RBI Grade B Officer · Topic Collection

Reasoning PYQs

Verbal and non-verbal reasoning, analogies, syllogisms, number series, coding-decoding, blood relations, and analytical puzzles.

300 Total Questions5 Official PapersYears: 2017–2023Search in Reasoning
Showing questions 121–140 of 300Page 7 of 15
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 121

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (31-35): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Seven classes of different subjects viz. Physics, Hindi, Math, English, Social study, Chemistry and Biology scheduled in school A but not necessarily in the same order.

Each of the subject scheduled either for 30 minutes or 60 minutes.

Note:

If Subject A scheduled from 9:00 am to 10:00 am than its must be scheduled on 9:00/9:30 or 10:00 am. Neither scheduled at 9:05 nor scheduled at 9:55. There is 30 minutes break given between two classes.
Hindi class is scheduled on 12:00 noon.

No class scheduled between Hindi and Maths. English class scheduled at 2:00pm. There is 1:30 hours gap between English and Biology class which is scheduled after English class. Total time for all subjects is 5 hours. Physics class is scheduled 60 minutes before Maths class.

No class scheduled at 6pm and after 6pm. Chemistry class takes half time than English class and scheduled just after the English class.

No class is scheduled at 10:00 am and 5:00 pm. Social study class is scheduled before the class which is scheduled at 3:30 pm. English class starts before 2:30pm.

Q31. Which of the following time for Chemistry class is scheduled?

  1. AOption (a)

    3:00-3:30

  2. BOption (b)

    4:00-4:30

  3. COption (c)

    3:30-4:00

  4. DOption (d)

    4:30-5:30

  5. EOption (e)

    None of these

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

3:30-4:00

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 122

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (31-35): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Seven classes of different subjects viz. Physics, Hindi, Math, English, Social study, Chemistry and Biology scheduled in school A but not necessarily in the same order.

Each of the subject scheduled either for 30 minutes or 60 minutes.

Note:

If Subject A scheduled from 9:00 am to 10:00 am than its must be scheduled on 9:00/9:30 or 10:00 am. Neither scheduled at 9:05 nor scheduled at 9:55. There is 30 minutes break given between two classes.
Hindi class is scheduled on 12:00 noon.

No class scheduled between Hindi and Maths. English class scheduled at 2:00pm. There is 1:30 hours gap between English and Biology class which is scheduled after English class. Total time for all subjects is 5 hours. Physics class is scheduled 60 minutes before Maths class.

No class scheduled at 6pm and after 6pm. Chemistry class takes half time than English class and scheduled just after the English class.

No class is scheduled at 10:00 am and 5:00 pm. Social study class is scheduled before the class which is scheduled at 3:30 pm. English class starts before 2:30pm.

Q32. Which of the following subject is scheduled at last?

  1. AOption (a)

    Biology

  2. BOption (b)

    Chemistry

  3. COption (c)

    Hindi

  4. DOption (d)

    Either Biology or Chemistry

  5. EOption (e)

    None of these

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

Biology

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 123

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (31-35): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Seven classes of different subjects viz. Physics, Hindi, Math, English, Social study, Chemistry and Biology scheduled in school A but not necessarily in the same order.

Each of the subject scheduled either for 30 minutes or 60 minutes.

Note:

If Subject A scheduled from 9:00 am to 10:00 am than its must be scheduled on 9:00/9:30 or 10:00 am. Neither scheduled at 9:05 nor scheduled at 9:55. There is 30 minutes break given between two classes.
Hindi class is scheduled on 12:00 noon.

No class scheduled between Hindi and Maths. English class scheduled at 2:00pm. There is 1:30 hours gap between English and Biology class which is scheduled after English class. Total time for all subjects is 5 hours. Physics class is scheduled 60 minutes before Maths class.

No class scheduled at 6pm and after 6pm. Chemistry class takes half time than English class and scheduled just after the English class.

No class is scheduled at 10:00 am and 5:00 pm. Social study class is scheduled before the class which is scheduled at 3:30 pm. English class starts before 2:30pm.

Q33. How many classes scheduled between Chemistry and Maths?

  1. AOption (a)

    More than four

  2. BOption (b)

    One

  3. COption (c)

    Three

  4. DOption (d)

    Two

  5. EOption (e)

    None

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

Three

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 124

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (31-35): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Seven classes of different subjects viz. Physics, Hindi, Math, English, Social study, Chemistry and Biology scheduled in school A but not necessarily in the same order.

Each of the subject scheduled either for 30 minutes or 60 minutes.

