Official Paper

SBI Probationary Officer (PO) 2022 Previous Year Paper Shift 1

100 questions · 60 minutes · with answers · free

English Language (30 questions)

Directions (1-10) : Read the following passage and answer the given questions based on the information provided in the passage. The latest numbers are out. 9,180 prisoners with mental illness, 150 deaths by suicide, five prisoners with schizophrenia and epilepsy have died. While we know the numbers, we do not know what is being considered as a mental illness and whether these numbers are limited to persons who are in the mental health ward, or does it also include those who are living in barracks but still on psychiatric medication. We also do not know when the onset of the illness was and what the different illnesses were or how long they have been in prison for. The National Crime Records Bureau’s (NCRB) Prison Statistics India Report is out for the year 2021. Perhaps it needs repeating, yet again that there is a mental health crisis in prisons. We often hear that the aim of punishment is reform and rehabilitation. Yet when we look at the place where that punishment is served, we find conditions that, instead of promoting rehabilitation, ensure despair, hopelessness and helplessness. In any case, our prisons are not overcrowded with convicts, rather it is the undertrial population that makes up for over 70% of prison population. More than half of those with mental illness were undertrials. However, the numbers could very well be higher. For instance, Project 39A’s report on mental health and the death penalty, Deathworthy, revealed that over 60% of death row prisoners had a current episode of mental illness, but many of them had not been identified by the prison as needing treatment and care. Deathworthy also revealed that suicide had little to do with mental illness and a lot with absent social support, violence, distress, and despair. India’s National Mental Health Policy, 2014, considers prisoners a class of people vulnerable to mental ill-health. But while the NRCB gives us data confirming this categorisation, it does not take us much further towards crafting solutions, and leaves us none the wiser. Why do we have so many prisoners living with mental illness? Were all these prisoners living with a mental illness before incarceration, or did they have their first episode in prison? The system is not equipped to give us such crucial information. Understanding these numbers in a meaningful context is important because without that our default response to this crisis will continue to be that of treatment and, conversations will get stuck at the poor healthcare infrastructure in prison.

1

Q1. What is the mentioned difficulty associated with diagnosing mental illness?

  1. ((a))

    Prisoners pretend to be suffering from mental illness to get discharged.

  2. ((b))

    Sometimes, minor stress or depression are also mistakenly considered a mental illness.

  3. ((c))

    Exact criteria to identify the mental illness accurately aren’t well known.

  4. ((d))

    People often try to conceal their mental illness in fear of social abuse.

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((c))

Exact criteria to identify the mental illness accurately aren’t well known.

2

Q2. What did the NCRB demonstrate in its Prison Statistics Report?

  1. ((a))

    Mental illness is especially pronounced among women prisoners.

  2. ((b))

    Mental illness usually remains untreated as people don’t consider it an ailment.

  3. ((c))

    Poor health service is a major challenge in many countries including India.

  4. ((d))

    The mental health crisis is conspicuous in prisons today.

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((d))

The mental health crisis is conspicuous in prisons today.

3

Q3. From the information given in the passage, what is stated about the prison population?

  1. ((a))

    Prisons are overcrowded due to the slow processing of the legal system.

  2. ((b))

    Prisons have more of an undertrial population than total convicts,

  3. ((c))

    Youth detention centers have more population as compared to prisons.

  4. ((d))

    On average, the population of women prisoners is more than men prisoners.

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((b))

Prisons have more of an undertrial population than total convicts,

4

Q4. According to Deathworthy, what is the major reason behind suicide cases in prison?

  1. ((a))

    Separation from family makes the prisoners mentally fragile.

  2. ((b))

    Living within a confined area causes suicidal thoughts among prisoners

  3. ((c))

    Absence of any social support and violence against prisoners.

  4. ((d))

    Extreme anxiety coupled with hopelessness among prisoners

  5. ((e))

    Both c) and d)

Show Answer
Answer: ((e))

Both c) and d)

5

Q5. Which of the following statements is definitely true about NRCB as per the information given in the passage?

  1. ((a))

    It doesn’t provide any methods to take care of the mental ill-health of prisoners.

  2. ((b))

    NRCB doesn’t keep any information about prisoners and crimes.

  3. ((c))

    It conducts mental health training and stress management seminars.

  4. ((d))

    Both a) and b)

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((a))

It doesn’t provide any methods to take care of the mental ill-health of prisoners.

6

Q6. Which of the following can be concluded from the passage?

  1. ((a))

    A prison is a place to keep convicts far from society so that they can no longer harm innocent people.

  2. ((b))

    Prisons are intended for depriving criminals of their freedom and a way of making them pay a debt to society for their crimes.

  3. ((c))

    A prison is meant to facilitate rehabilitation but has become disempowering spaces with a mental health crisis.

  4. ((d))

    Prisons provide warnings to people thinking about committing crimes but also keep a check on convicts' health.

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((d))

Prisons provide warnings to people thinking about committing crimes but also keep a check on convicts' health.

7

Q7. Which of the following statements is/are correct with reference to the passage? (i) The National Crime Records Bureau recently released its report ‘Deathworthy’. (ii) Prisons have more population of people who are undertrial than convicts. (iii) The latest numbers show that 155 prisoners had committed suicide in imprisonment.

