three years younger than S. W is the only son-in-law of M and has no siblings. T is sister-in-law of K who is 30 years old. K is unmarried and sibling of M. X is grandchild of M and 15 years younger than her aunt. Age of S is not an even number.

Q49. What is the sum of the ages of X mother’s and K?

  1. ((a))

    55 years

  2. ((b))

    33 years

  3. ((c))

    45 years

  4. ((d))

    53 years

  5. ((e))

    50 years

Show Answer
Answer: ((d))

53 years

50

Direction (48-51): Study the following information carefully and answer the questions given below. In a family of three generation there are seven members and three married couples. Each person has different age. Only married couples have child. The one who is sister-in-law of W is 20 years old. K is uncle of P who is three years younger than S. W is the only son-in-law of M and has no siblings. T is sister-in-law of K who is 30 years old. K is unmarried and sibling of M. X is grandchild of M and 15 years younger than her aunt. Age of S is not an even number.

Q50. Who among the following is the child of T?

  1. ((a))

    P

  2. ((b))

    X

  3. ((c))

    S

  4. ((d))

    Both P and X

  5. ((e))

    Both P and S

Show Answer
Answer: ((e))

Both P and S

51

Direction (48-51): Study the following information carefully and answer the questions given below. In a family of three generation there are seven members and three married couples. Each person has different age. Only married couples have child. The one who is sister-in-law of W is 20 years old. K is uncle of P who is three years younger than S. W is the only son-in-law of M and has no siblings. T is sister-in-law of K who is 30 years old. K is unmarried and sibling of M. X is grandchild of M and 15 years younger than her aunt. Age of S is not an even number.

Q51. What is the ratio of the ages of P’s uncle and S’s daughter?

  1. ((a))

    5:6

  2. ((b))

    6:5

  3. ((c))

    6:1

  4. ((d))

    3:2

  5. ((e))

    5:2

Show Answer
Answer: ((c))

6:1

52

Directions (52-54): Each of the following questions below consists of a question and three statements numbered I, II and III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read all the statements and give answer.

Q52. Seven persons i.e. P, Q, R, S, T, U and V attend the business meeting on different consecutive days starts from Tuesday but not necessarily in the same order. Find how many persons attend the meeting between U and T? Statement I: Three persons attend the meeting between P and T. U attends the meeting one of the days before T but not the first one to attend the meeting. Statement II: Two persons attend the meeting between T and S. The number of persons attends the meeting after T is two less than the number of persons attends the meeting before P. Statement III: More than two persons attend the meeting between U and V. V attends the meeting after S.

  1. ((a))

    If the data in statement I is sufficient

  2. ((b))

    If the data in statement II is sufficient

  3. ((c))

    If the data in statement I and statement II are sufficient to answer the question.

  4. ((d))

    If the data in all the statements I, II and III together are necessary to answer the question.

  5. ((e))

    If the data in statement III is sufficient

Show Answer
Answer: ((d))

If the data in all the statements I, II and III together are necessary to answer the question.

53

Directions (52-54): Each of the following questions below consists of a question and three statements numbered I, II and III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read all the statements and give answer.

Q53. Eight persons- A, B, C, D, E, F, G and H sit around a square table such that four of them sit at the corner of the table and the remaining four sit at the middle of the side of the table but not necessarily in the same order. All of them face towards the centre. Find who among the following sits third to the right of H? Statement I: E is an immediate neighbour of G who sits second to the left of H. A sits to the immediate left of E. Statement II: The number of persons sits between H and C when counted to the left of H is same as the number of persons sits between F and B when counted to the right of F. Statement III: F and D both didn’t sit at the middle of the side. F sits second to the left of D. F doesn’t sit adjacent to G.

  1. ((a))

    If the data in statement I is sufficient

  2. ((b))

    If the data in statement II is sufficient

  3. ((c))

    If the data in statement I and statement III together are sufficient to answer the question.

  4. ((d))

    If the data in all the statements I, II and III together are necessary to answer the question.

  5. ((e))

    If the data in statement I and statement III together are sufficient to answer the question.

Show Answer
Answer: ((c))

If the data in statement I and statement III together are sufficient to answer the question.

54

Directions (52-54): Each of the following questions below consists of a question and three statements numbered I, II and III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read all the statements and give answer.

Q54. Seven persons i.e., P, Q, R, S, T, U and V have different weight but not necessarily in the same order. Find the third heaviest person among all? Statement I: R is heavier than at least two persons. S is heavier than R but lighter than U. Statement II: Three persons have weight between P and U. Q is just lighter than U. Statement III: Neither T nor V is the heaviest persons. R is not heavier than U.

  1. ((a))

    If the data in statement I is sufficient

  2. ((b))

    If the data in statement II is sufficient

  3. ((c))

    If the data in statement I and statement II are sufficient to answer the question.

  4. ((d))

    If the data in all the statements I, II and III together are necessary to answer the question.

  5. ((e))

    If the data in statement III is sufficient

Show Answer
Answer: ((d))

If the data in all the statements I, II and III together are necessary to answer the question.

55

Q55. Healthy diet, Regular exercise and Meditation are three key points to maintain your immunity level-Statement given by Health Ministry after cases of corona has been increased rapidly. Uses of mask, sanitizer has been encouraged. Washing hands with soaps and social distancing has been advised. Which of the following diminish the advisory by Health Ministry?

  1. ((a))

    Eating junk and street foods has been increased mainly in case of younger generation.

  2. ((b))

    All the guests are wearing mask and following all norms in royal wedding of Minister’s son.

  3. ((c))

    Trade unions has decided to reopen the market with some guidelines.

  4. ((d))

    Yoga class has been introduced in online format for all the Government and private schools.

  5. ((e))

    Black marketing of Mask has been increased all over the country.

Show Answer
Answer: ((a))

Eating junk and street foods has been increased mainly in case of younger generation.

56

Q56. Statement: The Supreme Court said the government’s new rules to regulate OTT (over-the-top) platforms lacked teeth to punish violators or to screen offensive content. There is no provision for punishment or fine. What is the mechanism to control and regulate these platforms?” Justice Ashok Bhushan, heading a Bench, asked Solicitor General Tushar Mehta. Mr. Mehta agreed and said, “We can come out with a draft and place it before the court,” he stated. Which of the following can be assumed from the above statement? (I) Youth generations are diverting to wrong direction after watching web series released on OTT containing abusive content. (II) Producer and Director of a recently launched web series are sitting on a strike after Government puts a ban on its further telecast. (III) Government should regulate the OTT and it must be screened by a panel member before release.

  1. ((a))

    Only I and III

  2. ((b))

    Only III

  3. ((c))

    Only I and II

  4. ((d))

    Only II

  5. ((e))

    Only I

Show Answer
Answer: ((e))

Only I

57

Directions (57-60): In each question below some statements are given followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion definitely logically does not follow from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer –

Q57. Statements: All Dunzo are Zepto. All Zepto are Zomato. Some Zomato is not Otipy. No Otipy is a Drink prime. Conclusions:

  1. ((a))

    Some Drink prime are not Otipy.

  2. ((b))

    All Zomato being Zepto is a possibility.

  3. ((c))

    Some Zepto are Dunzo.

  4. ((d))

    Some Zomato is Dunzo.

  5. ((e))

    No Dunzo is Zomato.

Show Answer
Answer: ((e))

No Dunzo is Zomato.

58

Directions (57-60): In each question below some statements are given followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion definitely logically does not follow from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer –

Q58. Statements: Some Laptop are Grey. All Grey are User. Some User are Wi-fi. All User are Internet. Conclusions:

  1. ((a))

    Some User are Internet.

  2. ((b))

    Some User are Laptop.

  3. ((c))

    Some Wi-fi are Internet.

  4. ((d))

    Some Grey are not Internet.

  5. ((e))

    Some Laptop are Internet.

Show Answer
Answer: ((d))

Some Grey are not Internet.

59

Directions (57-60): In each question below some statements are given followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion definitely logically does not follow from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer –

Q59. Statements: Only Paytm is G-pay. Only a few Paytm is UPI. Only a few Phone pe are UPI. All Phone pe are Bharat pay. Conclusions:

  1. ((a))

    No G-pay is UPI

  2. ((b))

    All Bharat pay being UPI is a possibility

  3. ((c))

    Some Paytm can be Phone pe

  4. ((d))

    All UPI being Bharat pe is a possibility

  5. ((e))

    None follows

Show Answer
Answer: ((b))

All Bharat pay being UPI is a possibility

60

Directions (57-60): In each question below some statements are given followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion definitely logically does not follow from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer –

Q60. Statements: Only a few Wicket is Ball. Only a few Ground is Ball. All Ground are Baller. No Wicket is Baller. Conclusions:

  1. ((a))

    Some Wicket is not Ball

  2. ((b))

    Some Ball is Baller

  3. ((c))

    Some Ground is not Ball

  4. ((d))

    All Ball being Baller is a possibility

  5. ((e))

    Some Ball are not Baller

Show Answer
Answer: ((d))

All Ball being Baller is a possibility

61

Direction (61-65): Study the following information carefully and answer the questions given below. Eight persons -A, B, C, D, E, F, G and H were born in different years i.e. 1991, 1995, 2002, 1998, 1985, 2018, 2015 and 2010 but not necessarily in the same order. Calculate the age of each person taking the base year 2021. B’s age is a prime number. There is four years gap between B and H. Two persons were born between B and E who was born in odd numbered year. The number of persons born before E is same as the number of persons born after F. G’s age is a multiple of 3 but less than B. The difference between the age of A and D is neither even nor prime number. C’s age is more than E’s age but not less than F’s age. E is older than F. Q61. What is the sum of the ages of F and the person who was born in 2002?

  1. ((a))

    25 years

  2. ((b))

    30 years

  3. ((c))

    45 years

  4. ((d))

    22 years

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((a))

25 years

62

Direction (61-65): Study the following information carefully and answer the questions given below. Eight persons -A, B, C, D, E, F, G and H were born in different years i.e. 1991, 1995, 2002, 1998, 1985, 2018, 2015 and 2010 but not necessarily in the same order. Calculate the age of each person taking the base year 2021. B’s age is a prime number. There is four years gap between B and H. Two persons were born between B and E who was born in odd numbered year. The number of persons born before E is same as the number of persons born after F. G’s age is a multiple of 3 but less than B. The difference between the age of A and D is neither even nor prime number. C’s age is more than E’s age but not less than F’s age. E is older than F. Q62. How many persons were born between C and the one whose age is 11 years?

  1. ((a))

    One

  2. ((b))

    Four

  3. ((c))

    Three

  4. ((d))

    None

  5. ((e))

    Two

Show Answer
Answer: ((b))

Four

63

Direction (61-65): Study the following information carefully and answer the questions given below. Eight persons -A, B, C, D, E, F, G and H were born in different years i.e. 1991, 1995, 2002, 1998, 1985, 2018, 2015 and 2010 but not necessarily in the same order. Calculate the age of each person taking the base year 2021. B’s age is a prime number. There is four years gap between B and H. Two persons were born between B and E who was born in odd numbered year. The number of persons born before E is same as the number of persons born after F. G’s age is a multiple of 3 but less than B. The difference between the age of A and D is neither even nor prime number. C’s age is more than E’s age but not less than F’s age. E is older than F. Q63. Who among the following is the youngest person?

  1. ((a))

    A

  2. ((b))

    D

  3. ((c))

    G

  4. ((d))

    F

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((c))

G

64

Direction (61-65): Study the following information carefully and answer the questions given below. Eight persons -A, B, C, D, E, F, G and H were born in different years i.e. 1991, 1995, 2002, 1998, 1985, 2018, 2015 and 2010 but not necessarily in the same order. Calculate the age of each person taking the base year 2021. B’s age is a prime number. There is four years gap between B and H. Two persons were born between B and E who was born in odd numbered year. The number of persons born before E is same as the number of persons born after F. G’s age is a multiple of 3 but less than B. The difference between the age of A and D is neither even nor prime number. C’s age is more than E’s age but not less than F’s age. E is older than F. Q64. Which among the following statement(s) is/are true?

  1. ((a))

    A was born in 1985.

  2. ((b))

    Two persons were born between H and B

  3. ((c))

    Age of E is multiple of 7

  4. ((d))

    C is the oldest person among all

  5. ((e))

    All are true

Show Answer
Answer: ((d))

C is the oldest person among all

65

Direction (61-65): Study the following information carefully and answer the questions given below. Eight persons -A, B, C, D, E, F, G and H were born in different years i.e. 1991, 1995, 2002, 1998, 1985, 2018, 2015 and 2010 but not necessarily in the same order. Calculate the age of each person taking the base year 2021. B’s age is a prime number. There is four years gap between B and H. Two persons were born between B and E who was born in odd numbered year. The number of persons born before E is same as the number of persons born after F. G’s age is a multiple of 3 but less than B. The difference between the age of A and D is neither even nor prime number. C’s age is more than E’s age but not less than F’s age. E is older than F. Q65. Four of the following five are alike in a certain way and thus form a group. Who among the following does not belong to the group?