Note:

If Subject A scheduled from 9:00 am to 10:00 am than its must be scheduled on 9:00/9:30 or 10:00 am. Neither scheduled at 9:05 nor scheduled at 9:55. There is 30 minutes break given between two classes.
Hindi class is scheduled on 12:00 noon.

No class scheduled between Hindi and Maths. English class scheduled at 2:00pm. There is 1:30 hours gap between English and Biology class which is scheduled after English class. Total time for all subjects is 5 hours. Physics class is scheduled 60 minutes before Maths class.

No class scheduled at 6pm and after 6pm. Chemistry class takes half time than English class and scheduled just after the English class.

No class is scheduled at 10:00 am and 5:00 pm. Social study class is scheduled before the class which is scheduled at 3:30 pm. English class starts before 2:30pm.

Q34. ____ class is scheduled 150 minutes after Maths class?

  1. AOption (a)

    English

  2. BOption (b)

    Hindi

  3. COption (c)

    Chemistry

  4. DOption (d)

    Social study

  5. EOption (e)

    None of these

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

English

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 125

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (31-35): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Seven classes of different subjects viz. Physics, Hindi, Math, English, Social study, Chemistry and Biology scheduled in school A but not necessarily in the same order.

Each of the subject scheduled either for 30 minutes or 60 minutes.

Note:

If Subject A scheduled from 9:00 am to 10:00 am than its must be scheduled on 9:00/9:30 or 10:00 am. Neither scheduled at 9:05 nor scheduled at 9:55. There is 30 minutes break given between two classes.
Hindi class is scheduled on 12:00 noon.

No class scheduled between Hindi and Maths. English class scheduled at 2:00pm. There is 1:30 hours gap between English and Biology class which is scheduled after English class. Total time for all subjects is 5 hours. Physics class is scheduled 60 minutes before Maths class.

No class scheduled at 6pm and after 6pm. Chemistry class takes half time than English class and scheduled just after the English class.

No class is scheduled at 10:00 am and 5:00 pm. Social study class is scheduled before the class which is scheduled at 3:30 pm. English class starts before 2:30pm.

Q35. The number of classes scheduled between Physics and Chemistry is same as the number of classes scheduled before ____ class.

  1. AOption (a)

    Social study

  2. BOption (b)

    English

  3. COption (c)

    Maths

  4. DOption (d)

    Biology

  5. EOption (e)

    None of these

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

English

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 126

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (36-40): A word arrangement machine when given an input line of words rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: mgtuh kaops abewm bwxef mctqe aokpw
Step I: oivuj maoru adeyo dyzeh oevse aomry
Step II: adeyo aomry dyzeh maoru oevse oivuj
Step III: adeoy amory dehyz amoru eeosv ijouv
Step IV: 26 26 30 22 27 31
Step V: 3 4 4 8 8 9
Step V is the final step of given input.
Answer the following questions based on the following input: -
Input: helof kpest fumap hseub lmodu karlx

Q36. Which among the following word is third from the right end in step III?

  1. AOption (a)

    ahoru

  2. BOption (b)

    amntz

  3. COption (c)

    dejuu

  4. DOption (d)

    emruv

  5. EOption (e)

    fnoou

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

amntz

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 127

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (36-40): A word arrangement machine when given an input line of words rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: mgtuh kaops abewm bwxef mctqe aokpw
Step I: oivuj maoru adeyo dyzeh oevse aomry
Step II: adeyo aomry dyzeh maoru oevse oivuj
Step III: adeoy amory dehyz amoru eeosv ijouv
Step IV: 26 26 30 22 27 31
Step V: 3 4 4 8 8 9
Step V is the final step of given input.
Answer the following questions based on the following input: -
Input: helof kpest fumap hseub lmodu karlx

Q37. How many letters are there between third letter of the second word from the left end in step II and second letter of the fourth word from the right end in step III according to the English alphabetical series?

  1. AOption (a)

    Three

  2. BOption (b)

    Six

  3. COption (c)

    Five

  4. DOption (d)

    Seven

  5. EOption (e)

    More than seven

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

More than seven

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 128

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (36-40): A word arrangement machine when given an input line of words rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: mgtuh kaops abewm bwxef mctqe aokpw
Step I: oivuj maoru adeyo dyzeh oevse aomry
Step II: adeyo aomry dyzeh maoru oevse oivuj
Step III: adeoy amory dehyz amoru eeosv ijouv
Step IV: 26 26 30 22 27 31
Step V: 3 4 4 8 8 9
Step V is the final step of given input.
Answer the following questions based on the following input: -
Input: helof kpest fumap hseub lmodu karlx

Q38. What is the sum of the even numbers appeared in step IV?