  1. ((a))

    only (i)

  2. ((b))

    only (ii)

  3. ((c))

    both (ii) and (i)

  4. ((d))

    both (i) and (iii)

  5. ((e))

    none of these

Show Answer
Answer: ((b))

only (ii)

8

Q8. Which of the following is a synonym of ‘Onset’ given in the passage?

  1. ((a))

    dawn

  2. ((b))

    oblige

  3. ((c))

    famish

  4. ((d))

    eternal

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((a))

dawn

9

Q9. Which of the following is an antonym of ‘Revealed’ given in the passage?

  1. ((a))

    deter

  2. ((b))

    lament

  3. ((c))

    constrained

  4. ((d))

    concealed

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((d))

concealed

10

Q10. Which of the following is a synonym of ‘crucial’ given in the passage?

  1. ((a))

    affirm

  2. ((b))

    pivotal

  3. ((c))

    slump

  4. ((d))

    cohesion

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((b))

pivotal

Directions (11-14) : Each sentence is divided into four parts, in which only ONE PART IS GRAMMATICALLY CORRECT. Choose the correct segment as your answer. If all the sections are correct, choose ‘No error’.

11

Q11. In recent years, September, the month where (A) /the monsoon officially recede, has started(B) / to witness multiple downpours and (C) / makes on for deficits in previous months (D) .

  1. ((a))

    A

  2. ((b))

    B

  3. ((c))

    C

  4. ((d))

    D

  5. ((e))

    No error

Show Answer
Answer: ((c))

C

12

Q12. On behalf of the people we serve (A) / we have adopted a historic decision on a comprehensive (B) / far-reaching and people-centered set of (C) /universal and transformative Goals and targets (D)

  1. ((a))

    A

  2. ((b))

    B

  3. ((c))

    C

  4. ((d))

    D

  5. ((e))

    No error

Show Answer
Answer: ((e))

No error

13

Q13. Awards and prizes recognize achievement(A) / yet in science and medical research, they (B) / are also meant to spurred younger scientists (C) /towards loftier, imagine goals (D) .

  1. ((a))

    A

  2. ((b))

    B

  3. ((c))

    C

  4. ((d))

    D

  5. ((e))

    No error

Show Answer
Answer: ((a))

A

14

Q14. The crisis in Indian tea is large (A) / on account stagnating prices, declining efficiency (B) /of plantations - medium-size ones (C) / in particular - and stagnant export demand (D) .

  1. ((a))

    A

  2. ((b))

    B

  3. ((c))

    C

  4. ((d))

    D

  5. ((e))

    No error

Show Answer
Answer: ((d))

D

Directions (15-17) : In each sentence, four words are highlighted in which one word is either misspelt or wrongly used. Choose the word that is incorrect among these four.

15

Q15. One would think that the repeated ocurrence of tornadoes in an area would prompt an exodus of the residents to a location with a more stable climate.

  1. ((a))

    ocurrence

  2. ((b))

    tornadoes

  3. ((c))

    exodus

  4. ((d))

    climate

  5. ((e))

    All are correct

Show Answer
Answer: ((a))

ocurrence

16

Q16. Next week's deadline for my reserch paper is looming over me like a dark cloud

  1. ((a))

    deadline

  2. ((b))

    reserch

  3. ((c))

    looming

  4. ((d))

    cloud

  5. ((e))

    All are correct

Show Answer
Answer: ((b))

reserch

17

Q17. Since I cannot deal with the imtolerable agony of this toothache, I have no choice but to seek the aid of an urgent care specialist.

  1. ((a))

    imtolerable

  2. ((b))

    agony

  3. ((c))

    urgent

  4. ((d))

    specialist

  5. ((e))

    All are correct

Show Answer
Answer: ((a))

imtolerable

Directions (18-21) : In the following questions, a grammatically correct and meaningful sentence is given which is divided into four parts namely (A) ,(B) ,(C) and (D) . You have to arrange the four parts to make a contextually and grammatically meaningful sentence. If no such rearrangement is needed, mark (E) as your answer i.e. 'No rearrangement required'.

18

Q18. One of the oldest of the (A) / ayurveda is considered as (B) / medicine accepted worldwide (C) / traditional systems of (D) .

  1. ((a))

    DBAC

  2. ((b))

    BADC

  3. ((c))

    CDAB

  4. ((d))

    ADCB

  5. ((e))

    No rearrangement required

Show Answer
Answer: ((b))

BADC

19

Q19. Moderate warmth was (A) / needed, such as China and Japan (B) / wood was the earliest fuel used (C) / in places where only (D)

  1. ((a))

    CDBA

  2. ((b))

    BCAD

  3. ((c))

    CDAB

  4. ((d))

    ADCB

  5. ((e))

    No rearrangement required

Show Answer
Answer: ((c))

CDAB

20

Q20. In medicine to provide (A) / to keep abreast of evolving knowledge (B) / all practitioners of medicine need (C) / competent care to patients (D)

  1. ((a))

    DBAC

  2. ((b))

    BCAD

  3. ((c))

    CDAB

  4. ((d))

    CBAD

  5. ((e))

    No rearrangement required

Show Answer
Answer: ((d))

CBAD

21

Q21. Every day, thousands of (A) / travel books to fictional books(B) / books are released in (C) / the market ranging from (D)

  1. ((a))

    DBAC

  2. ((b))

    BCAD

  3. ((c))

    ACDB

  4. ((d))

    ADCB

  5. ((e))

    No rearrangement required

Show Answer
Answer: ((c))

ACDB

Directions (22-26) : In the following questions six sentences are given. Further, these sentences may or may not form a contextually meaningful sequence. You have to rearrange these sentences to make a contextually meaningful paragraph. The sentence (F) , which has already been highlighted, would be the LAST sentence after rearrangement. Later, answer the follow-up questions.

