SBI Probationary Officer (PO) · Topic Collection

Reasoning PYQs

Verbal and non-verbal reasoning, analogies, syllogisms, number series, coding-decoding, blood relations, and analytical puzzles.

1350 Total Questions41 Official PapersYears: 2018–2025Search in Reasoning
Showing questions 801–820 of 1350Page 41 of 68
SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 801

SBI Probationary Officer (PO) 2022• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (77-81) : Study the following information carefully and answer the questions given below:

Ten people are sitting in two parallel rows containing five people each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row - 1 P, Q, R, S and T are seated and all of them are facing north. G, H, K, L and M are sitting in row-2 and facing south direction.
R neither sits at extreme ends nor sits exactly in the middle of the row. M faces the one who sits two places away from R. K faces the one who sits just left of P but not sit near to M. S sits right of P but not just right. T sits right of Q who neither faces G nor L. L does not sit in the middle of the row.

Q81. Which of the following statement is true?

I. M sits 2nd to the right of K
II. L faces to S
III. P sits at extreme ends

  1. AOption (a)

    Both I and II

  2. BOption (b)

    Only II

  3. COption (c)

    Both II and III

  4. DOption (d)

    Only III

  5. EOption (e)

    All I, II and III

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

Only II

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 802

SBI Probationary Officer (PO) 2022• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (82-84) : Study the following information carefully and answer the questions given below:
E is the father of R. K is the father-in-law of U. Y is the sibling of D. A is the mother of D. F is the maternal grandfather of E. D is the unmarried sister-in-law of K. U is the parent of R. Number of males and females are same.

Q82. How is R related to K?

  1. AOption (a)

    Grandfather

  2. BOption (b)

    Granddaughter

  3. COption (c)

    Grandson

  4. DOption (d)

    Grandmother

  5. EOption (e)

    None of these

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

Grandson

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 803

SBI Probationary Officer (PO) 2022• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (82-84) : Study the following information carefully and answer the questions given below:
E is the father of R. K is the father-in-law of U. Y is the sibling of D. A is the mother of D. F is the maternal grandfather of E. D is the unmarried sister-in-law of K. U is the parent of R. Number of males and females are same.

Q83. How many generations are there in the family?

  1. AOption (a)

    2

  2. BOption (b)

    4

  3. COption (c)

    5

  4. DOption (d)

    3

  5. EOption (e)

    Either 3 or 4

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

4

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 804

SBI Probationary Officer (PO) 2022• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (82-84) : Study the following information carefully and answer the questions given below:
E is the father of R. K is the father-in-law of U. Y is the sibling of D. A is the mother of D. F is the maternal grandfather of E. D is the unmarried sister-in-law of K. U is the parent of R. Number of males and females are same.

Q84. How is K related to F?

  1. AOption (a)

    Son-in-law

  2. BOption (b)

    Father

  3. COption (c)

    Son

  4. DOption (d)

    Father-in-law

  5. EOption (e)

    None of these

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

Son-in-law

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 805

SBI Probationary Officer (PO) 2022• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Q85. If in the given word “GEORAPHICAL” if we removed all the vowels and replace all the consonants with 2nd next letter then find how many vowels are there in the new arrangement?

  1. AOption (a)

    Three

  2. BOption (b)

    Two

  3. COption (c)

    Four

  4. DOption (d)

    One

  5. EOption (e)

    None

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

Two

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 806

SBI Probationary Officer (PO) 2022• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (86-90) : Study the given information carefully and answer the questions given below.
Eight persons have different designations i.e., General Manager (GM) , Deputy General Manager (DGM) , Assistant General Manager (AGM) , Manager, Assistant Manager (AM) , Section Officer (SO) , Cashier and Clerk in a company. The order of seniority is the same as given above i.e., GM is the senior-most designation and Clerk is the junior-most designation.
There are two designations between R and W who is junior to Assistant Manager. Q is just senior to P and just junior U. Number of persons are senior to U is same as the number of persons are junior to S. T is junior to V who is not the GM.

Q86. How many persons are junior to R?

  1. AOption (a)

    Five

  2. BOption (b)

    Seven

  3. COption (c)

    Four

  4. DOption (d)

    Three

  5. EOption (e)

    Two

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

Four

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 807

SBI Probationary Officer (PO) 2022• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (86-90) : Study the given information carefully and answer the questions given below.
Eight persons have different designations i.e., General Manager (GM) , Deputy General Manager (DGM) , Assistant General Manager (AGM) , Manager, Assistant Manager (AM) , Section Officer (SO) , Cashier and Clerk in a company. The order of seniority is the same as given above i.e., GM is the senior-most designation and Clerk is the junior-most designation.
There are two designations between R and W who is junior to Assistant Manager. Q is just senior to P and just junior U. Number of persons are senior to U is same as the number of persons are junior to S. T is junior to V who is not the GM.

Q87. How many designations gap between Q and the one who is Cashier?