  1. AOption (a)

    48

  2. BOption (b)

    44

  3. COption (c)

    42

  4. DOption (d)

    46

  5. EOption (e)

    50

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

42

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 129

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (36-40): A word arrangement machine when given an input line of words rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: mgtuh kaops abewm bwxef mctqe aokpw
Step I: oivuj maoru adeyo dyzeh oevse aomry
Step II: adeyo aomry dyzeh maoru oevse oivuj
Step III: adeoy amory dehyz amoru eeosv ijouv
Step IV: 26 26 30 22 27 31
Step V: 3 4 4 8 8 9
Step V is the final step of given input.
Answer the following questions based on the following input: -
Input: helof kpest fumap hseub lmodu karlx

Q39. What is the difference between the numbers which are second from the right end in step IV and third from the left end in step V?

  1. AOption (a)

    23

  2. BOption (b)

    20

  3. COption (c)

    31

  4. DOption (d)

    39

  5. EOption (e)

    44

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

20

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 130

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (36-40): A word arrangement machine when given an input line of words rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: mgtuh kaops abewm bwxef mctqe aokpw
Step I: oivuj maoru adeyo dyzeh oevse aomry
Step II: adeyo aomry dyzeh maoru oevse oivuj
Step III: adeoy amory dehyz amoru eeosv ijouv
Step IV: 26 26 30 22 27 31
Step V: 3 4 4 8 8 9
Step V is the final step of given input.
Answer the following questions based on the following input: -
Input: helof kpest fumap hseub lmodu karlx

Q40. Which among the following word is second to the left of third word from the right end in step II?

  1. AOption (a)

    huoar

  2. BOption (b)

    matnz

  3. COption (c)

    noofu

  4. DOption (d)

    jenoh

  5. EOption (e)

    jueud

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

jenoh

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 131

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Directions (41-42): The Delhi government approved a new excise policy, lowering the minimum age for consumption of alcohol to 21 years. Earlier, the legal age of drinking in New Delhi was 25.
With the move, the national capital joins the majority of Indian states in having 21 as the legal drinking age. While in some states, the age limit is as low as 18, a few have it at the upper limit of 25. In some states, the consumption of alcohol is forbidden.

Q41. What could be the fallout of the new excise policy approved by Delhi government?

  1. AOption (a)

    More revenue will be generated for Delhi Government as compare to earlier.

  2. BOption (b)

    Opposition of Delhi will defy the move by state Government.

  3. COption (c)

    New liquor shop will be inaugurated in National Capital.

  4. DOption (d)

    Other state will follow the move by Delhi government.

  5. EOption (e)

    Liquor will be advertised by Delhi Government through banner in public places.

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

Opposition of Delhi will defy the move by state Government.

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 132

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Directions (41-42): The Delhi government approved a new excise policy, lowering the minimum age for consumption of alcohol to 21 years. Earlier, the legal age of drinking in New Delhi was 25.
With the move, the national capital joins the majority of Indian states in having 21 as the legal drinking age. While in some states, the age limit is as low as 18, a few have it at the upper limit of 25. In some states, the consumption of alcohol is forbidden.

Q42. Which of the following can be postulated from the above statement?

(I) Central government is not in the favour of move by Delhi Government.

(II) Delhi government wants to increase their revenue through new excise policy.

(III) Annual revenue of states who has forbidden the liquor is less in compare to Delhi.

  1. AOption (a)

    Only I and III

  2. BOption (b)

    Only III

  3. COption (c)

    Only I and II

  4. DOption (d)

    Only II

  5. EOption (e)

    All I, II and III

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

Only II

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 133

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (43-47): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Nine persons live in three floored building marked 1 to 3 from bottom to top respectively. There are three flats on each floor viz.- flat 1, flat 2, and flat 3 from west to east respectively.

Only one person lives in each flat.

Each person goes to different countries i.e. Iran, USA, Russia, Korea, Oman, Malta, Japan, UK and UAE but not necessarily in the same order.
A lives on an odd numbered floor to the immediate west of the one who goes to Korea. F lives two floors below the one who goes to Korea. F lives in an even numbered flat. B lives to the south east flat of the one who goes to USA. B and the one who goes to USA live in odd numbered flat. B lives on an odd numbered floor. C doesn’t go to Korea. C lives to the north east flat of the one who goes to USA. D lives below A in the same flat with A. The one who goes to UAE lives on the same floor with D but in different flat as F’s flat. The one who goes to Japan lives above B’s flat. E lives to the immediate south west of the one who goes to Japan. G lives to the east of H in the same floor with E. The one who goes to Oman lives to the west of G. One floor gap is there between I and the one who goes to Malta. The one who goes to Malta lives to the south east of the one who goes to Iran. D doesn’t go to UK.