(A) However, the old policy’s extensions beyond March 2021, especially the current six-month stretch, are not as understandable. (B) The last trade policy was introduced in 2015. (C) The Government will release a new foreign trade policy in October. (D) It could include measures to help push up goods and services exports as well as rein in the runaway import bill. (E) When its five-year term ended a week after the national lockdown to curb the pandemic, it was extended for a year considering the extenuating circumstances. (F) Beginning the new policy in the middle of a financial year, unlike the traditional clean slate in a new fiscal year, is not ideal.

22

Q22. Which of the following would be the correct order of sentences after rearrangement?

  1. ((a))

    DEBACF

  2. ((b))

    CDBEAF

  3. ((c))

    ABCEDF

  4. ((d))

    BACEDF

  5. ((e))

    CEDABF

Show Answer
Answer: ((b))

CDBEAF

23

Q23. Which of the following would be the THIRD sentence after rearrangement?

  1. ((a))

    A

  2. ((b))

    B

  3. ((c))

    C

  4. ((d))

    D

  5. ((e))

    E

Show Answer
Answer: ((b))

B

24

Q24. Which of the following would be the FIRST sentence after rearrangement?

  1. ((a))

    A

  2. ((b))

    B

  3. ((c))

    C

  4. ((d))

    D

  5. ((e))

    E

Show Answer
Answer: ((c))

C

25

Q25. Which of the following would be the FIFTH sentence after rearrangement?

  1. ((a))

    A

  2. ((b))

    B

  3. ((c))

    C

  4. ((d))

    D

  5. ((e))

    E

Show Answer
Answer: ((a))

A

26

Q26. Which of the following would be the FOURTH sentence after rearrangement?

  1. ((a))

    A

  2. ((b))

    B

  3. ((c))

    C

  4. ((d))

    D

  5. ((e))

    E

Show Answer
Answer: ((e))

E

Directions (27-30) : In each question a part is highlighted that may or may not have error in it. Choose the best alternative from the given options that can replace the highlighted section from the question. If the sentence is already grammatically correct, choose “No improvement needed” as your answer.

27

Q27. A duplicitous liar, the deceitful clerk continued to deny steal even though he was caught on camera.

  1. ((a))

    to denying stealing even though

  2. ((b))

    to denying steal even though

  3. ((c))

    to deny stealing even although

  4. ((d))

    to deny stealing even though

  5. ((e))

    No improvement needed

Show Answer
Answer: ((d))

to deny stealing even though

28

Q28. Like physical health, one’s strong financial health is the result of small, deliberate choices he makes by his life.

  1. ((a))

    deliberate choices he makes over

  2. ((b))

    deliberate choices he made by

  3. ((c))

    deliberate choice he makes by

  4. ((d))

    deliberately choices he makes by

  5. ((e))

    No improvement needed

Show Answer
Answer: ((a))

deliberate choices he makes over

29

Q29. Without a ways to prosper in the region, the natives moved on to land more suitable to farming.

  1. ((a))

    Without a ways to prosper on

  2. ((b))

    Without a way to prosper in

  3. ((c))

    Without a ways to prosper by

  4. ((d))

    With a ways to prosper in

  5. ((e))

    No improvement needed

Show Answer
Answer: ((b))

Without a way to prosper in

30

Q30. It’s not uncommon for a student to choose a career choice sole over the prospect of good jobs.

  1. ((a))

    sole by the prospect of

  2. ((b))

    solely over the prospect of

  3. ((c))

    sole over the prospects of

  4. ((d))

    solely over a prospects of

  5. ((e))

    No improvement needed

Show Answer
Answer: ((b))

solely over the prospect of

Quantitative Aptitude (35 questions)

Directions (31-35) : Line graph shows number of departments and average number of employees in all the departments in five different companies (P, Q, R, S and T) . Read the following line graph carefully and answer the questions given below.

31

If average number of employees in 18 departments of company S is 45, then find the average number of employees in remaining departments of company S.

  1. ((a))

    78

  2. ((b))

    70

  3. ((c))

    76

  4. ((d))

    72

  5. ((e))

    77

Show Answer
Answer: ((b))

70

32

Find the ratio of total number of employees in all the departments of company T to that of company Q.

  1. ((a))

    25 :24

  2. ((b))

    25 :23

  3. ((c))

    25 :27

  4. ((d))

    25 :29

  5. ((e))

    25 :21

Show Answer
Answer: ((a))

25 :24

33

Total number of employees in all the departments of company P is what percent more or less than that of company R.

  1. ((a))

    34.25%

  2. ((b))

    32.25%

  3. ((c))

    38.25%

  4. ((d))

    31.25%

  5. ((e))

    36.25%

Show Answer
Answer: ((d))

31.25%

34

Number of departments in company U is 40% more than that of in company R and the ratio of total number of employees in all the departments of company P to that of in company U is 3:2. Find the average number of employees in all the department of company U.