  1. ((a))

    F

  2. ((b))

    G

  3. ((c))

    E

  4. ((d))

    C

  5. ((e))

    B

Show Answer
Answer: ((e))

B

66

Directions (66-68): Study the following information carefully and answer the questions given below In a certain code language: “Enforcement directorate would acquitted soon” is coded as “19LG 13LV 38FW 4FW 34LM” “Interrogation release completely added stems” is coded as “23LM 23VV 18LB 5VW 39VH” “Prevention corruption allegedly purchase campaigning ”is coded as “34LM 18FM 13VB 37FV 4RT” Q66. What is the code for “Public Health” in the given code language?

  1. ((a))

    23FX 13SV

  2. ((b))

    13VS 37FX

  3. ((c))

    27FX 23VS

  4. ((d))

    26FX 13VS

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((b))

13VS 37FX

67

Directions (66-68): Study the following information carefully and answer the questions given below In a certain code language: “Enforcement directorate would acquitted soon” is coded as “19LG 13LV 38FW 4FW 34LM” “Interrogation release completely added stems” is coded as “23LM 23VV 18LB 5VW 39VH” “Prevention corruption allegedly purchase campaigning ”is coded as “34LM 18FM 13VB 37FV 4RT” Q67. The code “9RR 28VI” is coded for which of the following word?

  1. ((a))

    Delhi weather

  2. ((b))

    Desert welfare

  3. ((c))

    Day night

  4. ((d))

    Dusty weather

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((a))

Delhi weather

68

Directions (66-68): Study the following information carefully and answer the questions given below In a certain code language: “Enforcement directorate would acquitted soon” is coded as “19LG 13LV 38FW 4FW 34LM” “Interrogation release completely added stems” is coded as “23LM 23VV 18LB 5VW 39VH” “Prevention corruption allegedly purchase campaigning ”is coded as “34LM 18FM 13VB 37FV 4RT” Q68. What is the code for “German language” in the given code language?

  1. ((a))

    14RS 13GD

  2. ((b))

    12MV 14FV

  3. ((c))

    12VM 13FV

  4. ((d))

    12VM 15FV

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((c))

12VM 13FV

69

Direction (69-73): Study the following information carefully and answer the questions given below: Eight persons sit in a row face north at consecutive multiple distance of 7m. All the persons face towards north. A sits 63m left of S. R sits immediate right of S. Distance between A and R is same as the distance between F and R. Difference between the total distance of W and D to the total distance of D and Y is 7m. Now F goes in the north and walks 50m to reach point C then, takes right turn and walks 98m to reach at point K after that F in the North-west of U. W goes in the south and walks 20m to reach point Q then he takes his left and walks some distance to reach south of R. Q69. Find the sum of the distance walk by W and F?

  1. ((a))

    215m

  2. ((b))

    245m

  3. ((c))

    225m

  4. ((d))

    235m

  5. ((e))

    205m

Show Answer
Answer: ((b))

245m

70

Direction (69-73): Study the following information carefully and answer the questions given below: Eight persons sit in a row face north at consecutive multiple distance of 7m. All the persons face towards north. A sits 63m left of S. R sits immediate right of S. Distance between A and R is same as the distance between F and R. Difference between the total distance of W and D to the total distance of D and Y is 7m. Now F goes in the north and walks 50m to reach point C then, takes right turn and walks 98m to reach at point K after that F in the North-west of U. W goes in the south and walks 20m to reach point Q then he takes his left and walks some distance to reach south of R. Q70. In which direction is point C with respect to point Q?

  1. ((a))

    North-east

  2. ((b))

    South-west

  3. ((c))

    North

  4. ((d))

    South-east

  5. ((e))

    North-west

Show Answer
Answer: ((a))

North-east

71

Direction (69-73): Study the following information carefully and answer the questions given below: Eight persons sit in a row face north at consecutive multiple distance of 7m. All the persons face towards north. A sits 63m left of S. R sits immediate right of S. Distance between A and R is same as the distance between F and R. Difference between the total distance of W and D to the total distance of D and Y is 7m. Now F goes in the north and walks 50m to reach point C then, takes right turn and walks 98m to reach at point K after that F in the North-west of U. W goes in the south and walks 20m to reach point Q then he takes his left and walks some distance to reach south of R. Q71. What is the total distance between S and the one who sits immediate right of D?

  1. ((a))

    91m

  2. ((b))

    105m

  3. ((c))

    147m

  4. ((d))

    42m

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((c))

147m

72

Direction (69-73): Study the following information carefully and answer the questions given below: Eight persons sit in a row face north at consecutive multiple distance of 7m. All the persons face towards north. A sits 63m left of S. R sits immediate right of S. Distance between A and R is same as the distance between F and R. Difference between the total distance of W and D to the total distance of D and Y is 7m. Now F goes in the north and walks 50m to reach point C then, takes right turn and walks 98m to reach at point K after that F in the North-west of U. W goes in the south and walks 20m to reach point Q then he takes his left and walks some distance to reach south of R. Q72. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?

  1. ((a))

    W

  2. ((b))

    F

  3. ((c))

    R

  4. ((d))

    S

  5. ((e))

    U

Show Answer
Answer: ((e))

U

73

Direction (69-73): Study the following information carefully and answer the questions given below: Eight persons sit in a row face north at consecutive multiple distance of 7m. All the persons face towards north. A sits 63m left of S. R sits immediate right of S. Distance between A and R is same as the distance between F and R. Difference between the total distance of W and D to the total distance of D and Y is 7m. Now F goes in the north and walks 50m to reach point C then, takes right turn and walks 98m to reach at point K after that F in the North-west of U. W goes in the south and walks 20m to reach point Q then he takes his left and walks some distance to reach south of R. Q73. Which of the following statement is not true?

  1. ((a))

    Number of persons sit to the right of W is more than sit to the left of D

  2. ((b))

    Point Q is in south-west of S

  3. ((c))

    F and Y are immediate neighbours

  4. ((d))

    No one sits left of A

  5. ((e))

    All are true

Show Answer
Answer: ((e))

All are true

74

Q74. It is a well-known fact that one can learn and remember things easily if it has got both audio and visual aids instead of just audio. Keeping this thing in mind, many study sessions are taken where students are taught with the help of videos. Cinema has been popular since its inception. People came to realize that students can remember more through videos than just from verbal sessions as they observed kids remembering dialogue of the movie, they watched a week ago but nothing from the lecture they attended in the morning. Which of the following weakens the concept discussed in above statement?

  1. ((a))

    Many EdTech companies has launched their story-video courses for efficient and active learning for children.

  2. ((b))

    Cinema is basically considered as the best among all means of entertainment.

  3. ((c))

    Study material with video and audio is wastage of time.

  4. ((d))

    Cinema has a negative impact on the youth by showing various ways of killing people and adult scenes.

  5. ((e))

    Both (c) and (d)

Show Answer
Answer: ((c))

Study material with video and audio is wastage of time.

75

Q75. Obesity is a medical condition in which excess body fat has accumulated to the extent that it may have an adverse effect on a person's health, leading to reduced life expectancy and/or increased health problems. In other words, it means to be dangerously overweight. Obesity is a leading preventable cause of death worldwide, with increasing prevalence in adults and children, and authorities view it as one of the most serious public health problems of the 21st century. Which of the following can be concluded from the above statement?

  1. ((a))

    Food is often regarded as the factor of sins of sloth and lust.

  2. ((b))

    Obesity is a one of the serious problems nowadays seen in children and adults.

  3. ((c))

    Obesity is a problem that requires lots of money for its treatment.

  4. ((d))

    Obesity increases the risk of only heart and kidney diseases.

  5. ((e))

    Both (b) and (d)

Show Answer
Answer: ((b))

Obesity is a one of the serious problems nowadays seen in children and adults.

76

Directions (76): Below in each question are given two Statement I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements. Give answer Q76. I. The central government has started to build 500 beds with the help of DRDO in Mumbai after 5000 covid cases come in a single day. II. Amid surge in covid cases two players of RCB have withdrawn their name form ongoing IPL cricket match.

  1. ((a))

    If Statement I is the cause and Statement II is its effect.

  2. ((b))

    If Statement II is the cause and Statement, I is its effect.

  3. ((c))

    If both the Statements I and II are independent causes.

  4. ((d))

    If both the Statements I and II are effects of independent causes.

  5. ((e))

    If both the Statement I and II are effects of some common causes.

Show Answer
Answer: ((e))

If both the Statement I and II are effects of some common causes.

77

Q77. Study the following digit-letter-symbol sequence carefully and answer the question given below: @ 7 F 6 G © Z J L 2 € D ¥ M # 8 C % B K 1 & A W 5 P E 4 Q How many such symbols are there in the above sequence, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a number?

  1. ((a))

    None

  2. ((b))

    One

  3. ((c))

    Two

  4. ((d))

    Four

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((b))

One

78

Direction (78-82): Study the following information carefully and answer the questions given below: A certain number of persons sit around a circular table facing the centre. Few of them like different colours-Red, Green, Yellow and Black but not necessarily in the same order. More than 9 persons sit around a table. Each of the neighbours sits at equal distance from each other. Two persons sit between Q and A who likes Green. T is an immediate neighbour of U who likes Red. U sits 2nd to the right of A. There are as many persons sit between T and W as between Q and W. R sits 3rd to the right of W and is immediate neighbour of Q. R and the one who likes Black are immediate neighbours. The one who likes yellow sits 2nd to the right of the one who likes Black. U and the one who likes Yellow are not an immediate neighbour. The number of persons sits between T and R is less than five when counted to the right of T. Q78. Who among the following sits 8th to the right of T?

  1. ((a))

    A

  2. ((b))

    R

  3. ((c))

    Q

  4. ((d))

    U

  5. ((e))

    Unknown person

Show Answer
Answer: ((e))

Unknown person

79

Direction (78-82): Study the following information carefully and answer the questions given below: A certain number of persons sit around a circular table facing the centre. Few of them like different colours-Red, Green, Yellow and Black but not necessarily in the same order. More than 9 persons sit around a table. Each of the neighbours sits at equal distance from each other. Two persons sit between Q and A who likes Green. T is an immediate neighbour of U who likes Red. U sits 2nd to the right of A. There are as many persons sit between T and W as between Q and W. R sits 3rd to the right of W and is immediate neighbour of Q. R and the one who likes Black are immediate neighbours. The one who likes yellow sits 2nd to the right of the one who likes Black. U and the one who likes Yellow are not an immediate neighbour. The number of persons sits between T and R is less than five when counted to the right of T. Q79. ___ faces to the one who likes ____ colour?

  1. ((a))

    W, Green

  2. ((b))

    T, Red

  3. ((c))

    Q, Yellow

  4. ((d))

    A, Black

  5. ((e))

    All of these

Show Answer
Answer: ((a))

W, Green

80

Direction (78-82): Study the following information carefully and answer the questions given below: A certain number of persons sit around a circular table facing the centre. Few of them like different colours-Red, Green, Yellow and Black but not necessarily in the same order. More than 9 persons sit around a table. Each of the neighbours sits at equal distance from each other. Two persons sit between Q and A who likes Green. T is an immediate neighbour of U who likes Red. U sits 2nd to the right of A. There are as many persons sit between T and W as between Q and W. R sits 3rd to the right of W and is immediate neighbour of Q. R and the one who likes Black are immediate neighbours. The one who likes yellow sits 2nd to the right of the one who likes Black. U and the one who likes Yellow are not an immediate neighbour. The number of persons sits between T and R is less than five when counted to the right of T. Q80. How many persons sit around the table?

  1. ((a))

    More than 18

  2. ((b))

    12

  3. ((c))

    13

  4. ((d))

    10

  5. ((e))

    17

Show Answer
Answer: ((d))

10

81

Direction (78-82): Study the following information carefully and answer the questions given below: A certain number of persons sit around a circular table facing the centre. Few of them like different colours—Red, Green, Yellow and Black but not necessarily in the same order. More than 9 persons sit around a table. Each of the neighbours sits at equal distance from each other. Two persons sit between Q and A who likes Green. T is an immediate neighbour of U who likes Red. U sits 2nd to the right of A. There are as many persons sit between T and W as between Q and W. R sits 3rd to the right of W and is immediate neighbour of Q. R and the one who likes Black are immediate neighbours. The one who likes yellow sits 2nd to the right of the one who likes Black. U and the one who likes Yellow are not an immediate neighbour. The number of persons sits between T and R is less than five when counted to the right of T.

Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?

  1. ((a))

    T-W

  2. ((b))

    Green-Red

  3. ((c))

    A, Yellow

  4. ((d))

    W-Black

  5. ((e))

    R-Green

Show Answer
Answer: ((c))

A, Yellow

82

Direction (78-82): Study the following information carefully and answer the questions given below: A certain number of persons sit around a circular table facing the centre. Few of them like different colours—Red, Green, Yellow and Black but not necessarily in the same order. More than 9 persons sit around a table. Each of the neighbours sits at equal distance from each other. Two persons sit between Q and A who likes Green. T is an immediate neighbour of U who likes Red. U sits 2nd to the right of A. There are as many persons sit between T and W as between Q and W. R sits 3rd to the right of W and is immediate neighbour of Q. R and the one who likes Black are immediate neighbours. The one who likes yellow sits 2nd to the right of the one who likes Black. U and the one who likes Yellow are not an immediate neighbour. The number of persons sits between T and R is less than five when counted to the right of T.

If T and Q interchanged their position then, how many persons sit between Q and A when counted to the right of Q?

  1. ((a))

    Six

  2. ((b))

    Four

  3. ((c))

    Three

  4. ((d))

    Seven

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((a))

Six

83

Directions (83): Below in each question are given two Statement I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements. Give answer (a) If Statement I is the cause and Statement II is its effect. (b) If Statement II is the cause and Statement, I is its effect. (c) If both the Statements I and II are independent causes. (d) If both the Statements I and II are effects of independent causes. (e) If both the Statement I and II are effects of some common causes.

Q83. I. This year Bihar has record result of 98% in Intermediate Board Examination. II. Transport facility has been improved in Bihar in recent years.

  1. ((a))

    If Statement I is the cause and Statement II is its effect.

  2. ((b))

    If Statement II is the cause and Statement, I is its effect.

  3. ((c))

    If both the Statements I and II are independent causes.

  4. ((d))

    If both the Statements I and II are effects of independent causes.

  5. ((e))

    If both the Statement I and II are effects of some common causes.

Show Answer
Answer: ((d))

If both the Statements I and II are effects of independent causes.

84

Directions (84-85): Study the following information carefully and answer the questions given below—Point H is 32m west of Point G. Point A is 10m south of point R. Point P is 30m east of point D. Point R is 70m west of point C. Point F is 60m south of point C. Point Q is 80m west of point F and 38m south of point D. Point P is 28m north of point E which is 25m west of point B. Point G is 40m north of point B.

In which direction is point P with respect to point A?

  1. ((a))

    South-west

  2. ((b))

    North

  3. ((c))

    North-east

  4. ((d))

    South-east

  5. ((e))

    North-west

Show Answer
Answer: ((d))

South-east

85

Directions (84-85): Study the following information carefully and answer the questions given below—Point H is 32m west of Point G. Point A is 10m south of point R. Point P is 30m east of point D. Point R is 70m west of point C. Point F is 60m south of point C. Point Q is 80m west of point F and 38m south of point D. Point P is 28m north of point E which is 25m west of point B. Point G is 40m north of point B.

Four of the following five are alike in a certain way and thus form a group. Who among the following does not belong to the group?

  1. ((a))

    Q-C

  2. ((b))

    P-F

  3. ((c))

    D-A

  4. ((d))

    E-G

  5. ((e))

    Q-R

Show Answer
Answer: ((b))

P-F

86

Direction (86-90): Study the following information carefully and answer the questions given below. Eight boxes are kept in eight different shelves such that shelves are marked as 1 to 8 from bottom to top respectively. Each box contains different items i.e., Utensil, Pencil, Pen, Clothes, Marker, Book, Bottle and Toffees but not necessarily in the same order. Box P is kept at an even numbered shelf and above box Q. Two boxes are kept between box P and box Q. The box which contains marker kept four boxes above box W. Box Q doesn’t contain marker. Box W is kept at an odd numbered shelf. The number of boxes kept above the box which contains marker is one less than the number of boxes kept below the box which contains pencil. More than two boxes are kept between box P and box T which is kept just below the box which contains bottle. Box R and box U kept at an adjacent shelf. Three boxes are kept between the box which contains pen and box R. Box W and the box which contains pen are not kept adjacent to each other. Box S is kept below the box which contains book. Three boxes are kept between box V and the box which contains clothes. Box T doesn’t contain utensil.

Which among the following combination is correct?

  1. ((a))

    P- Pen

  2. ((b))

    Q- 4th shelf

  3. ((c))

    U- Pencil

  4. ((d))

    T- Toffees

  5. ((e))

    S-5th shelf

Show Answer
Answer: ((d))

T- Toffees

87

Direction (86-90): Study the following information carefully and answer the questions given below. Eight boxes are kept in eight different shelves such that shelves are marked as 1 to 8 from bottom to top respectively. Each box contains different items i.e., Utensil, Pencil, Pen, Clothes, Marker, Book, Bottle and Toffees but not necessarily in the same order. Box P is kept at an even numbered shelf and above box Q. Two boxes are kept between box P and box Q. The box which contains marker kept four boxes above box W. Box Q doesn’t contain marker. Box W is kept at an odd numbered shelf. The number of boxes kept above the box which contains marker is one less than the number of boxes kept below the box which contains pencil. More than two boxes are kept between box P and box T which is kept just below the box which contains bottle. Box R and box U kept at an adjacent shelf. Three boxes are kept between the box which contains pen and box R. Box W and the box which contains pen are not kept adjacent to each other. Box S is kept below the box which contains book. Three boxes are kept between box V and the box which contains clothes. Box T doesn’t contain utensil.

How many boxes are kept between box S and the box which contains clothes?

  1. ((a))

    Three

  2. ((b))

    Four

  3. ((c))

    More than five

  4. ((d))

    Two

  5. ((e))

    Can’t be determined

Show Answer
Answer: ((b))

Four

88

Direction (86-90): Study the following information carefully and answer the questions given below. Eight boxes are kept in eight different shelves such that shelves are marked as 1 to 8 from bottom to top respectively. Each box contains different items i.e., Utensil, Pencil, Pen, Clothes, Marker, Book, Bottle and Toffees but not necessarily in the same order. Box P is kept at an even numbered shelf and above box Q. Two boxes are kept between box P and box Q. The box which contains marker kept four boxes above box W. Box Q doesn’t contain marker. Box W is kept at an odd numbered shelf. The number of boxes kept above the box which contains marker is one less than the number of boxes kept below the box which contains pencil. More than two boxes are kept between box P and box T which is kept just below the box which contains bottle. Box R and box U kept at an adjacent shelf. Three boxes are kept between the box which contains pen and box R. Box W and the box which contains pen are not kept adjacent to each other. Box S is kept below the box which contains book. Three boxes are kept between box V and the box which contains clothes. Box T doesn’t contain utensil.

Which among the following box contains marker?

  1. ((a))

    P

  2. ((b))

    V

  3. ((c))

    S

  4. ((d))

    T

  5. ((e))

    U

Show Answer
Answer: ((c))

S

89

Direction (86-90): Study the following information carefully and answer the questions given below. Eight boxes are kept in eight different shelves such that shelves are marked as 1 to 8 from bottom to top respectively. Each box contains different items i.e., Utensil, Pencil, Pen, Clothes, Marker, Book, Bottle and Toffees but not necessarily in the same order. Box P is kept at an even numbered shelf and above box Q. Two boxes are kept between box P and box Q. The box which contains marker kept four boxes above box W. Box Q doesn’t contain marker. Box W is kept at an odd numbered shelf. The number of boxes kept above the box which contains marker is one less than the number of boxes kept below the box which contains pencil. More than two boxes are kept between box P and box T which is kept just below the box which contains bottle. Box R and box U kept at an adjacent shelf. Three boxes are kept between the box which contains pen and box R. Box W and the box which contains pen are not kept adjacent to each other. Box S is kept below the box which contains book. Three boxes are kept between box V and the box which contains clothes. Box T doesn’t contain utensil.

If all the boxes are arranged from top to bottom in an alphabetical order then the position of how many boxes remains unchanged?

  1. ((a))

    One

  2. ((b))

    Two

  3. ((c))

    Three

  4. ((d))

    Four

  5. ((e))

    Five

Show Answer
Answer: ((b))

Two

90

Direction (86-90): Study the following information carefully and answer the questions given below. Eight boxes are kept in eight different shelves such that shelves are marked as 1 to 8 from bottom to top respectively. Each box contains different items i.e., Utensil, Pencil, Pen, Clothes, Marker, Book, Bottle and Toffees but not necessarily in the same order. Box P is kept at an even numbered shelf and above box Q. Two boxes are kept between box P and box Q. The box which contains marker kept four boxes above box W. Box Q doesn’t contain marker. Box W is kept at an odd numbered shelf. The number of boxes kept above the box which contains marker is one less than the number of boxes kept below the box which contains pencil. More than two boxes are kept between box P and box T which is kept just below the box which contains bottle. Box R and box U kept at an adjacent shelf. Three boxes are kept between the box which contains pen and box R. Box W and the box which contains pen are not kept adjacent to each other. Box S is kept below the box which contains book. Three boxes are kept between box V and the box which contains clothes. Box T doesn’t contain utensil.

In which of the following shelf does the box contain pen is kept?

  1. ((a))

    Sixth

  2. ((b))

    Third

  3. ((c))

    Fourth

  4. ((d))

    First

  5. ((e))

    Second

Show Answer
Answer: ((a))

Sixth

English Language (30 questions)

1

Directions (1-8): Read the following passage and answer the questions that follow. Some words in the passage have been highlighted to aid in answering the question.

The off-cycle meeting of the Monetary Policy Committee (MPC) on May 2 and May 4 and its decision to raise the repo rate to 4.4% sends a clear signal that the Reserve Bank of India (RBI) is committed to its mandate of keeping the consumer price index (CPI) inflation rate at 4% with an upper and lower band of plus or minus 2 percentage points. While stating that the policy remains accommodative, it has also expressed its intent to withdraw the accommodative stance. This policy response to global downward risks — including energy price volatility, supply chain disruptions due to geopolitical risks and macroeconomic uncertainties — is welcome. The RBI has re-calibrated the monetary policy corridor. As per the recent MPC off-cycle meeting, the standing deposit facility (SDF) rate stands adjusted to 4.15% and the marginal standing facility (MSF) rate and the Bank Rate to 4.65%. Raising of the cash reserve ratio (CRR) to 4.5% is expected to absorb liquidity of ₹87,000 crore. Till the eruption of conflict in Europe, what was expected on the monetary policy front was a gradual move away from an accommodative stance, spread over a year or so. But the continuing war has necessitated urgent steps. The RBI has thus responded to the charge that it is behind the curve on inflation. High inflation and low growth stare at the global economy, adding to uncertainty. The West is fearing stagflation. The International Monetary Fund (IMF) has revised its global growth forecast for 2022 downwards by 0.8 percentage point to 3.6%, in a short period of three months. The fact that the wholesale price index (WPI) inflation rate was continuing at two-digit numbers for a year and the CPI has remained above the upper band of 6% for three consecutive months has been a cause for concern. It is generally agreed that the WPI has a lagged effect on the CPI. So, the RBI will have to tighten the stance further if it is to bring down the CPI inflation rate within the band in the next few months. Hence, more tightening is on the way. High levels of inflation will have a deleterious effect on investment and growth in India. Similarly, the high rate of inflation with very high food and energy components erodes the purchasing power of the common man, and will have serious welfare implications.

Q1. What can be inferred about the economy of the world from the passage?

  1. ((a))

    The continuing war in Europe has caused major concerns with respect to foreign investments

  2. ((b))

    High inflation plagues the world due to the many factors of uncertainty affecting the economy.

  3. ((c))

    Recession and unemployment rates are growing due to a fall in economic stability.

  4. ((d))

    both (b) and (c)

  5. ((e))

    All of these

Show Answer
Answer: ((b))

High inflation plagues the world due to the many factors of uncertainty affecting the economy.

2

Directions (1-8): Read the following passage and answer the questions that follow. Some words in the passage have been highlighted to aid in answering the question.