Q43. Who among the following goes to Korea?

  1. AOption (a)

    The one who lives on floor 2 in flat 1

  2. BOption (b)

    The one who lives to the north of E

  3. COption (c)

    The one who lives on the same floor with F

  4. DOption (d)

    B

  5. EOption (e)

    D

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

The one who lives to the north of E

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 134

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (43-47): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Nine persons live in three floored building marked 1 to 3 from bottom to top respectively. There are three flats on each floor viz.- flat 1, flat 2, and flat 3 from west to east respectively.

Only one person lives in each flat.

Each person goes to different countries i.e. Iran, USA, Russia, Korea, Oman, Malta, Japan, UK and UAE but not necessarily in the same order.
A lives on an odd numbered floor to the immediate west of the one who goes to Korea. F lives two floors below the one who goes to Korea. F lives in an even numbered flat. B lives to the south east flat of the one who goes to USA. B and the one who goes to USA live in odd numbered flat. B lives on an odd numbered floor. C doesn’t go to Korea. C lives to the north east flat of the one who goes to USA. D lives below A in the same flat with A. The one who goes to UAE lives on the same floor with D but in different flat as F’s flat. The one who goes to Japan lives above B’s flat. E lives to the immediate south west of the one who goes to Japan. G lives to the east of H in the same floor with E. The one who goes to Oman lives to the west of G. One floor gap is there between I and the one who goes to Malta. The one who goes to Malta lives to the south east of the one who goes to Iran. D doesn’t go to UK.

Q44. Four of the following five are alike in a certain way and thus form a group. Who among the following does not belong to the group?

  1. AOption (a)

    A

  2. BOption (b)

    I

  3. COption (c)

    B

  4. DOption (d)

    D

  5. EOption (e)

    H

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

H

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 135

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (43-47): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Nine persons live in three floored building marked 1 to 3 from bottom to top respectively. There are three flats on each floor viz.- flat 1, flat 2, and flat 3 from west to east respectively.

Only one person lives in each flat.

Each person goes to different countries i.e. Iran, USA, Russia, Korea, Oman, Malta, Japan, UK and UAE but not necessarily in the same order.
A lives on an odd numbered floor to the immediate west of the one who goes to Korea. F lives two floors below the one who goes to Korea. F lives in an even numbered flat. B lives to the south east flat of the one who goes to USA. B and the one who goes to USA live in odd numbered flat. B lives on an odd numbered floor. C doesn’t go to Korea. C lives to the north east flat of the one who goes to USA. D lives below A in the same flat with A. The one who goes to UAE lives on the same floor with D but in different flat as F’s flat. The one who goes to Japan lives above B’s flat. E lives to the immediate south west of the one who goes to Japan. G lives to the east of H in the same floor with E. The one who goes to Oman lives to the west of G. One floor gap is there between I and the one who goes to Malta. The one who goes to Malta lives to the south east of the one who goes to Iran. D doesn’t go to UK.

Q45. Which among the following statement(s) is/are not true?

  1. AOption (a)

    E lives on an even numbered floor

  2. BOption (b)

    C goes to Japan

  3. COption (c)

    The one who goes to UAE live in the same floor with C

  4. DOption (d)

    A and F live in different flats

  5. EOption (e)

    All are true

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

The one who goes to UAE live in the same floor with C

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 136

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (43-47): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Nine persons live in three floored building marked 1 to 3 from bottom to top respectively. There are three flats on each floor viz.- flat 1, flat 2, and flat 3 from west to east respectively.

Only one person lives in each flat.

Each person goes to different countries i.e. Iran, USA, Russia, Korea, Oman, Malta, Japan, UK and UAE but not necessarily in the same order.
A lives on an odd numbered floor to the immediate west of the one who goes to Korea. F lives two floors below the one who goes to Korea. F lives in an even numbered flat. B lives to the south east flat of the one who goes to USA. B and the one who goes to USA live in odd numbered flat. B lives on an odd numbered floor. C doesn’t go to Korea. C lives to the north east flat of the one who goes to USA. D lives below A in the same flat with A. The one who goes to UAE lives on the same floor with D but in different flat as F’s flat. The one who goes to Japan lives above B’s flat. E lives to the immediate south west of the one who goes to Japan. G lives to the east of H in the same floor with E. The one who goes to Oman lives to the west of G. One floor gap is there between I and the one who goes to Malta. The one who goes to Malta lives to the south east of the one who goes to Iran. D doesn’t go to UK.