  1. ((a))

    18

  2. ((b))

    26

  3. ((c))

    28

  4. ((d))

    22

  5. ((e))

    25

Show Answer
Answer: ((e))

25

35

Find the average of total number of employees in all the departments of P, Q and S.

  1. ((a))

    1125

  2. ((b))

    1105

  3. ((c))

    1025

  4. ((d))

    859

  5. ((e))

    954

Show Answer
Answer: ((a))

1125

36

Q36. A and B started a business by investing Rs.4200 and Rs.5600 respectively. After four months, A withdrew 25% of his initial investment and B withdrew Rs.1600. At the end of a year, the difference between profit share of A and B is Rs.2480. Find the profit share of B.

  1. ((a))

    Rs.10250

  2. ((b))

    Rs.10560

  3. ((c))

    Rs.10120

  4. ((d))

    Rs.10980

  5. ((e))

    Rs.10880

Show Answer
Answer: ((e))

Rs.10880

37

Q37. Train P of length 540 meters crosses a bridge in 22 seconds and crosses a tree in 18 seconds. Ratio of speed of train P to train Q is 5:2 and train Q crosses a pole in 20 seconds. Find the length of bridge is what percent of length of the train Q?

  1. ((a))

    50%

  2. ((b))

    60%

  3. ((c))

    55%

  4. ((d))

    65%

  5. ((e))

    75%

Show Answer
Answer: ((a))

50%

38

Q38. A borrowed Rs.8000 from C at the rate of 20% compound interest for two years. He gives this amount to B at a certain rate on simple interest for two years. If the difference between both the interests is Rs.2040, then find the rate of interest at A gave the amount to B. (Note: Compound interest paid by A is more than the simple interest he received from B)

  1. ((a))

    9.25%

  2. ((b))

    5.25%

  3. ((c))

    8.25%

  4. ((d))

    4.25%

  5. ((e))

    11.25%

Show Answer
Answer: ((a))

9.25%

39

Q39. A group of seven persons has an average weight of 40 kg. One person in the group is replaced by a new person whose weight is 60 kg and the average weight is increased by two kgs. Find the weight of the person who gets replaced.

  1. ((a))

    48 kg

  2. ((b))

    44.5 kg

  3. ((c))

    40.5 kg

  4. ((d))

    44 kg

  5. ((e))

    46 kg

Show Answer
Answer: ((e))

46 kg

40

Q40. The ratio of time taken by a man, a woman and a child to complete a work individually is 1 : 2 : 3 respectively. If 10 men, 15 women and 18 children together start the work and total wage they received is Rs. 1410, then find total wage for 10 men, 12 women and 15 children?

  1. ((a))

    1260 Rs.

  2. ((b))

    1280 Rs.

  3. ((c))

    1480 Rs.

  4. ((d))

    1680 Rs.

  5. ((e))

    1180 Rs.

Show Answer
Answer: ((a))

1260 Rs.

41

Hemant monthly expenditure is 72% of his income. If his income is increased by 13%, then his expenditure and saving increased by Rs. 2160 and 31% respectively. Find his new expenditure.

  1. ((a))

    Rs. 36000

  2. ((b))

    Rs. 50000

  3. ((c))

    Rs. 39960

  4. ((d))

    Rs. 38160

  5. ((e))

    Rs. 30000

Show Answer
Answer: ((d))

Rs. 38160

42

Four years hence, the ratio of ages of P and Q will be 3 : 5 respectively. The ratio of present ages of R and Q is 5 : 6 respectively. After six years, if the sum of the ages of P and R will be 62 years, then find sum of the present ages of P and Q?

  1. ((a))

    64 years

  2. ((b))

    48 years

  3. ((c))

    52 years

  4. ((d))

    56 years

  5. ((e))

    72 years

Show Answer
Answer: ((d))

56 years

43

Length of a rectangular field is 200% of radius of a circular field, having circumference 264 meters. If area of rectangular field is 2016 meters square, then find radius of circular field is what percent more than breadth of rectangular field?

  1. ((a))

    75%

  2. ((b))

    125%

  3. ((c))

    50%

  4. ((d))

    25%

  5. ((e))

    87.5%

Show Answer
Answer: ((a))

75%

44

Aman sells two articles A and B. Aman sold article A at 24% profit and sold article B at 12% loss. If ratio of cost price of articles A and B is 2:3 respectively and total profit earned by Aman is Rs.300, then find difference in selling price of article A and B.

  1. ((a))

    Rs.200

  2. ((b))

    Rs.400

  3. ((c))

    Rs.600

  4. ((d))

    Rs.300

  5. ((e))

    Rs.500

Show Answer
Answer: ((b))

Rs.400

45

Time taken by a boat to cover 96 km in downstream is 25% less than the time taken by the same boat to cover same distance in upstream. If boat covers 36 km in upstream in 1.5 hours, then find speed of boat in still water.

  1. ((a))

    20 km/hr.

  2. ((b))

    24 km/hr.

  3. ((c))

    30 km/hr.

  4. ((d))

    32 km/hr.

  5. ((e))

    28 km/hr.

Show Answer
Answer: ((e))

28 km/hr.

Directions (46-50) : In each of these questions a number series is given. In each series only one number is wrong. Find out the wrong number.