The off-cycle meeting of the Monetary Policy Committee (MPC) on May 2 and May 4 and its decision to raise the repo rate to 4.4% sends a clear signal that the Reserve Bank of India (RBI) is committed to its mandate of keeping the consumer price index (CPI) inflation rate at 4% with an upper and lower band of plus or minus 2 percentage points. While stating that the policy remains accommodative, it has also expressed its intent to withdraw the accommodative stance. This policy response to global downward risks — including energy price volatility, supply chain disruptions due to geopolitical risks and macroeconomic uncertainties — is welcome. The RBI has re-calibrated the monetary policy corridor. As per the recent MPC off-cycle meeting, the standing deposit facility (SDF) rate stands adjusted to 4.15% and the marginal standing facility (MSF) rate and the Bank Rate to 4.65%. Raising of the cash reserve ratio (CRR) to 4.5% is expected to absorb liquidity of ₹87,000 crore. Till the eruption of conflict in Europe, what was expected on the monetary policy front was a gradual move away from an accommodative stance, spread over a year or so. But the continuing war has necessitated urgent steps. The RBI has thus responded to the charge that it is behind the curve on inflation. High inflation and low growth stare at the global economy, adding to uncertainty. The West is fearing stagflation. The International Monetary Fund (IMF) has revised its global growth forecast for 2022 downwards by 0.8 percentage point to 3.6%, in a short period of three months. The fact that the wholesale price index (WPI) inflation rate was continuing at two-digit numbers for a year and the CPI has remained above the upper band of 6% for three consecutive months has been a cause for concern. It is generally agreed that the WPI has a lagged effect on the CPI. So, the RBI will have to tighten the stance further if it is to bring down the CPI inflation rate within the band in the next few months. Hence, more tightening is on the way. High levels of inflation will have a deleterious effect on investment and growth in India. Similarly, the high rate of inflation with very high food and energy components erodes the purchasing power of the common man, and will have serious welfare implications.

Q2. Which of the following was/were the objectives of the off-cycle meeting by RBI?

  1. ((a))

    controlling inflation

  2. ((b))

    countering global uncertainty

  3. ((c))

    addressing charges of inaction

  4. ((d))

    both (a) and (b)

  5. ((e))

    All of these

Show Answer
Answer: ((e))

All of these

3

Directions (1-8): Read the following passage and answer the questions that follow. Some words in the passage have been highlighted to aid in answering the question.

The off-cycle meeting of the Monetary Policy Committee (MPC) on May 2 and May 4 and its decision to raise the repo rate to 4.4% sends a clear signal that the Reserve Bank of India (RBI) is committed to its mandate of keeping the consumer price index (CPI) inflation rate at 4% with an upper and lower band of plus or minus 2 percentage points. While stating that the policy remains accommodative, it has also expressed its intent to withdraw the accommodative stance. This policy response to global downward risks — including energy price volatility, supply chain disruptions due to geopolitical risks and macroeconomic uncertainties — is welcome. The RBI has re-calibrated the monetary policy corridor. As per the recent MPC off-cycle meeting, the standing deposit facility (SDF) rate stands adjusted to 4.15% and the marginal standing facility (MSF) rate and the Bank Rate to 4.65%. Raising of the cash reserve ratio (CRR) to 4.5% is expected to absorb liquidity of ₹87,000 crore. Till the eruption of conflict in Europe, what was expected on the monetary policy front was a gradual move away from an accommodative stance, spread over a year or so. But the continuing war has necessitated urgent steps. The RBI has thus responded to the charge that it is behind the curve on inflation. High inflation and low growth stare at the global economy, adding to uncertainty. The West is fearing stagflation. The International Monetary Fund (IMF) has revised its global growth forecast for 2022 downwards by 0.8 percentage point to 3.6%, in a short period of three months. The fact that the wholesale price index (WPI) inflation rate was continuing at two-digit numbers for a year and the CPI has remained above the upper band of 6% for three consecutive months has been a cause for concern. It is generally agreed that the WPI has a lagged effect on the CPI. So, the RBI will have to tighten the stance further if it is to bring down the CPI inflation rate within the band in the next few months. Hence, more tightening is on the way. High levels of inflation will have a deleterious effect on investment and growth in India. Similarly, the high rate of inflation with very high food and energy components erodes the purchasing power of the common man, and will have serious welfare implications.

Q3. Which of the following come(s) under the changes introduced by the RBI’s new policies?

  1. ((a))

    RBI’s new policies make only marginal changes even in view of the war as the policies are already sufficient to counter that risk.

  2. ((b))

    The RBI has chosen a defensive stance against geopolitical factors to counter inflation by adopting these policies.

  3. ((c))

    RBI, with its new policies, has shown that it intends to keep its economic stance rigid till some time despite their previous commitments of change.

  4. ((d))

    RBI is following in the footsteps of other economic authorities to counter disturbances in economic structure.

  5. ((e))

    RBI is making changes as it goes along in accordance with factors of ever-present uncertainty which has been helpful in keeping inflation in control.

Show Answer
Answer: ((b))

The RBI has chosen a defensive stance against geopolitical factors to counter inflation by adopting these policies.

4

Directions (1-8): Read the following passage and answer the questions that follow. Some words in the passage have been highlighted to aid in answering the question.

The off-cycle meeting of the Monetary Policy Committee (MPC) on May 2 and May 4 and its decision to raise the repo rate to 4.4% sends a clear signal that the Reserve Bank of India (RBI) is committed to its mandate of keeping the consumer price index (CPI) inflation rate at 4% with an upper and lower band of plus or minus 2 percentage points. While stating that the policy remains accommodative, it has also expressed its intent to withdraw the accommodative stance. This policy response to global downward risks — including energy price volatility, supply chain disruptions due to geopolitical risks and macroeconomic uncertainties — is welcome. The RBI has re-calibrated the monetary policy corridor. As per the recent MPC off-cycle meeting, the standing deposit facility (SDF) rate stands adjusted to 4.15% and the marginal standing facility (MSF) rate and the Bank Rate to 4.65%. Raising of the cash reserve ratio (CRR) to 4.5% is expected to absorb liquidity of ₹87,000 crore. Till the eruption of conflict in Europe, what was expected on the monetary policy front was a gradual move away from an accommodative stance, spread over a year or so. But the continuing war has necessitated urgent steps. The RBI has thus responded to the charge that it is behind the curve on inflation. High inflation and low growth stare at the global economy, adding to uncertainty. The West is fearing stagflation. The International Monetary Fund (IMF) has revised its global growth forecast for 2022 downwards by 0.8 percentage point to 3.6%, in a short period of three months. The fact that the wholesale price index (WPI) inflation rate was continuing at two-digit numbers for a year and the CPI has remained above the upper band of 6% for three consecutive months has been a cause for concern. It is generally agreed that the WPI has a lagged effect on the CPI. So, the RBI will have to tighten the stance further if it is to bring down the CPI inflation rate within the band in the next few months. Hence, more tightening is on the way. High levels of inflation will have a deleterious effect on investment and growth in India. Similarly, the high rate of inflation with very high food and energy components erodes the purchasing power of the common man, and will have serious welfare implications.

Q4. Which of the following if correct, most invalidates the arguments in the third passage?

  1. ((a))

    WPI inflation rate is projected to come down to single digits in the coming months.

  2. ((b))

    Changes in trends of WPI rate do not depend on changes in trends of CPI rate.

  3. ((c))

    The IMF does not need to revise its global growth forecast after every trend change.

  4. ((d))

    The changes made by RBI are enough to counteract current trend of inflation.

  5. ((e))

    The economy of Western countries is capable of rapidly recovering from inflation.

Show Answer
Answer: ((b))

Changes in trends of WPI rate do not depend on changes in trends of CPI rate.

5

Directions (1-8): Read the following passage and answer the questions that follow. Some words in the passage have been highlighted to aid in answering the question.

The off-cycle meeting of the Monetary Policy Committee (MPC) on May 2 and May 4 and its decision to raise the repo rate to 4.4% sends a clear signal that the Reserve Bank of India (RBI) is committed to its mandate of keeping the consumer price index (CPI) inflation rate at 4% with an upper and lower band of plus or minus 2 percentage points. While stating that the policy remains accommodative, it has also expressed its intent to withdraw the accommodative stance. This policy response to global downward risks — including energy price volatility, supply chain disruptions due to geopolitical risks and macroeconomic uncertainties — is welcome.

The RBI has re-calibrated the monetary policy corridor. As per the recent MPC off-cycle meeting, the standing deposit facility (SDF) rate stands adjusted to 4.15% and the marginal standing facility (MSF) rate and the Bank Rate to 4.65%. Raising of the cash reserve ratio (CRR) to 4.5% is expected to absorb liquidity of ₹87,000 crore. Till the eruption of conflict in Europe, what was expected on the monetary policy front was a gradual move away from an accommodative stance, spread over a year or so. But the continuing war has necessitated urgent steps. The RBI has thus responded to the charge that it is behind the curve on inflation.

High inflation and low growth stare at the global economy, adding to uncertainty. The West is fearing stagflation. The International Monetary Fund (IMF) has revised its global growth forecast for 2022 downwards by 0.8 percentage point to 3.6%, in a short period of three months. The fact that the wholesale price index (WPI) inflation rate was continuing at two-digit numbers for a year and the CPI has remained above the upper band of 6% for three consecutive months has been a cause for concern. It is generally agreed that the WPI has a lagged effect on the CPI. So, the RBI will have to tighten the stance further if it is to bring down the CPI inflation rate within the band in the next few months. Hence, more tightening is on the way.

High levels of inflation will have a deleterious effect on investment and growth in India. Similarly, the high rate of inflation with very high food and energy components erodes the purchasing power of the common man, and will have serious welfare implications.

Q5. Which of the following is true according to the data in the passage?

  1. ((a))

    WPI and CPI have been staggered for some time now.

  2. ((b))

    High levels of inflation are projected in the near future in India.

  3. ((c))

    Global forecast has decreased 0.8% from its initial forecast.

  4. ((d))

    RBI has raised the SDF, MSF, and the CRR rates in the recent meeting.

  5. ((e))

    RBI intends to adopt an accommodative stance when it’s feasible.

Show Answer
Answer: ((e))

RBI intends to adopt an accommodative stance when it’s feasible.

6

Directions (1-8): Read the following passage and answer the questions that follow. Some words in the passage have been highlighted to aid in answering the question.

The off-cycle meeting of the Monetary Policy Committee (MPC) on May 2 and May 4 and its decision to raise the repo rate to 4.4% sends a clear signal that the Reserve Bank of India (RBI) is committed to its mandate of keeping the consumer price index (CPI) inflation rate at 4% with an upper and lower band of plus or minus 2 percentage points. While stating that the policy remains accommodative, it has also expressed its intent to withdraw the accommodative stance. This policy response to global downward risks — including energy price volatility, supply chain disruptions due to geopolitical risks and macroeconomic uncertainties — is welcome. The RBI has re-calibrated the monetary policy corridor. As per the recent MPC off-cycle meeting, the standing deposit facility (SDF) rate stands adjusted to 4.15% and the marginal standing facility (MSF) rate and the Bank Rate to 4.65%. Raising of the cash reserve ratio (CRR) to 4.5% is expected to absorb liquidity of ₹87,000 crore. Till the eruption of conflict in Europe, what was expected on the monetary policy front was a gradual move away from an accommodative stance, spread over a year or so. But the continuing war has necessitated urgent steps. The RBI has thus responded to the charge that it is behind the curve on inflation. High inflation and low growth stare at the global economy, adding to uncertainty. The West is fearing stagflation. The International Monetary Fund (IMF) has revised its global growth forecast for 2022 downwards by 0.8 percentage point to 3.6%, in a short period of three months. The fact that the wholesale price index (WPI) inflation rate was continuing at two-digit numbers for a year and the CPI has remained above the upper band of 6% for three consecutive months has been a cause for concern. It is generally agreed that the WPI has a lagged effect on the CPI. So, the RBI will have to tighten the stance further if it is to bring down the CPI inflation rate within the band in the next few months. Hence, more tightening is on the way. High levels of inflation will have a deleterious effect on investment and growth in India. Similarly, the high rate of inflation with very high food and energy components erodes the purchasing power of the common man, and will have serious welfare implications.

Q6. What is the primary focus of the author in the passage?

  1. ((a))

    Pointing out the oversight by RBI in delaying the newly drafted policies

  2. ((b))

    Bringing to light the effects of inflation in global economy

  3. ((c))

    Suggesting action by pointing out the similarity of inflation trends worldwide

  4. ((d))

    Noting the effects of inflation and emphasising the importance of proper action

  5. ((e))

    Connecting the variation of rate of inflation with change in policies

Show Answer
Answer: ((d))

Noting the effects of inflation and emphasising the importance of proper action

7

Directions (1-8): Read the following passage and answer the questions that follow. Some words in the passage have been highlighted to aid in answering the question.