  1. AOption (a)

    None

  2. BOption (b)

    One

  3. COption (c)

    Three

  4. DOption (d)

    Two

  5. EOption (e)

    More than three

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

More than three

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 808

SBI Probationary Officer (PO) 2022• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (86-90) : Study the given information carefully and answer the questions given below.
Eight persons have different designations i.e., General Manager (GM) , Deputy General Manager (DGM) , Assistant General Manager (AGM) , Manager, Assistant Manager (AM) , Section Officer (SO) , Cashier and Clerk in a company. The order of seniority is the same as given above i.e., GM is the senior-most designation and Clerk is the junior-most designation.
There are two designations between R and W who is junior to Assistant Manager. Q is just senior to P and just junior U. Number of persons are senior to U is same as the number of persons are junior to S. T is junior to V who is not the GM.

Q88. Which of the following combination is correct?

  1. AOption (a)

    Manager- S

  2. BOption (b)

    GM - Q

  3. COption (c)

    Cashier- W

  4. DOption (d)

    AM - P

  5. EOption (e)

    All are correct

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

Cashier- W

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 809

SBI Probationary Officer (PO) 2022• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (86-90) : Study the given information carefully and answer the questions given below.
Eight persons have different designations i.e., General Manager (GM) , Deputy General Manager (DGM) , Assistant General Manager (AGM) , Manager, Assistant Manager (AM) , Section Officer (SO) , Cashier and Clerk in a company. The order of seniority is the same as given above i.e., GM is the senior-most designation and Clerk is the junior-most designation.
There are two designations between R and W who is junior to Assistant Manager. Q is just senior to P and just junior U. Number of persons are senior to U is same as the number of persons are junior to S. T is junior to V who is not the GM.

Q89. Who among the following is three posts senior to S?

  1. AOption (a)

    P

  2. BOption (b)

    V

  3. COption (c)

    Q

  4. DOption (d)

    U

  5. EOption (e)

    None of these

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

V

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 810

SBI Probationary Officer (PO) 2022• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (86-90) : Study the given information carefully and answer the questions given below.
Eight persons have different designations i.e., General Manager (GM) , Deputy General Manager (DGM) , Assistant General Manager (AGM) , Manager, Assistant Manager (AM) , Section Officer (SO) , Cashier and Clerk in a company. The order of seniority is the same as given above i.e., GM is the senior-most designation and Clerk is the junior-most designation.
There are two designations between R and W who is junior to Assistant Manager. Q is just senior to P and just junior U. Number of persons are senior to U is same as the number of persons are junior to S. T is junior to V who is not the GM.

Q90. Which of the following is the designation of the one who is just junior to T?

  1. AOption (a)

    Section Officer

  2. BOption (b)

    Assistant Manager

  3. COption (c)

    Deputy General Manager

  4. DOption (d)

    Cashier

  5. EOption (e)

    None of these

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

Cashier

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 811

SBI Probationary Officer (PO) 2022• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (91-92) : Study the following information carefully and answer the related questions.
Seven students T, I, H, F, X, V and Y scored different marks in an examination. Y scored more marks than H who scored more marks than only V. F scored just more marks than I and just less marks than T who scored less marks than Y. X scored more marks than both Y and T.

Q91. Who is the 2nd highest scorer?

  1. AOption (a)

    T

  2. BOption (b)

    Y

  3. COption (c)

    X

  4. DOption (d)

    Can’t be determined

  5. EOption (e)

    V

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

Y

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 812

SBI Probationary Officer (PO) 2022• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (91-92) : Study the following information carefully and answer the related questions.
Seven students T, I, H, F, X, V and Y scored different marks in an examination. Y scored more marks than H who scored more marks than only V. F scored just more marks than I and just less marks than T who scored less marks than Y. X scored more marks than both Y and T.

Q92. How many students scored less marks than T?

  1. AOption (a)

    2

  2. BOption (b)

    3

  3. COption (c)

    4

  4. DOption (d)

    5

  5. EOption (e)

    None of the above

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

4

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 813

SBI Probationary Officer (PO) 2022• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (93-97) : Study the following information carefully and answer the questions given below.
Nine persons works in three different companies i.e., Company A, Company B and Company C. Not less than two persons and not more than four persons work in any company. Ankita works only with Akhil but not in company A. Ashok work in company A but not with Aakash. Aman, Anil and Anish work in same company. Anish works with Aakash but not in company B. Anita and Alok are two of the persons.

Q93. Who among the following works in company B?

  1. AOption (a)

    Anil

  2. BOption (b)

    Ankita

  3. COption (c)

    Alok

  4. DOption (d)

    Both Anil and Alok

  5. EOption (e)

    Both Ankita and Alok

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

Ankita

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 814

SBI Probationary Officer (PO) 2022• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (93-97) : Study the following information carefully and answer the questions given below.
Nine persons works in three different companies i.e., Company A, Company B and Company C. Not less than two persons and not more than four persons work in any company. Ankita works only with Akhil but not in company A. Ashok work in company A but not with Aakash. Aman, Anil and Anish work in same company. Anish works with Aakash but not in company B. Anita and Alok are two of the persons.