46

21, 29, 45, 73, 125, 225, 421

  1. ((a))

    225

  2. ((b))

    125

  3. ((c))

    29

  4. ((d))

    21

  5. ((e))

    421

Show Answer
Answer: ((d))

21

47

160, 80, 120, 300, 1055, 4725, 25987.5

  1. ((a))

    80

  2. ((b))

    4725

  3. ((c))

    120

  4. ((d))

    160

  5. ((e))

    1055

Show Answer
Answer: ((e))

1055

48

11, 75, 11, 136, 87, 303, 268

  1. ((a))

    136

  2. ((b))

    75

  3. ((c))

    11

  4. ((d))

    268

  5. ((e))

    303

Show Answer
Answer: ((d))

268

49

128, 144, 127, 146, 123, 152, 121

  1. ((a))

    128

  2. ((b))

    146

  3. ((c))

    144

  4. ((d))

    152

  5. ((e))

    123

Show Answer
Answer: ((a))

128

50

12600, 1800, 300, 60, 15, 7.5, 2.5

  1. ((a))

    1800

  2. ((b))

    7.5

  3. ((c))

    60

  4. ((d))

    12600

  5. ((e))

    300

Show Answer
Answer: ((b))

7.5

51

There are two empty vessel P and Q. If equal quantity of juice is poured into both the vessel, then this process makes vessel P 3/8 th full and vessel Q 2/5 th full. Find the capacity of vessel Q is what percent of vessel P’s capacity?

  1. ((a))

    90.25%

  2. ((b))

    94.50%

  3. ((c))

    92.75%

  4. ((d))

    98.50%

  5. ((e))

    93.75%

Show Answer
Answer: ((e))

93.75%

52

Pipe A can fill 3/5 th of a tank in 9 minutes and pipe B is 50% more efficient than pipe A and pipe C is 50% less efficient than pipe B. Find in how much time all the pipe together can fill the tank?

  1. ((a))

    5.45 min

  2. ((b))

    6.25 min

  3. ((c))

    7 min

  4. ((d))

    3 min

  5. ((e))

    3.75 min

Show Answer
Answer: ((e))

3.75 min

Directions (53-57) : What approximate value should come in the place of question (?) mark in following questions.

53

[Formula above]

  1. ((a))

    4

  2. ((b))

    12

  3. ((c))

    8

  4. ((d))

    32

  5. ((e))

    16

Show Answer
Answer: ((e))

16

54

? × (20.01% of 580.01 + √196.01) = (8.99)³ + 17.01 × 3.03

  1. ((a))

    6

  2. ((b))

    4

  3. ((c))

    2

  4. ((d))

    8

  5. ((e))

    12

Show Answer
Answer: ((a))

6

55

1248.01 + ?³ = 96.01 % of 1525.01

  1. ((a))

    6

  2. ((b))

    5

  3. ((c))

    4

  4. ((d))

    10

  5. ((e))

    12

Show Answer
Answer: ((a))

6

56

[Formula above]

  1. ((a))

    3

  2. ((b))

    27

  3. ((c))

    12

  4. ((d))

    6

  5. ((e))

    9

Show Answer
Answer: ((a))

3

57

[Formula above]

  1. ((a))

    4

  2. ((b))

    2

  3. ((c))

    5

  4. ((d))

    6

  5. ((e))

    3

Show Answer
Answer: ((c))

5

Directions (58-60) : Read the given information carefully and answer the questions. There are 450 people in a society and also like three (X, Y and Z) different types of foods. The ratio of total number of people who like only food X, only food Y and only food Z is 5 : 7 : 3 respectively. People who like all three foods are 50% of the people like only food Y. The sum of people who like only food Y & food Z and who like only food X & food Y is 50. People who like only food X & food Z is 30.

58

Find the sum of number of people who like only food Z and only food X?

  1. ((a))

    178

  2. ((b))

    152

  3. ((c))

    146

  4. ((d))

    124

  5. ((e))

    160

Show Answer
Answer: ((e))

160

59

Find the difference between number of people who like only food Y and number of people who like only food X & food Y?

  1. ((a))

    21

  2. ((b))

    26

  3. ((c))

    19

  4. ((d))

    Can’t be determined.

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((d))

Can’t be determined.

60

If the ratio of number of people who like only food X & food Y to number of people who like only food Y & food Z is 2 : 3, then find the ratio of number of people who like food X to that of Z.

  1. ((a))

    22:19

  2. ((b))

    22:21

  3. ((c))

    22:27

  4. ((d))

    22:29

  5. ((e))

    22:25

Show Answer
Answer: ((a))

22:19

Directions (61-65) : The table give below shows ratio of number of employees registered for eye checkup to that of for dental checkup in four different (A, B, C and D) slots in a company. Read the following table carefully and answer the following questions. Note - Employees registered either eye checkup or for dental checkup.

Time slotsRatio of employees registered for Eye checkup to Dental checkup
A5:4
B7:3
C11:4
D1:5
61

Q61. If total number of employees registered in slot C is 50% more than in slot B and the total number of employees registered for dental checkup in both slots are 84, then find the employees registered for Eye checkup in slot C.

  1. ((a))

    132

  2. ((b))

    131

  3. ((c))

    143

  4. ((d))

    135

  5. ((e))

    121

Show Answer
Answer: ((a))

132

62

Q62. If total number of employees registered for eye checkup in slots A & D is 29 and the sum of number of employees registered for dental checkup in same slots is 40, then find the difference between total number of employees in slot A and D.