The off-cycle meeting of the Monetary Policy Committee (MPC) on May 2 and May 4 and its decision to raise the repo rate to 4.4% sends a clear signal that the Reserve Bank of India (RBI) is committed to its mandate of keeping the consumer price index (CPI) inflation rate at 4% with an upper and lower band of plus or minus 2 percentage points. While stating that the policy remains accommodative, it has also expressed its intent to withdraw the accommodative stance. This policy response to global downward risks — including energy price volatility, supply chain disruptions due to geopolitical risks and macroeconomic uncertainties — is welcome. The RBI has re-calibrated the monetary policy corridor. As per the recent MPC off-cycle meeting, the standing deposit facility (SDF) rate stands adjusted to 4.15% and the marginal standing facility (MSF) rate and the Bank Rate to 4.65%. Raising of the cash reserve ratio (CRR) to 4.5% is expected to absorb liquidity of ₹87,000 crore. Till the eruption of conflict in Europe, what was expected on the monetary policy front was a gradual move away from an accommodative stance, spread over a year or so. But the continuing war has necessitated urgent steps. The RBI has thus responded to the charge that it is behind the curve on inflation. High inflation and low growth stare at the global economy, adding to uncertainty. The West is fearing stagflation. The International Monetary Fund (IMF) has revised its global growth forecast for 2022 downwards by 0.8 percentage point to 3.6%, in a short period of three months. The fact that the wholesale price index (WPI) inflation rate was continuing at two-digit numbers for a year and the CPI has remained above the upper band of 6% for three consecutive months has been a cause for concern. It is generally agreed that the WPI has a lagged effect on the CPI. So, the RBI will have to tighten the stance further if it is to bring down the CPI inflation rate within the band in the next few months. Hence, more tightening is on the way. High levels of inflation will have a deleterious effect on investment and growth in India. Similarly, the high rate of inflation with very high food and energy components erodes the purchasing power of the common man, and will have serious welfare implications.

Q7. From among the following given options, choose the word most similar in meaning to the highlighted word “gradual”, as used in the context of the passage.

  1. ((a))

    intermediate

  2. ((b))

    measured

  3. ((c))

    restrained

  4. ((d))

    uniform

  5. ((e))

    calculated

Show Answer
Answer: ((b))

measured

8

Directions (1-8): Read the following passage and answer the questions that follow. Some words in the passage have been highlighted to aid in answering the question.

The off-cycle meeting of the Monetary Policy Committee (MPC) on May 2 and May 4 and its decision to raise the repo rate to 4.4% sends a clear signal that the Reserve Bank of India (RBI) is committed to its mandate of keeping the consumer price index (CPI) inflation rate at 4% with an upper and lower band of plus or minus 2 percentage points. While stating that the policy remains accommodative, it has also expressed its intent to withdraw the accommodative stance. This policy response to global downward risks — including energy price volatility, supply chain disruptions due to geopolitical risks and macroeconomic uncertainties — is welcome.

The RBI has re-calibrated the monetary policy corridor. As per the recent MPC off-cycle meeting, the standing deposit facility (SDF) rate stands adjusted to 4.15% and the marginal standing facility (MSF) rate and the Bank Rate to 4.65%. Raising of the cash reserve ratio (CRR) to 4.5% is expected to absorb liquidity of ₹87,000 crore. Till the eruption of conflict in Europe, what was expected on the monetary policy front was a gradual move away from an accommodative stance, spread over a year or so. But the continuing war has necessitated urgent steps. The RBI has thus responded to the charge that it is behind the curve on inflation.

High inflation and low growth stare at the global economy, adding to uncertainty. The West is fearing stagflation. The International Monetary Fund (IMF) has revised its global growth forecast for 2022 downwards by 0.8 percentage point to 3.6%, in a short period of three months. The fact that the wholesale price index (WPI) inflation rate was continuing at two-digit numbers for a year and the CPI has remained above the upper band of 6% for three consecutive months has been a cause for concern. It is generally agreed that the WPI has a lagged effect on the CPI. So, the RBI will have to tighten the stance further if it is to bring down the CPI inflation rate within the band in the next few months. Hence, more tightening is on the way.

High levels of inflation will have a deleterious effect on investment and growth in India. Similarly, the high rate of inflation with very high food and energy components erodes the purchasing power of the common man, and will have serious welfare implications.

Q8. Which of the following words is most opposite in meaning to the highlighted word “deleterious”?

  1. ((a))

    inimical

  2. ((b))

    torpid

  3. ((c))

    mortifying

  4. ((d))

    sinistral

  5. ((e))

    abject

Show Answer
Answer: ((a))

inimical

9

Directions (9-10): In the following questions six sentences are given. Further, these sentences may or may not form a contextually meaningful sequence, and one of these sentences is redundant to the context, which has to be eliminated. Rearrange the other sentences to make a contextually meaningful paragraph. The sentence (B), which has already been highlighted, would be the second sentence after rearrangement. Answer the follow-up questions. (A) Thirteen plumes of the gas were observed at the Raspadskya mine, the largest coal mine in Russia, in late January during a single pass of a satellite operated by GHGSat, a commercial emissions-monitoring firm. (B) The finding is another indication of the scope of the problem of curbing emissions of methane, a potent planet-warming gas. (C) By contrast, the highest rate measured at Aliso Canyon, a natural gas storage facility in Southern California that had a major leak for nearly four months in 2015 and 2016, was about 60 metric tons an hour. (D) The total flow rate from all the plumes was estimated at about 87 metric tons (about 95 U.S. tons) an hour. (E) A remote-sensing satellite has detected one of the largest releases of methane from a single industrial site, an underground coal mine in south-central Russia. (F) Mr. Wight said it was not known how long the releases continued at this rate at the mine. But several previous satellite passes had detected emissions in the tens of tons an hour.

Q9. Which is the fourth sentence after rearrangement?

  1. ((a))

    A

  2. ((b))

    D

  3. ((c))

    E

  4. ((d))

    C

  5. ((e))

    B

Show Answer
Answer: ((b))

D

10

Directions (9-10): In the following questions six sentences are given. Further, these sentences may or may not form a contextually meaningful sequence, and one of these sentences is redundant to the context, which has to be eliminated. Rearrange the other sentences to make a contextually meaningful paragraph. The sentence (B), which has already been highlighted, would be the second sentence after rearrangement. Answer the follow-up questions. (A) Thirteen plumes of the gas were observed at the Raspadskya mine, the largest coal mine in Russia, in late January during a single pass of a satellite operated by GHGSat, a commercial emissions-monitoring firm. (B) The finding is another indication of the scope of the problem of curbing emissions of methane, a potent planet-warming gas. (C) By contrast, the highest rate measured at Aliso Canyon, a natural gas storage facility in Southern California that had a major leak for nearly four months in 2015 and 2016, was about 60 metric tons an hour. (D) The total flow rate from all the plumes was estimated at about 87 metric tons (about 95 U.S. tons) an hour. (E) A remote-sensing satellite has detected one of the largest releases of methane from a single industrial site, an underground coal mine in south-central Russia. (F) Mr. Wight said it was not known how long the releases continued at this rate at the mine. But several previous satellite passes had detected emissions in the tens of tons an hour.

Q10. What is the correct rearrangement of the given sentences?

  1. ((a))

    ABEDC

  2. ((b))

    CBADF

  3. ((c))

    EBADC

  4. ((d))

    ABDEF

  5. ((e))

    ABDCF

Show Answer
Answer: ((c))

EBADC

11

Direction (11-13): Out of the given statements, only one is grammatically correct. Choose that statement as the answer. If all the sentences are incorrect, then choose option (e) as the answer.

Q11.

  1. ((a))

    The Union Cabinet recently approved the auction of airwaves capable at offering fifth generation telecom services.

  2. ((b))

    Indian health policymakers needs to be very strategic and pragmatic in the use of a third COVID-19 vaccine shot.

  3. ((c))

    The frequent leak of examination papers has been a major problem with regard to recruitment of government jobs.

  4. ((d))

    The government will ensure that the visitors to the new market, as well as their traders, get a unique and quality experience.

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((e))

None of these

12

Direction (11-13): Out of the given statements, only one is grammatically correct. Choose that statement as the answer. If all the sentences are incorrect, then choose option (e) as the answer.

Q12.

  1. ((a))

    Despite India’s open willingness to take part in the development of Sri Lanka after the civil war, the scale of its involvement has been modest.

  2. ((b))

    The recent geopolitical events transpiring around the world in practically all regions has made the global security climate more unstable.

  3. ((c))

    The commanders have proved inept in devising plans and taken appropriate decisions in battlefield conditions against a determined enemy.

  4. ((d))

    The central bank is ramping up its drive to tighten credit and slow growth while inflation having reached a four-decade high rate of 8.6%.

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((a))

Despite India’s open willingness to take part in the development of Sri Lanka after the civil war, the scale of its involvement has been modest.

13

Direction (11-13): Out of the given statements, only one is grammatically correct. Choose that statement as the answer. If all the sentences are incorrect, then choose option (e) as the answer.

Q13.

  1. ((a))

    Banksia canei, commonly known as the mountain banksia, is a species of shrub that is endemic to southeastern Australia.

  2. ((b))

    Block printing first comes to Europe as a method for printing on cloth, where it was common by the year 1300.

  3. ((c))

    After the 1918-20 flu pandemic, the influenza virus continued to be in circulation and present even today.

  4. ((d))

    A strong political opposition is usually needed to help keep the ruling dispensation on check.

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((a))

Banksia canei, commonly known as the mountain banksia, is a species of shrub that is endemic to southeastern Australia.

14

Directions (14-18): In the following questions, a statement is given with a blank followed by five options. Choose the pair of words that fill in the given blank making the sentence grammatically and contextually correct.

Q14. The king released the lion from its cage into the arena where the champion stood, and by the end, the champion ultimately turned out to be _______________.

  1. ((a))

    philanthropic/miser

  2. ((b))

    noble/wicked

  3. ((c))

    brave/cowardly

  4. ((d))

    clumsy/careful

  5. ((e))

    concerned/relaxed

Show Answer
Answer: ((c))

brave/cowardly

15

Directions (14-18): In the following questions, a statement is given with a blank followed by five options. Choose the pair of words that fill in the given blank making the sentence grammatically and contextually correct.

Q15. Observing all the reports, the supervisor noted that the productivity of the warehouse was _____________ for the company’s needs.

  1. ((a))

    satisfactory/unsatisfactory

  2. ((b))

    sufficient/insufficient

  3. ((c))

    viable/inviable

  4. ((d))

    complete/incomplete

  5. ((e))

    hindered/unhindered

Show Answer
Answer: ((b))

sufficient/insufficient

16

Directions (14-18): In the following questions, a statement is given with a blank followed by five options. Choose the pair of words that fill in the given blank making the sentence grammatically and contextually correct.

Q16. As soon as he entered the room, he was unable to see anything due to the stark ____________ inside.

  1. ((a))

    dampness/dryness

  2. ((b))

    loudness/silence

  3. ((c))

    darkness/brightness

  4. ((d))

    order/chaos

  5. ((e))

    fragrance/odour

Show Answer
Answer: ((c))

darkness/brightness

17

Directions (14-18): In the following questions, a statement is given with a blank followed by five options. Choose the pair of words that fill in the given blank making the sentence grammatically and contextually correct.

Q17. Noticing how the dimensions of the bridge were different than that of others in the city, my guest asked me why the bridge was so _____________________.

  1. ((a))

    bleak/glowing

  2. ((b))

    opulent/faded

  3. ((c))

    modern/pedestrian

  4. ((d))

    wide/narrow

  5. ((e))

    sturdy/weak

Show Answer
Answer: ((d))

wide/narrow

18

Directions (18-20): In each of the following questions, two sentences are given. Five connectors are provided to connect these two sentences without changing the intended meaning.

Q18. (i) BIMSTEC has, finally, taken measures to strengthen the Secretariat, (ii) some members are yet to extend adequate personnel support to it.

  1. ((a))

    and

  2. ((b))

    however

  3. ((c))

    as if

  4. ((d))

    although

  5. ((e))

    even as

Show Answer
Answer: ((d))

although

19

Directions (18-20): In each of the following questions, two sentences are given. Five connectors are provided to connect these two sentences without changing the intended meaning.

Q19. (i) Earlier in March, Musk said he would put the deal "temporarily on hold", (ii) he waits for the social media company to provide more of its data.

  1. ((a))

    while

  2. ((b))

    with regard to

  3. ((c))

    therefore

  4. ((d))

    however

  5. ((e))

    whenceforth

Show Answer
Answer: ((a))

while

20

Directions (18-20): In each of the following questions, two sentences are given. Five connectors are provided to connect these two sentences without changing the intended meaning.

Q20. (i) There are nearly 500 plus heritage buildings dotting the skyline of Mysuru, (ii) only about 150 are notified while the rest are not declared as heritage buildings.

  1. ((a))

    by whom

  2. ((b))

    of which

  3. ((c))

    from that

  4. ((d))

    and then

  5. ((e))

    seeing as

Show Answer
Answer: ((b))

of which

21

Directions (21-27): Read the following passage and answer the questions that follow. Some words in the passage have been highlighted to aid in answering the question.