Q94. Which of the following statement is correct?

  1. AOption (a)

    Ashok works in company A

  2. BOption (b)

    Alok and Anita works in same company

  3. COption (c)

    Anil works in company C

  4. DOption (d)

    Four persons works in company C

  5. EOption (e)

    All are correct.

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

All are correct.

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 815

SBI Probationary Officer (PO) 2022• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (93-97) : Study the following information carefully and answer the questions given below.
Nine persons works in three different companies i.e., Company A, Company B and Company C. Not less than two persons and not more than four persons work in any company. Ankita works only with Akhil but not in company A. Ashok work in company A but not with Aakash. Aman, Anil and Anish work in same company. Anish works with Aakash but not in company B. Anita and Alok are two of the persons.

Q95. Which of the following combination is correct?

  1. AOption (a)

    Akhil - company C

  2. BOption (b)

    Alok – company C

  3. COption (c)

    Aakash – company A

  4. DOption (d)

    Anita – company A

  5. EOption (e)

    None is correct

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

Anita – company A

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 816

SBI Probationary Officer (PO) 2022• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (93-97) : Study the following information carefully and answer the questions given below.
Nine persons works in three different companies i.e., Company A, Company B and Company C. Not less than two persons and not more than four persons work in any company. Ankita works only with Akhil but not in company A. Ashok work in company A but not with Aakash. Aman, Anil and Anish work in same company. Anish works with Aakash but not in company B. Anita and Alok are two of the persons.

Q96. Which of the following statement(s) is/are correct?

I. Anita works with Ashok
II. Aman and Alok work in same company
III. Akhil works in company B

  1. AOption (a)

    Only statement I is correct

  2. BOption (b)

    Only statement II is correct

  3. COption (c)

    Only statement III is correct

  4. DOption (d)

    Both statements I and III are correct

  5. EOption (e)

    Both statements II and III are correct

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

Both statements I and III are correct

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 817

SBI Probationary Officer (PO) 2022• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (93-97) : Study the following information carefully and answer the questions given below.
Nine persons works in three different companies i.e., Company A, Company B and Company C. Not less than two persons and not more than four persons work in any company. Ankita works only with Akhil but not in company A. Ashok work in company A but not with Aakash. Aman, Anil and Anish work in same company. Anish works with Aakash but not in company B. Anita and Alok are two of the persons.

Q97. Aman works in which of the following company?

  1. AOption (a)

    Company A

  2. BOption (b)

    Company B

  3. COption (c)

    Company C

  4. DOption (d)

    Either company A or company C

  5. EOption (e)

    Either company B or company C

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

Company C

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 818

SBI Probationary Officer (PO) 2022• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (98-100) : Study the following information carefully and answer the questions given below.
Eight persons sit around a circular table in such a way that all of them face towards the table. One person sits between H and A who sits immediate right of E. Two persons sit between E and F who doesn’t sit adjacent to G. D neither sits adjacent to H nor to F. B sits 2nd to the left of C and none of them sit adjacent to D.

Q98. Who among the following person sits 3rd to the left of G?

  1. AOption (a)

    B

  2. BOption (b)

    A

  3. COption (c)

    F

  4. DOption (d)

    E

  5. EOption (e)

    H

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

E

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 819

SBI Probationary Officer (PO) 2022• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (98-100) : Study the following information carefully and answer the questions given below.
Eight persons sit around a circular table in such a way that all of them face towards the table. One person sits between H and A who sits immediate right of E. Two persons sit between E and F who doesn’t sit adjacent to G. D neither sits adjacent to H nor to F. B sits 2nd to the left of C and none of them sit adjacent to D.

Q99. How many persons sit between B and D?

  1. AOption (a)

    Four

  2. BOption (b)

    Two

  3. COption (c)

    Three

  4. DOption (d)

    Five

  5. EOption (e)

    None

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

Five

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 820

SBI Probationary Officer (PO) 2022• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (98-100) : Study the following information carefully and answer the questions given below.
Eight persons sit around a circular table in such a way that all of them face towards the table. One person sits between H and A who sits immediate right of E. Two persons sit between E and F who doesn’t sit adjacent to G. D neither sits adjacent to H nor to F. B sits 2nd to the left of C and none of them sit adjacent to D.

Q100. If all the persons are arranged in alphabetical order starting from A in anti-clockwise direction, then position of how many persons will remain unchanged (excluding A) ?

  1. AOption (a)

    Two

  2. BOption (b)

    Three

  3. COption (c)

    One

  4. DOption (d)

    None

  5. EOption (e)

    Four

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

None

Explanation not yet available.

How should I prepare for Reasoning in SBI Probationary Officer (PO)?

Solving previous year questions by topic helps identify recurring concepts, question patterns, and frequently asked sub-topics. Attempt each question, review the step-by-step explanation, and note down key formulas or facts for quick revision before the exam.