Q46. In which among the following floor and flat does G live?

  1. AOption (a)

    Floor 2, flat 3

  2. BOption (b)

    Floor 2, flat 2

  3. COption (c)

    Floor 3, flat 3

  4. DOption (d)

    Floor 1, flat 2

  5. EOption (e)

    None of these

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

Floor 2, flat 3

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 137

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (43-47): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Nine persons live in three floored building marked 1 to 3 from bottom to top respectively. There are three flats on each floor viz.- flat 1, flat 2, and flat 3 from west to east respectively.

Only one person lives in each flat.

Each person goes to different countries i.e. Iran, USA, Russia, Korea, Oman, Malta, Japan, UK and UAE but not necessarily in the same order.
A lives on an odd numbered floor to the immediate west of the one who goes to Korea. F lives two floors below the one who goes to Korea. F lives in an even numbered flat. B lives to the south east flat of the one who goes to USA. B and the one who goes to USA live in odd numbered flat. B lives on an odd numbered floor. C doesn’t go to Korea. C lives to the north east flat of the one who goes to USA. D lives below A in the same flat with A. The one who goes to UAE lives on the same floor with D but in different flat as F’s flat. The one who goes to Japan lives above B’s flat. E lives to the immediate south west of the one who goes to Japan. G lives to the east of H in the same floor with E. The one who goes to Oman lives to the west of G. One floor gap is there between I and the one who goes to Malta. The one who goes to Malta lives to the south east of the one who goes to Iran. D doesn’t go to UK.

Q47. Which among the following pair of persons live to the south west of G?

  1. AOption (a)

    A, I

  2. BOption (b)

    The one who goes to Japan, D

  3. COption (c)

    F, C

  4. DOption (d)

    The one who goes to Russia, F

  5. EOption (e)

    None of these

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

The one who goes to Russia, F

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 138

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (48-51): Study the following information carefully and answer the questions given below.
In a family of three generation there are seven members and three married couples.

Each person has different age.

Only married couples have child. The one who is sister-in-law of W is 20 years old. K is uncle of P who is three years younger than S. W is the only son-in-law of M and has no siblings. T is sister-in-law of K who is 30 years old. K is unmarried and sibling of M. X is grandchild of M and 15 years younger than her aunt. Age of S is not an even number.

Q48. How X is related to W?

  1. AOption (a)

    Niece

  2. BOption (b)

    Daughter

  3. COption (c)

    Sister

  4. DOption (d)

    Aunt

  5. EOption (e)

    None of these

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

Daughter

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 139

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (48-51): Study the following information carefully and answer the questions given below.
In a family of three generation there are seven members and three married couples.

Each person has different age.

Only married couples have child. The one who is sister-in-law of W is 20 years old. K is uncle of P who is three years younger than S. W is the only son-in-law of M and has no siblings. T is sister-in-law of K who is 30 years old. K is unmarried and sibling of M. X is grandchild of M and 15 years younger than her aunt. Age of S is not an even number.

Q49. What is the sum of the ages of X mother’s and K?

  1. AOption (a)

    55 years

  2. BOption (b)

    33 years

  3. COption (c)

    45 years

  4. DOption (d)

    53 years

  5. EOption (e)

    50 years

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

53 years

Explanation not yet available.
RBI Grade B Officer Phase-I 2022 Previous Year Paper·Reasoning
View full paper

Question 140

RBI Grade B Officer 2022• Reasoning• Reasoning

Direction (48-51): Study the following information carefully and answer the questions given below.
In a family of three generation there are seven members and three married couples.

Each person has different age.

Only married couples have child. The one who is sister-in-law of W is 20 years old. K is uncle of P who is three years younger than S. W is the only son-in-law of M and has no siblings. T is sister-in-law of K who is 30 years old. K is unmarried and sibling of M. X is grandchild of M and 15 years younger than her aunt. Age of S is not an even number.

Q50. Who among the following is the child of T?

  1. AOption (a)

    P

  2. BOption (b)

    X

  3. COption (c)

    S

  4. DOption (d)

    Both P and X

  5. EOption (e)

    Both P and S

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

Both P and S

Explanation not yet available.

How should I prepare for Reasoning in RBI Grade B Officer?

Solving previous year questions by topic helps identify recurring concepts, question patterns, and frequently asked sub-topics. Attempt each question, review the step-by-step explanation, and note down key formulas or facts for quick revision before the exam.