Vegetarian diets lower the burden of chronic diseases. Lacto-vegetarians are often impressively healthier – sometimes a lot healthier – than meat eaters. It is uncertain whether this advantage extends to vegans. Plant-based diets containing whole grains, nuts, fruits and vegetables are low in saturated fats and cholesterol and higher in fibre, vitamin C, folate, potassium, magnesium, and phytochemicals implicated in the protection against many diseases. Such diets also lower the risk of hypertension and type 2 diabetes mellitus. Diets low in fibre and in which chicken and meat are the principal ingredients can dramatically increase the incidence of colorectal cancers. Plant foods are also high in phytochemicals called polyphenols and contain higher proportions of polyunsaturated fatty acids. These substances have recently been shown to have beneficial effects on maintaining the integrity of brain function during the ageing process. Vegetarian diets may help in weight loss and long-term weight control and are associated with longevity. Diets containing animal products are generally higher in fat and calorific value while plant foods are low in energy and are nutrient dense. However, the more limiting a diet is, the more difficult it is to get all the nutrients required by your body. Can vegetarian diets, therefore, be balanced, complete and healthy? The answer is yes. According to the American Dietetic Association “appropriately planned vegetarian diets are healthful, nutritionally adequate and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are suitable for individuals during all stages of the life-cycle and for athletes.” Only the most restrictive vegan diets can perhaps cause nutritional concerns and compromise on calcium, iron, zinc, vitamin B12 and sometimes even protein. Vegetarian meals need not be boring or limiting. Whip up a variety of recipes from plant foods and feast on them. If you can't be a vegetarian, a healthy option would be to limit intake of animal foods and increase intake of fruits and vegetables. Remember what Einstein said: “Nothing will ____________ human health and increase chances for survival of life on Earth as much as the evolution to a vegetarian diet.”

Q21. Which of the following is not a benefit of adopting a vegetarian diet?

  1. ((a))

    helps lower intake of calories

  2. ((b))

    helps with weight loss

  3. ((c))

    helps prevent hypertension

  4. ((d))

    helps in prevention of cancer

  5. ((e))

    none of these

Show Answer
Answer: ((e))

none of these

22

Directions (21-27): Read the following passage and answer the questions that follow. Some words in the passage have been highlighted to aid in answering the question.

Vegetarian diets lower the burden of chronic diseases. Lacto-vegetarians are often impressively healthier – sometimes a lot healthier – than meat eaters. It is uncertain whether this advantage extends to vegans. Plant-based diets containing whole grains, nuts, fruits and vegetables are low in saturated fats and cholesterol and higher in fibre, vitamin C, folate, potassium, magnesium, and phytochemicals implicated in the protection against many diseases. Such diets also lower the risk of hypertension and type 2 diabetes mellitus. Diets low in fibre and in which chicken and meat are the principal ingredients can dramatically increase the incidence of colorectal cancers. Plant foods are also high in phytochemicals called polyphenols and contain higher proportions of polyunsaturated fatty acids. These substances have recently been shown to have beneficial effects on maintaining the integrity of brain function during the ageing process. Vegetarian diets may help in weight loss and long-term weight control and are associated with longevity. Diets containing animal products are generally higher in fat and calorific value while plant foods are low in energy and are nutrient dense. However, the more limiting a diet is, the more difficult it is to get all the nutrients required by your body. Can vegetarian diets, therefore, be balanced, complete and healthy? The answer is yes. According to the American Dietetic Association “appropriately planned vegetarian diets are healthful, nutritionally adequate and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are suitable for individuals during all stages of the life-cycle and for athletes.” Only the most restrictive vegan diets can perhaps cause nutritional concerns and compromise on calcium, iron, zinc, vitamin B12 and sometimes even protein. Vegetarian meals need not be boring or limiting. Whip up a variety of recipes from plant foods and feast on them. If you can't be a vegetarian, a healthy option would be to limit intake of animal foods and increase intake of fruits and vegetables. Remember what Einstein said: “Nothing will ____________ human health and increase chances for survival of life on Earth as much as the evolution to a vegetarian diet.”

Q22. Which of the following qualifies as a difference between a vegetarian and a non-vegetarian diet?

  1. ((a))

    Non-vegetarian diets do not properly nourish the body as compared to a vegetarian diet.

  2. ((b))

    Vegetarian diets provide with low calories as compared to non-vegetarian diets.

  3. ((c))

    Vegetarian diets can lead to vitamin B12 deficiency whereas non-vegetarian diets do not.

  4. ((d))

    both (b) and (c)

  5. ((e))

    All of the above.

Show Answer
Answer: ((d))

both (b) and (c)

23

Directions (21-27): Read the following passage and answer the questions that follow. Some words in the passage have been highlighted to aid in answering the question.

Vegetarian diets lower the burden of chronic diseases. Lacto-vegetarians are often impressively healthier – sometimes a lot healthier – than meat eaters. It is uncertain whether this advantage extends to vegans. Plant-based diets containing whole grains, nuts, fruits and vegetables are low in saturated fats and cholesterol and higher in fibre, vitamin C, folate, potassium, magnesium, and phytochemicals implicated in the protection against many diseases. Such diets also lower the risk of hypertension and type 2 diabetes mellitus. Diets low in fibre and in which chicken and meat are the principal ingredients can dramatically increase the incidence of colorectal cancers. Plant foods are also high in phytochemicals called polyphenols and contain higher proportions of polyunsaturated fatty acids. These substances have recently been shown to have beneficial effects on maintaining the integrity of brain function during the ageing process. Vegetarian diets may help in weight loss and long-term weight control and are associated with longevity. Diets containing animal products are generally higher in fat and calorific value while plant foods are low in energy and are nutrient dense. However, the more limiting a diet is, the more difficult it is to get all the nutrients required by your body. Can vegetarian diets, therefore, be balanced, complete and healthy? The answer is yes. According to the American Dietetic Association “appropriately planned vegetarian diets are healthful, nutritionally adequate and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are suitable for individuals during all stages of the life-cycle and for athletes.” Only the most restrictive vegan diets can perhaps cause nutritional concerns and compromise on calcium, iron, zinc, vitamin B12 and sometimes even protein. Vegetarian meals need not be boring or limiting. Whip up a variety of recipes from plant foods and feast on them. If you can't be a vegetarian, a healthy option would be to limit intake of animal foods and increase intake of fruits and vegetables. Remember what Einstein said: “Nothing will ____________ human health and increase chances for survival of life on Earth as much as the evolution to a vegetarian diet.”

Q23. How is proper planning important for a vegetarian lifestyle?

  1. ((a))

    Promotes health and nutrition

  2. ((b))

    Prevents diseases

  3. ((c))

    Makes a vegetarian lifestyle sustainable throughout all life cycles

  4. ((d))

    Prevents several deficiencies introduced by not having a balanced diet

  5. ((e))

    All of these

Show Answer
Answer: ((e))

All of these

24

Directions (21-27): Read the following passage and answer the questions that follow. Some words in the passage have been highlighted to aid in answering the question.

Vegetarian diets lower the burden of chronic diseases. Lacto-vegetarians are often impressively healthier – sometimes a lot healthier – than meat eaters. It is uncertain whether this advantage extends to vegans. Plant-based diets containing whole grains, nuts, fruits and vegetables are low in saturated fats and cholesterol and higher in fibre, vitamin C, folate, potassium, magnesium, and phytochemicals implicated in the protection against many diseases. Such diets also lower the risk of hypertension and type 2 diabetes mellitus. Diets low in fibre and in which chicken and meat are the principal ingredients can dramatically increase the incidence of colorectal cancers. Plant foods are also high in phytochemicals called polyphenols and contain higher proportions of polyunsaturated fatty acids. These substances have recently been shown to have beneficial effects on maintaining the integrity of brain function during the ageing process. Vegetarian diets may help in weight loss and long-term weight control and are associated with longevity. Diets containing animal products are generally higher in fat and calorific value while plant foods are low in energy and are nutrient dense. However, the more limiting a diet is, the more difficult it is to get all the nutrients required by your body. Can vegetarian diets, therefore, be balanced, complete and healthy? The answer is yes. According to the American Dietetic Association “appropriately planned vegetarian diets are healthful, nutritionally adequate and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are suitable for individuals during all stages of the life-cycle and for athletes.” Only the most restrictive vegan diets can perhaps cause nutritional concerns and compromise on calcium, iron, zinc, vitamin B12 and sometimes even protein. Vegetarian meals need not be boring or limiting. Whip up a variety of recipes from plant foods and feast on them. If you can't be a vegetarian, a healthy option would be to limit intake of animal foods and increase intake of fruits and vegetables. Remember what Einstein said: “Nothing will ____________ human health and increase chances for survival of life on Earth as much as the evolution to a vegetarian diet.”

Q24. Which of the following ways can help in making vegetarian diets more interesting to adopt according to the passage?

  1. ((a))

    Trying different recipes

  2. ((b))

    Limit intake of non-vegetarian foods in your diet

  3. ((c))

    Increase intake of fruits and vegetables in your diet

  4. ((d))

    both (b) and (c)

  5. ((e))

    all of these

Show Answer
Answer: ((a))

Trying different recipes

25

Directions (21-27): Read the following passage and answer the questions that follow. Some words in the passage have been highlighted to aid in answering the question.

Vegetarian diets lower the burden of chronic diseases. Lacto-vegetarians are often impressively healthier – sometimes a lot healthier – than meat eaters. It is uncertain whether this advantage extends to vegans. Plant-based diets containing whole grains, nuts, fruits and vegetables are low in saturated fats and cholesterol and higher in fibre, vitamin C, folate, potassium, magnesium, and phytochemicals implicated in the protection against many diseases. Such diets also lower the risk of hypertension and type 2 diabetes mellitus. Diets low in fibre and in which chicken and meat are the principal ingredients can dramatically increase the incidence of colorectal cancers. Plant foods are also high in phytochemicals called polyphenols and contain higher proportions of polyunsaturated fatty acids. These substances have recently been shown to have beneficial effects on maintaining the integrity of brain function during the ageing process. Vegetarian diets may help in weight loss and long-term weight control and are associated with longevity. Diets containing animal products are generally higher in fat and calorific value while plant foods are low in energy and are nutrient dense. However, the more limiting a diet is, the more difficult it is to get all the nutrients required by your body. Can vegetarian diets, therefore, be balanced, complete and healthy? The answer is yes. According to the American Dietetic Association “appropriately planned vegetarian diets are healthful, nutritionally adequate and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are suitable for individuals during all stages of the life-cycle and for athletes.” Only the most restrictive vegan diets can perhaps cause nutritional concerns and compromise on calcium, iron, zinc, vitamin B12 and sometimes even protein. Vegetarian meals need not be boring or limiting. Whip up a variety of recipes from plant foods and feast on them. If you can't be a vegetarian, a healthy option would be to limit intake of animal foods and increase intake of fruits and vegetables. Remember what Einstein said: “Nothing will ____________ human health and increase chances for survival of life on Earth as much as the evolution to a vegetarian diet.”

Q25. Which of the following words can most appropriately be substituted in the blank in the passage?

  1. ((a))

    accelerate

  2. ((b))

    subsist

  3. ((c))

    catalyse

  4. ((d))

    benefit

  5. ((e))

    affect

Show Answer
Answer: ((d))

benefit

26

Directions (21-27): Read the following passage and answer the questions that follow. Some words in the passage have been highlighted to aid in answering the question.

Vegetarian diets lower the burden of chronic diseases. Lacto-vegetarians are often impressively healthier – sometimes a lot healthier – than meat eaters. It is uncertain whether this advantage extends to vegans. Plant-based diets containing whole grains, nuts, fruits and vegetables are low in saturated fats and cholesterol and higher in fibre, vitamin C, folate, potassium, magnesium, and phytochemicals implicated in the protection against many diseases. Such diets also lower the risk of hypertension and type 2 diabetes mellitus. Diets low in fibre and in which chicken and meat are the principal ingredients can dramatically increase the incidence of colorectal cancers. Plant foods are also high in phytochemicals called polyphenols and contain higher proportions of polyunsaturated fatty acids. These substances have recently been shown to have beneficial effects on maintaining the integrity of brain function during the ageing process. Vegetarian diets may help in weight loss and long-term weight control and are associated with longevity. Diets containing animal products are generally higher in fat and calorific value while plant foods are low in energy and are nutrient dense. However, the more limiting a diet is, the more difficult it is to get all the nutrients required by your body. Can vegetarian diets, therefore, be balanced, complete and healthy? The answer is yes. According to the American Dietetic Association “appropriately planned vegetarian diets are healthful, nutritionally adequate and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are suitable for individuals during all stages of the life-cycle and for athletes.” Only the most restrictive vegan diets can perhaps cause nutritional concerns and compromise on calcium, iron, zinc, vitamin B12 and sometimes even protein. Vegetarian meals need not be boring or limiting. Whip up a variety of recipes from plant foods and feast on them. If you can't be a vegetarian, a healthy option would be to limit intake of animal foods and increase intake of fruits and vegetables. Remember what Einstein said: “Nothing will ____________ human health and increase chances for survival of life on Earth as much as the evolution to a vegetarian diet.”