  1. ((a))

    29

  2. ((b))

    40

  3. ((c))

    36

  4. ((d))

    45

  5. ((e))

    21

Show Answer
Answer: ((e))

21

63

Q63. The number of employees registered for eye checkup in slot C is 110 and number of employees registered for dental checkup in slot D is 50. Find the ratio of total number of employees registered in slots C to slot D.

  1. ((a))

    2:1

  2. ((b))

    5:2

  3. ((c))

    1:5

  4. ((d))

    6:7

  5. ((e))

    2:5

Show Answer
Answer: ((b))

5:2

64

Q64. If total number of employees in the company is 880 and [Formula above] of total employees registered in slot B, then find the difference between employees registered for dental checkup and for eye check in slot B.

  1. ((a))

    60

  2. ((b))

    90

  3. ((c))

    30

  4. ((d))

    32

  5. ((e))

    36

Show Answer
Answer: ((d))

32

65

Q65. Find the number of employees registered for dental checkup is what percentage more than number of employees registered for eye checkup in slot D.

  1. ((a))

    100%

  2. ((b))

    200%

  3. ((c))

    300%

  4. ((d))

    500%

  5. ((e))

    400%

Show Answer
Answer: ((e))

400%

Reasoning Ability (35 questions)

Directions (66-70) : Study the following information carefully and answer the questions given below: Eight persons – A, B, C, D, E, F, G, and H were born in different months- January, March, April, June, September, October, November and December of the same year but not necessarily in the same order. G was born before the person who was born in June month. Two persons were born between G and D who was born in the month which has 30 days. F was born just after the month when B was born and just before H. One person was born between C and A. E was born just after the month when A was born.

66

Q66. Who among the following person was born in the month of October?

  1. ((a))

    A

  2. ((b))

    B

  3. ((c))

    H

  4. ((d))

    C

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((b))

B

67

Q67. How many persons were born between A and B?

  1. ((a))

    None

  2. ((b))

    One

  3. ((c))

    Three

  4. ((d))

    Two

  5. ((e))

    More than three

Show Answer
Answer: ((d))

Two

68

Q68. Which of the following is true as per the given information?

  1. ((a))

    Three persons were born between G and H

  2. ((b))

    No one was born after H

  3. ((c))

    F was born just before A

  4. ((d))

    C was born in the month which has 30 days

  5. ((e))

    All are true

Show Answer
Answer: ((b))

No one was born after H

69

Q69. Four of the following five are alike in a certain way and hence they form a group. Who among the following does not belong to that group?

  1. ((a))

    B

  2. ((b))

    H

  3. ((c))

    C

  4. ((d))

    F

  5. ((e))

    G

Show Answer
Answer: ((d))

F

70

Q70. Who among the following person was born just before C?

  1. ((a))

    G

  2. ((b))

    E

  3. ((c))

    D

  4. ((d))

    H

  5. ((e))

    No one

Show Answer
Answer: ((e))

No one

71

Q71. How many such pairs of the letters are in the word ‘CONSUMER’, each of which has the same number of letters between them as in the alphabetical series (both forward and backward direction) ?

  1. ((a))

    Four

  2. ((b))

    Two

  3. ((c))

    One

  4. ((d))

    Three

  5. ((e))

    More than four

Show Answer
Answer: ((b))

Two

Directions (72-76) : Study the following information carefully and answer the questions given below: In a certain code language: “Exam preparation affordable now” is coded as “hr tf sq bd” “Affordable test series portal” is coded as “lp bd vc eo” “Test preparation by student” is coded as “lp tf fa mk” “Mock series given now” is coded as “wq ax vc sq”

72

Q72. What is the code for “Affordable”?

  1. ((a))

    bd

  2. ((b))

    hr

  3. ((c))

    tf

  4. ((d))

    sq

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((a))

bd

73

Q73. If “Bank mock” is coded as “tr ax” then what is the code for “Given exam”?

  1. ((a))

    ax bd

  2. ((b))

    tf wq

  3. ((c))

    hr wq

  4. ((d))

    wq vc

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((c))

hr wq

74

Q74. What is the code for “Student”?

  1. ((a))

    mk

  2. ((b))

    tf

  3. ((c))

    fa

  4. ((d))

    Either tf or fa

  5. ((e))

    Either mk or fa

Show Answer
Answer: ((e))

Either mk or fa

75

Q75. The code “lp vc” is coded for?

  1. ((a))

    Affordable test

  2. ((b))

    Mock test

  3. ((c))

    Test series

  4. ((d))

    Mock given

  5. ((e))

    Student test

Show Answer
Answer: ((c))

Test series

76

Q76. What is the code “Student given test”?

  1. ((a))

    mk ax lp

  2. ((b))

    fa wq lp

  3. ((c))

    lp mk fa

  4. ((d))

    wq lp ax

  5. ((e))

    Can’t be determined

Show Answer
Answer: ((e))

Can’t be determined

Directions (77-81) : Study the following information carefully and answer the questions given below:

77

Ten people are sitting in two parallel rows containing five people each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row - 1 P, Q, R, S and T are seated and all of them are facing north. G, H, K, L and M are sitting in row- 2 and facing south direction. R neither sits at extreme ends nor sits exactly in the middle of the row. M faces the one who sits two places away from R. K faces the one who sits just left of P but not sit near to M. S sits right of P but not just right. T sits right of Q who neither faces G nor L. L does not sit in the middle of the row.