Q26. Which of the following words is the most similar in its definition as the highlighted word adequate, the definition corresponding to its usage in the passage?

  1. ((a))

    ample

  2. ((b))

    restrictive

  3. ((c))

    cooperative

  4. ((d))

    exuberant

  5. ((e))

    vivacious

Show Answer
Answer: ((a))

ample

27

Directions (21-27): Read the following passage and answer the questions that follow. Some words in the passage have been highlighted to aid in answering the question.

Vegetarian diets lower the burden of chronic diseases. Lacto-vegetarians are often impressively healthier – sometimes a lot healthier – than meat eaters. It is uncertain whether this advantage extends to vegans. Plant-based diets containing whole grains, nuts, fruits and vegetables are low in saturated fats and cholesterol and higher in fibre, vitamin C, folate, potassium, magnesium, and phytochemicals implicated in the protection against many diseases. Such diets also lower the risk of hypertension and type 2 diabetes mellitus. Diets low in fibre and in which chicken and meat are the principal ingredients can dramatically increase the incidence of colorectal cancers. Plant foods are also high in phytochemicals called polyphenols and contain higher proportions of polyunsaturated fatty acids. These substances have recently been shown to have beneficial effects on maintaining the integrity of brain function during the ageing process. Vegetarian diets may help in weight loss and long-term weight control and are associated with longevity. Diets containing animal products are generally higher in fat and calorific value while plant foods are low in energy and are nutrient dense. However, the more limiting a diet is, the more difficult it is to get all the nutrients required by your body. Can vegetarian diets, therefore, be balanced, complete and healthy? The answer is yes. According to the American Dietetic Association “appropriately planned vegetarian diets are healthful, nutritionally adequate and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are suitable for individuals during all stages of the life-cycle and for athletes.” Only the most restrictive vegan diets can perhaps cause nutritional concerns and compromise on calcium, iron, zinc, vitamin B12 and sometimes even protein. Vegetarian meals need not be boring or limiting. Whip up a variety of recipes from plant foods and feast on them. If you can't be a vegetarian, a healthy option would be to limit intake of animal foods and increase intake of fruits and vegetables. Remember what Einstein said: “Nothing will ____________ human health and increase chances for survival of life on Earth as much as the evolution to a vegetarian diet.”

Q27. Choose the word from the following options which most aptly acts as an antonym to the highlighted word beneficial as it is used in the context of the passage.

  1. ((a))

    fragile

  2. ((b))

    jittery

  3. ((c))

    grotesque

  4. ((d))

    detrimental

  5. ((e))

    quaint

Show Answer
Answer: ((d))

detrimental

28

Directions (28-30): An idiom is given in each of the questions below, following which are three sentences or situations. Mark the sentences which accurately represent the idiom as the answer.

Q28. Get a second wind (i) Even after dissatisfactory reports on his work, his manager decided to give him another chance. (ii) After reaching a halt in his work, he found himself able to work again after taking a break. (iii) He disinvested from the stocks after he saw another stock’s prices going up at an exciting rate.

  1. ((a))

    Only (ii)

  2. ((b))

    Both (ii) and (iii)

  3. ((c))

    Both (i) and (iii)

  4. ((d))

    All of these

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((a))

Only (ii)

29

Directions (28-30): An idiom is given in each of the questions below, following which are three sentences or situations. Mark the sentences which accurately represent the idiom as the answer.

Q29. Like two peas in a pod (i) Tim left the party immediately after John did, following in his footsteps. (ii) As soon as the waves subsided, they both realised they were lost and stranded in the open sea. (iii) The two employees joined the firm at the same time can always be found hanging out together.

  1. ((a))

    Both (i) and (iii)

  2. ((b))

    Only (iii)

  3. ((c))

    Only (ii)

  4. ((d))

    All of these

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((b))

Only (iii)

30

Directions (28-30): An idiom is given in each of the questions below, following which are three sentences or situations. Mark the sentences which accurately represent the idiom as the answer.

Q30. Once bitten, twice shy (i) He’s very cautious while crossing the road after just having recovered from a road accident injury. (ii) After failing the test, he decided to study diligently, but very soon went back to his old habits. (iii) The firm has refrained from actively investing in stocks ever since suffering losses in the recent financial crisis.

  1. ((a))

    Both (i) and (ii)

  2. ((b))

    Both (i) and (iii)

  3. ((c))

    Only (iii)

  4. ((d))

    All of these

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((b))

Both (i) and (iii)

Quantitative Aptitude (30 questions)

91

The lateral surface area of a cube is 420 cm² less than lateral surface area of a cylinder and the height of cylinder is 2x cm. If radius of the cylinder is x cm and side of the cube is equal to the radius of cylinder, then find the area (approximate) of a circle which radius is (x+3) cm.

  1. ((a))

    372 cm²

  2. ((b))

    396 cm²

  3. ((c))

    288 cm²

  4. ((d))

    314 cm²

  5. ((e))

    424 cm²

Show Answer
Answer: ((d))

314 cm²

92

The marked price of an article is 1.45 times its cost price and the selling price of the article is Rs. 750. If profit percentage of shopkeeper on the article is 25%, then find the discount (in %) allowed by the shopkeeper.

  1. ((a))

    400/29 %

  2. ((b))

    300/29 %

  3. ((c))

    480/29 %

  4. ((d))

    200/29 %

  5. ((e))

    400/23 %

Show Answer
Answer: ((a))

400/29 %

93

Vessel A contains 80 liter milk and 12 liters water, while vessel B contains 156 liters mixture of milk and water are in the ratio of 10 : 3 respectively. If vessel A and B mixed into another vessel C which already contains 12 liters waters, then find the percentage of water in vessel C.

  1. ((a))

    300/13 %

  2. ((b))

    300/19 %

  3. ((c))

    20%

  4. ((d))

    200/13 %

  5. ((e))

    40%

Show Answer
Answer: ((a))

300/13 %

94

P and Q started a business together and investment of P is Rs. 2000 more than that of Q. After eight months, P left the business. At the end of a year, they get total profit of Rs. 6800 and profit share of P is Rs. 400X. Find the investment of Q (Given, 6X³ = 3090 – √324).

  1. ((a))

    5400 Rs.

  2. ((b))

    5000 Rs.

  3. ((c))

    4800 Rs.

  4. ((d))

    4000 Rs.

  5. ((e))

    6000 Rs.

Show Answer
Answer: ((e))

6000 Rs.

95

A man invested Rs. 6500 on compound interest at the rate of 10% p.a. for two years in scheme A. Find the total interest (approximate) received by man on investing the amount he received from scheme A again in the same scheme for two years.

  1. ((a))

    1552 Rs.

  2. ((b))

    1692 Rs.

  3. ((c))

    1652 Rs.

  4. ((d))

    1532 Rs.

  5. ((e))

    1682 Rs.

Show Answer
Answer: ((c))

1652 Rs.

96

Direction (96-97): Read the following paragraph carefully and answer the questions given below. The monthly income of A is 60% more than B and both A & B pay equal amount for EMI. From the remaining monthly income, A and B spends a certain amount on house rent. Total amount that B pay for EMI is 20% of his monthly income and total amount A spends on house rent are ‘n’ times of the amount he pays for EMI.

If total amount spends by A on EMI and house rent is 50% of his total monthly income and total amount pay by B for EMI is Rs. 15000, then find total saving of A (Given, A and B had only two expanses from their monthly income i.e., EMI and house rent).

  1. ((a))

    30000 Rs.

  2. ((b))

    60000 Rs.

  3. ((c))

    40000 Rs.

  4. ((d))

    20000 Rs.

  5. ((e))

    25000 Rs.

Show Answer
Answer: ((b))

60000 Rs.

97

Direction (96-97): Read the following paragraph carefully and answer the questions given below. The monthly income of A is 60% more than B and both A & B pay equal amount for EMI. From the remaining monthly income, A and B spends a certain amount on house rent. Total amount that B pay for EMI is 20% of his monthly income and total amount A spends on house rent are ‘n’ times of the amount he pays for EMI.

The amount spends on house rent by A is Rs. 5000 more than that of B and total amount spends on house rent paid by A is Rs. 3000 more than total amount pays by him for EMI. If house rend paid by B is 1/3 rd of the amount pays by A for EMI, then which of the following possible monthly income (in Rs.) of A.

  1. ((a))

    24000 Rs.

  2. ((b))

    18000 Rs.

  3. ((c))

    20000 Rs.

  4. ((d))

    30000 Rs.

  5. ((e))

    36000 Rs.

Show Answer
Answer: ((a))

24000 Rs.

98

Direction (98-102): The pie chart given below shows distribution (in degree) of total number of bookshelves manufactured by five (P, Q, R, S and T) different companies and the table given below shows percentage distribution of unsold bookshelves. Read the data carefully and answer the questions.

CompaniesPercentage distribution of unsold bookshelves
P3X%
Q12%
R4X%
S20%
T40%

Note: (i) p + 25° = degree of company Q (ii) Total bookshelves manufactured by S is 975. (iii) Total manufactured bookshelves = Sold bookshelves + Unsold bookshelves

Q98. Find the value of (20X − 2p/5 − 4q/5).

  1. ((a))

    8

  2. ((b))

    6

  3. ((c))

    4

  4. ((d))

    1

  5. ((e))

    2

Show Answer
Answer: ((e))

2

99

Direction (98-102): The pie chart given below shows distribution (in degree) of total number of bookshelves manufactured by five (P, Q, R, S and T) different companies and the table given below shows percentage distribution of unsold bookshelves. Read the data carefully and answer the questions.

CompaniesPercentage distribution of unsold bookshelves
P3X%
Q12%
R4X%
S20%
T40%

Note: (i) p + 25° = degree of company Q (ii) Total bookshelves manufactured by S is 975. (iii) Total manufactured bookshelves = Sold bookshelves + Unsold bookshelves

Q99. The selling price of each book shelve sold by P and R is Rs. 25 & Rs. 30 respectively. If total 500 bookshelves are unsold, then find total revenue generated by P and R.

  1. ((a))

    53430 Rs.

  2. ((b))

    52430 Rs.

  3. ((c))

    51430 Rs.

  4. ((d))

    53230 Rs.

  5. ((e))

    55430 Rs.

Show Answer
Answer: ((a))

53430 Rs.

100

Direction (98-102): The pie chart given below shows distribution (in degree) of total number of bookshelves manufactured by five (P, Q, R, S and T) different companies and the table given below shows percentage distribution of unsold bookshelves. Read the data carefully and answer the questions.

CompaniesPercentage distribution of unsold bookshelves
P3X%
Q12%
R4X%
S20%
T40%

Note: (i) p + 25° = degree of company Q (ii) Total bookshelves manufactured by S is 975. (iii) Total manufactured bookshelves = Sold bookshelves + Unsold bookshelves

Q100. If difference between total unsold bookshelves of P and R is 16, then find average number of sold bookshelves of Q, S and T.

  1. ((a))

    1014

  2. ((b))

    1002

  3. ((c))

    1004

  4. ((d))

    1024

  5. ((e))

    1008

Show Answer
Answer: ((c))

1004

101

Direction (98-102): The pie chart given below shows distribution (in degree) of total number of bookshelves manufactured by five (P, Q, R, S and T) different companies and the table given below shows percentage distribution of unsold bookshelves. Read the data carefully and answer the questions.

CompaniesPercentage distribution of unsold bookshelves
P3X%
Q12%
R4X%
S20%
T40%

Note: (i) p + 25° = degree of company Q (ii) Total bookshelves manufactured by S is 975. (iii) Total manufactured bookshelves = Sold bookshelves + Unsold bookshelves

Q101. If total unsold bookshelves of P and R together is 210 and total sold bookshelves of X is 15% less than that of Q, then find total number of sold bookshelves of S are what percent (approx.) less than total sold bookshelves of X.

  1. ((a))

    18%

  2. ((b))

    12%

  3. ((c))

    28%

  4. ((d))

    23%

  5. ((e))

    5%

Show Answer
Answer: ((d))

23%

102

Direction (98-102): The pie chart given below shows distribution (in degree) of total number of bookshelves manufactured by five (P, Q, R, S and T) different companies and the table given below shows percentage distribution of unsold bookshelves. Read the data carefully and answer the questions.