Q77. How many persons sit to the right of L?

  1. ((a))

    None

  2. ((b))

    Two

  3. ((c))

    One

  4. ((d))

    Four

  5. ((e))

    Three

Show Answer
Answer: ((d))

Four

78

Ten people are sitting in two parallel rows containing five people each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row - 1 P, Q, R, S and T are seated and all of them are facing north. G, H, K, L and M are sitting in row- 2 and facing south direction. R neither sits at extreme ends nor sits exactly in the middle of the row. M faces the one who sits two places away from R. K faces the one who sits just left of P but not sit near to M. S sits right of P but not just right. T sits right of Q who neither faces G nor L. L does not sit in the middle of the row.

Q78. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Who among the following does not belong to that group?

  1. ((a))

    K

  2. ((b))

    S

  3. ((c))

    R

  4. ((d))

    G

  5. ((e))

    T

Show Answer
Answer: ((b))

S

79

Ten people are sitting in two parallel rows containing five people each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row - 1 P, Q, R, S and T are seated and all of them are facing north. G, H, K, L and M are sitting in row- 2 and facing south direction. R neither sits at extreme ends nor sits exactly in the middle of the row. M faces the one who sits two places away from R. K faces the one who sits just left of P but not sit near to M. S sits right of P but not just right. T sits right of Q who neither faces G nor L. L does not sit in the middle of the row.

Q79. What is the position of R with respect to S?

  1. ((a))

    3rd to the right

  2. ((b))

    2nd to the right

  3. ((c))

    3rd to the left

  4. ((d))

    Immediate left

  5. ((e))

    2nd to the left

Show Answer
Answer: ((c))

3rd to the left

80

Ten people are sitting in two parallel rows containing five people each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row - 1 P, Q, R, S and T are seated and all of them are facing north. G, H, K, L and M are sitting in row- 2 and facing south direction. R neither sits at extreme ends nor sits exactly in the middle of the row. M faces the one who sits two places away from R. K faces the one who sits just left of P but not sit near to M. S sits right of P but not just right. T sits right of Q who neither faces G nor L. L does not sit in the middle of the row.

Q80. If G and H interchanged their position then who faces to H?

  1. ((a))

    P

  2. ((b))

    Q

  3. ((c))

    R

  4. ((d))

    T

  5. ((e))

    S

Show Answer
Answer: ((a))

P

81

Ten people are sitting in two parallel rows containing five people each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row - 1 P, Q, R, S and T are seated and all of them are facing north. G, H, K, L and M are sitting in row-2 and facing south direction. R neither sits at extreme ends nor sits exactly in the middle of the row. M faces the one who sits two places away from R. K faces the one who sits just left of P but not sit near to M. S sits right of P but not just right. T sits right of Q who neither faces G nor L. L does not sit in the middle of the row.

Q81. Which of the following statement is true? I. M sits 2nd to the right of K II. L faces to S III. P sits at extreme ends

  1. ((a))

    Both I and II

  2. ((b))

    Only II

  3. ((c))

    Both II and III

  4. ((d))

    Only III

  5. ((e))

    All I, II and III

Show Answer
Answer: ((b))

Only II

Directions (82-84) : Study the following information carefully and answer the questions given below: E is the father of R. K is the father-in-law of U. Y is the sibling of D. A is the mother of D. F is the maternal grandfather of E. D is the unmarried sister-in-law of K. U is the parent of R. Number of males and females are same.

82

Q82. How is R related to K?

  1. ((a))

    Grandfather

  2. ((b))

    Granddaughter

  3. ((c))

    Grandson

  4. ((d))

    Grandmother

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((c))

Grandson

83

Q83. How many generations are there in the family?

  1. ((a))

    2

  2. ((b))

    4

  3. ((c))

    5

  4. ((d))

    3

  5. ((e))

    Either 3 or 4

Show Answer
Answer: ((b))

4

84

Q84. How is K related to F?

  1. ((a))

    Son-in-law

  2. ((b))

    Father

  3. ((c))

    Son

  4. ((d))

    Father-in-law

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((a))

Son-in-law

85

Q85. If in the given word “GEORAPHICAL” if we removed all the vowels and replace all the consonants with 2nd next letter then find how many vowels are there in the new arrangement?

  1. ((a))

    Three

  2. ((b))

    Two

  3. ((c))

    Four

  4. ((d))

    One

  5. ((e))

    None

Show Answer
Answer: ((b))

Two

Directions (86-90) : Study the given information carefully and answer the questions given below. Eight persons have different designations i.e., General Manager (GM) , Deputy General Manager (DGM) , Assistant General Manager (AGM) , Manager, Assistant Manager (AM) , Section Officer (SO) , Cashier and Clerk in a company. The order of seniority is the same as given above i.e., GM is the senior-most designation and Clerk is the junior-most designation. There are two designations between R and W who is junior to Assistant Manager. Q is just senior to P and just junior U. Number of persons are senior to U is same as the number of persons are junior to S. T is junior to V who is not the GM.

86

Q86. How many persons are junior to R?