CompaniesPercentage distribution of unsold bookshelves
P3X%
Q12%
R4X%
S20%
T40%

Note: (i) p + 25° = degree of company Q (ii) Total bookshelves manufactured by S is 975. (iii) Total manufactured bookshelves = Sold bookshelves + Unsold bookshelves

Q102. If total 1000 bookshelves are unsold, then find the difference between number of sold bookshelves of Q and the average number of sold bookshelves of S and T.

  1. ((a))

    525

  2. ((b))

    555

  3. ((c))

    515

  4. ((d))

    495

  5. ((e))

    500

Show Answer
Answer: ((b))

555

103

Direction (103-104): In the given questions, two quantities are given, one as ‘Quantity I’ and another as ‘Quantity II’. You have to determine relationship between two quantities and choose the appropriate option:

Quantity I: Value of ‘x’ for equation [Formula above]. Quantity II: Value of ‘y’ for equation [Formula above].

  1. ((a))

    Quantity I > Quantity II

  2. ((b))

    Quantity I < Quantity II

  3. ((c))

    Quantity I ≥ Quantity II

  4. ((d))

    Quantity I ≤ Quantity II

  5. ((e))

    Quantity I = Quantity II or no relation

Show Answer
Answer: ((d))

Quantity I ≤ Quantity II

104

Direction (103-104): In the given questions, two quantities are given, one as ‘Quantity I’ and another as ‘Quantity II’. You have to determine relationship between two quantities and choose the appropriate option:

Given, p > 1 > q > 0. Quantity I: Value of [Formula above]. Quantity II: Value of [Formula above].

  1. ((a))

    Quantity I = Quantity II or no relation

  2. ((b))

    Quantity I ≤ Quantity II

  3. ((c))

    Quantity I ≥ Quantity II

  4. ((d))

    Quantity I < Quantity II

  5. ((e))

    Quantity I > Quantity II

Show Answer
Answer: ((e))

Quantity I > Quantity II

105

Direction (15-17): There are two equations I and II given, solve these equations and answer the following questions given below. Equation I. px² − 9x + 7 = 0 Equation II. qy² – 8y + 4 = 0 Note: (A) Both p and q are positive integers. (B) One of the roots of equation II is 2/3. (C) The ratio of highest root of equation I to the highest root of equation II is 7 : 4.

Q105. Find the ratio of smallest root of equation I to the smallest root of equation II.

  1. ((a))

    1 : 2

  2. ((b))

    1 : 3

  3. ((c))

    2 : 3

  4. ((d))

    3 : 2

  5. ((e))

    3 : 4

Show Answer
Answer: ((d))

3 : 2

106

Direction (15-17): There are two equations I and II given, solve these equations and answer the following questions given below. Equation I. px² − 9x + 7 = 0 Equation II. qy² – 8y + 4 = 0 Note: (A) Both p and q are positive integers. (B) One of the roots of equation II is 2/3. (C) The ratio of highest root of equation I to the highest root of equation II is 7 : 4.

Q106. Find the value of (p + q).

  1. ((a))

    5

  2. ((b))

    3

  3. ((c))

    7

  4. ((d))

    8

  5. ((e))

    9

Show Answer
Answer: ((a))

5

107

Direction (15-17): There are two equations I and II given, solve these equations and answer the following questions given below. Equation I. px² − 9x + 7 = 0 Equation II. qy² – 8y + 4 = 0 Note: (A) Both p and q are positive integers. (B) One of the roots of equation II is 2/3. (C) The ratio of highest root of equation I to the highest root of equation II is 7 : 4.

Q107. Find the both roots of equation [Formula above].

  1. ((a))

    4/25, −1

  2. ((b))

    2/25, −1

  3. ((c))

    8/25, −1

  4. ((d))

    3/25, −1

  5. ((e))

    6/25, −1

Show Answer
Answer: ((e))

6/25, −1

108

If X is the correct number which replace the wrong number of the series 229, 256, 320, 441, 661, 1004, then which of following statement/s is or are correct. I. X is completely divisible by 15. II. (X+2) is a prime number.

  1. ((a))

    Both I and II correct

  2. ((b))

    Both I and II incorrect

  3. ((c))

    I correct and II incorrect

  4. ((d))

    I incorrect and II correct

  5. ((e))

    Can’t determine

Show Answer
Answer: ((b))

Both I and II incorrect

109

Q109. Series (A): 1332, 612, 492, Y, 462, 460 If (Y−18)/5 is a fourth term of series (B) and follow same pattern as of the series (A), then find the first term of series (B).

  1. ((a))

    954

  2. ((b))

    882

  3. ((c))

    1045

  4. ((d))

    1198

  5. ((e))

    892

Show Answer
Answer: ((a))

954

110

Q110. 49, ?, 82, 145, 269, 484, 826 If ?=A+6, then find the nearest square of A.

  1. ((a))

    4

  2. ((b))

    8

  3. ((c))

    5

  4. ((d))

    11

  5. ((e))

    7

Show Answer
Answer: ((e))

7

111

Directions (111-114): The following questions are accompanied by three statements i.e. statement (I), statement (II) and statement (III). You have to determine which statement (s) is/are sufficient/necessary to answer the questions.

Q111. P, Q and R entered into a partnership. After ten months, P and Q left the business. Find the total profit at the end of year. Statement I. The profit share of P & R together is 55% more than that of Q. Statement II. Annual profit of R is Rs. 450 less than that of P and annual profit of Q is 80% of R. Statement III. Total amount invested by R & Q are in the ratio of 5:4 respectively.

  1. ((a))

    Either statement I & III or statement II & III together.

  2. ((b))

    None of the given statements can answer the question.

  3. ((c))

    Any two of them.

  4. ((d))

    Either statement I & II together or statement II & III together.

  5. ((e))

    Either statement I & II together, statement II & III together or statement I & III together.

Show Answer
Answer: ((b))

None of the given statements can answer the question.

112

Directions (111-114): The following questions are accompanied by three statements i.e. statement (I), statement (II) and statement (III). You have to determine which statement (s) is/are sufficient/necessary to answer the questions.

Q112. Find the downstream speed of boat. Statement I. Difference between downstream speed of boat and speed of the boat in still water is 12 km/hr. Statement II. Ratio of upstream speed of boat to speed of boat in still water is 4:7 respectively. Statement III. The sum of time taken by the boat to cover 280 km in downstream and upstream is 24.5 hours.

  1. ((a))

    Either statement I & III or statement II & III together.

  2. ((b))

    None of the given statements can answer the question.

  3. ((c))

    Any two of them.

  4. ((d))

    Either statement I & II together or statement II & III together.

  5. ((e))

    Either statement I & II together, statement II & III together or statement I & III together.

Show Answer
Answer: ((e))

Either statement I & II together, statement II & III together or statement I & III together.

113

Directions (111-114): The following questions are accompanied by three statements i.e. statement (I), statement (II) and statement (III). You have to determine which statement (s) is/are sufficient/necessary to answer the questions.

Q113. Two train A and B running in same direction and cross each other in 32X seconds. Find the value of X. Statement I. Train B crosses a 140 meters bridge in 22.4 seconds. Statement II. Train A can cross a tree in 19 seconds. Statement III. Length of train A is equal to length of train B.

  1. ((a))

    Either statement I & III or statement II & III together.

  2. ((b))

    None of the given statements can answer the question.

  3. ((c))

    Any two of them.

  4. ((d))

    Either statement I & II together or statement II & III together.

  5. ((e))

    Either statement I & II together, statement II & III together or statement I & III together.

Show Answer
Answer: ((b))

None of the given statements can answer the question.

114

Directions (111-114): The following questions are accompanied by three statements i.e. statement (I), statement (II) and statement (III). You have to determine which statement (s) is/are sufficient/necessary to answer the questions.

Q114. Find the difference between age of Z five years hence to age of X seven years ago. Statement I. Age of Z eight years hence will be eight years less than the average age of X & Y. Statement II. Twelve years hence, the age of Y will be 52 years. Ratio of present age of X to Y is 3:5 respectively. Statement III. The age of X of 50% more than that of Z.

  1. ((a))

    Either statement I & III or statement II & III together.

  2. ((b))

    None of the given statements can answer the question.

  3. ((c))

    Any two of them.

  4. ((d))

    Either statement I & II together or statement II & III together.

  5. ((e))

    Either statement I & II together, statement II & III together or statement I & III together.

Show Answer
Answer: ((d))

Either statement I & II together or statement II & III together.

115

Directions (115-119): Read the following passage carefully and answer the questions given below. In a society, people like three different types of cars i.e. A, B & C. Ratio of people who like car A to car C is 29 :42 and people who like only car A&C together is one fourth of the people who like only car B. People who like only car C is 50 more than four times of the people who like only car A & B together. 10 people like all the three types of cars which is equal to people who like only car B&C together. People who like only car C is twice of the people who like only car A and people who like car C is 210. All people like either of the car.

Q115. Find the ratio of people who like only car C to people who like car B.

  1. ((a))

    11:14

  2. ((b))

    17:13

  3. ((c))

    10:17

  4. ((d))

    12:19

  5. ((e))

    14:15

Show Answer
Answer: ((b))

17:13

116

Directions (115-119): Read the following passage carefully and answer the questions given below. In a society, people like three different types of cars i.e. A, B & C. Ratio of people who like car A to car C is 29 :42 and people who like only car A&C together is one fourth of the people who like only car B. People who like only car C is 50 more than four times of the people who like only car A & B together. 10 people like all the three types of cars which is equal to people who like only car B&C together. People who like only car C is twice of the people who like only car A and people who like car C is 210. All people like either of the car.

Q116. People like only car A&C together is what percentage people like at least two cars?

  1. ((a))

    14 2/7%

  2. ((b))

    12.5%

  3. ((c))

    28 4/7%

  4. ((d))

    25%

  5. ((e))

    10%

Show Answer
Answer: ((c))

28 4/7%

117

Directions (115-119): Read the following passage carefully and answer the questions given below. In a society, people like three different types of cars i.e. A, B & C. Ratio of people who like car A to car C is 29 :42 and people who like only car A&C together is one fourth of the people who like only car B. People who like only car C is 50 more than four times of the people who like only car A & B together. 10 people like all the three types of cars which is equal to people who like only car B&C together. People who like only car C is twice of the people who like only car A and people who like car C is 210. All people like either of the car.

Q117. Ratio of males to females who like only car A is 11:6 respectively. Find the people who like only car B&C together is how much more/less than males who like only car A?

  1. ((a))

    49

  2. ((b))

    32

  3. ((c))

    38

  4. ((d))

    42

  5. ((e))

    45

Show Answer
Answer: ((e))

45

118

Directions (115-119): Read the following passage carefully and answer the questions given below. In a society, people like three different types of cars i.e. A, B & C. Ratio of people who like car A to car C is 29 :42 and people who like only car A&C together is one fourth of the people who like only car B. People who like only car C is 50 more than four times of the people who like only car A & B together. 10 people like all the three types of cars which is equal to people who like only car B&C together. People who like only car C is twice of the people who like only car A and people who like car C is 210. All people like either of the car.

Q118. If 550 people living in the society, then find the people who do not like any of the three cars.

  1. ((a))

    52

  2. ((b))

    24

  3. ((c))

    65

  4. ((d))

    36

  5. ((e))

    45

Show Answer
Answer: ((c))

65

119

Directions (115-119): Read the following passage carefully and answer the questions given below. In a society, people like three different types of cars i.e. A, B & C. Ratio of people who like car A to car C is 29 :42 and people who like only car A&C together is one fourth of the people who like only car B. People who like only car C is 50 more than four times of the people who like only car A & B together. 10 people like all the three types of cars which is equal to people who like only car B&C together. People who like only car C is twice of the people who like only car A and people who like car C is 210. All people like either of the car.

Q119. People who like only car A and only car B together is how much percentage more/less than sum of the people who like only car A&B together and people who like only car C?

  1. ((a))

    17.5%

  2. ((b))

    10%

  3. ((c))

    22.5%

  4. ((d))

    33.33%

  5. ((e))

    62.5%

Show Answer
Answer: ((a))

17.5%

120

Q120. Length of train A is 60 meters less than train B and they cross a pole in 24 secs & 108/7 secs respectively. If speed of train B is 126 km/hr and length of a bridge is 5/9th of length of train B, then find the time taken by train A to cross the bridge.

  1. ((a))

    12 seconds

  2. ((b))

    20.5 seconds

  3. ((c))

    39 seconds

  4. ((d))

    None of these

  5. ((e))

    18 seconds

Show Answer
Answer: ((c))

39 seconds

Attempt this paper under real exam conditions

Timed interface, section switching, instant scoring, and question-by-question analytics — free.

Start Timed Attempt