  1. ((a))

    Five

  2. ((b))

    Seven

  3. ((c))

    Four

  4. ((d))

    Three

  5. ((e))

    Two

Show Answer
Answer: ((c))

Four

87

Q87. How many designations gap between Q and the one who is Cashier?

  1. ((a))

    None

  2. ((b))

    One

  3. ((c))

    Three

  4. ((d))

    Two

  5. ((e))

    More than three

Show Answer
Answer: ((e))

More than three

88

Q88. Which of the following combination is correct?

  1. ((a))

    Manager- S

  2. ((b))

    GM - Q

  3. ((c))

    Cashier- W

  4. ((d))

    AM - P

  5. ((e))

    All are correct

Show Answer
Answer: ((c))

Cashier- W

89

Q89. Who among the following is three posts senior to S?

  1. ((a))

    P

  2. ((b))

    V

  3. ((c))

    Q

  4. ((d))

    U

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((b))

V

90

Q90. Which of the following is the designation of the one who is just junior to T?

  1. ((a))

    Section Officer

  2. ((b))

    Assistant Manager

  3. ((c))

    Deputy General Manager

  4. ((d))

    Cashier

  5. ((e))

    None of these

Show Answer
Answer: ((d))

Cashier

Directions (91-92) : Study the following information carefully and answer the related questions. Seven students T, I, H, F, X, V and Y scored different marks in an examination. Y scored more marks than H who scored more marks than only V. F scored just more marks than I and just less marks than T who scored less marks than Y. X scored more marks than both Y and T.

91

Q91. Who is the 2nd highest scorer?

  1. ((a))

    T

  2. ((b))

    Y

  3. ((c))

    X

  4. ((d))

    Can’t be determined

  5. ((e))

    V

Show Answer
Answer: ((b))

Y

92

Q92. How many students scored less marks than T?

  1. ((a))

    2

  2. ((b))

    3

  3. ((c))

    4

  4. ((d))

    5

  5. ((e))

    None of the above

Show Answer
Answer: ((c))

4

Directions (93-97) : Study the following information carefully and answer the questions given below. Nine persons works in three different companies i.e., Company A, Company B and Company C. Not less than two persons and not more than four persons work in any company. Ankita works only with Akhil but not in company A. Ashok work in company A but not with Aakash. Aman, Anil and Anish work in same company. Anish works with Aakash but not in company B. Anita and Alok are two of the persons.

93

Q93. Who among the following works in company B?

  1. ((a))

    Anil

  2. ((b))

    Ankita

  3. ((c))

    Alok

  4. ((d))

    Both Anil and Alok

  5. ((e))

    Both Ankita and Alok

Show Answer
Answer: ((b))

Ankita

94

Q94. Which of the following statement is correct?

  1. ((a))

    Ashok works in company A

  2. ((b))

    Alok and Anita works in same company

  3. ((c))

    Anil works in company C

  4. ((d))

    Four persons works in company C

  5. ((e))

    All are correct.

Show Answer
Answer: ((e))

All are correct.

95

Q95. Which of the following combination is correct?

  1. ((a))

    Akhil - company C

  2. ((b))

    Alok – company C

  3. ((c))

    Aakash – company A

  4. ((d))

    Anita – company A

  5. ((e))

    None is correct

Show Answer
Answer: ((d))

Anita – company A

96

Q96. Which of the following statement(s) is/are correct? I. Anita works with Ashok II. Aman and Alok work in same company III. Akhil works in company B

  1. ((a))

    Only statement I is correct

  2. ((b))

    Only statement II is correct

  3. ((c))

    Only statement III is correct

  4. ((d))

    Both statements I and III are correct

  5. ((e))

    Both statements II and III are correct

Show Answer
Answer: ((d))

Both statements I and III are correct

97

Q97. Aman works in which of the following company?

  1. ((a))

    Company A

  2. ((b))

    Company B

  3. ((c))

    Company C

  4. ((d))

    Either company A or company C

  5. ((e))

    Either company B or company C

Show Answer
Answer: ((c))

Company C

Directions (98-100) : Study the following information carefully and answer the questions given below. Eight persons sit around a circular table in such a way that all of them face towards the table. One person sits between H and A who sits immediate right of E. Two persons sit between E and F who doesn’t sit adjacent to G. D neither sits adjacent to H nor to F. B sits 2nd to the left of C and none of them sit adjacent to D.

98

Q98. Who among the following person sits 3rd to the left of G?

  1. ((a))

    B

  2. ((b))

    A

  3. ((c))

    F

  4. ((d))

    E

  5. ((e))

    H

Show Answer
Answer: ((d))

E

99

Q99. How many persons sit between B and D?

  1. ((a))

    Four

  2. ((b))

    Two

  3. ((c))

    Three

  4. ((d))

    Five

  5. ((e))

    None

Show Answer
Answer: ((d))

Five

100

Q100. If all the persons are arranged in alphabetical order starting from A in anti-clockwise direction, then position of how many persons will remain unchanged (excluding A) ?

  1. ((a))

    Two

  2. ((b))

    Three

  3. ((c))

    One

  4. ((d))

    None

  5. ((e))

    Four

Show Answer
Answer: ((d))

None

Attempt this paper under real exam conditions

Timed interface, section switching, instant scoring, and question-by-question analytics — free.

Start Timed Attempt