Search Previous Year Questions

Find real questions from previous competitive exam papers with answers and solutions.

Browse complete papers
1350 matching questions · Page 2
Clear

Question 11

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (80-84): Study the following information carefully and answer the questions given below: Ten persons – A, B, C, D, E, F, G, H, I, and J – work in a company. Each of them belongs to one of the three different departments: Finance, Marketing, and Operations. Each department has at least three persons, but not more than four persons. A works in the same department as H but doesn’t work in marketing. D and F work in different departments. F doesn’t work in finance. D and I work in the same department but not with H. A and F work in different departments. I and C doesn’t work in operations and both of them work in different departments. J works in operations. Not more than two persons works with F. B and E work in the same department. E doesn’t work in marketing. H and G work in different departments.

Q81. Who among the following work in the Marketing department?

  1. AOption (a)

    D, I, B

  2. BOption (b)

    C, F, D

  3. COption (c)

    C, F, G

  4. DOption (d)

    F, G, I

  5. EOption (e)

    G, C, D

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

C, F, G

Explanation not yet available.

Question 12

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (80-84): Study the following information carefully and answer the questions given below: Ten persons – A, B, C, D, E, F, G, H, I, and J – work in a company. Each of them belongs to one of the three different departments: Finance, Marketing, and Operations. Each department has at least three persons, but not more than four persons. A works in the same department as H but doesn’t work in marketing. D and F work in different departments. F doesn’t work in finance. D and I work in the same department but not with H. A and F work in different departments. I and C doesn’t work in operations and both of them work in different departments. J works in operations. Not more than two persons works with F. B and E work in the same department. E doesn’t work in marketing. H and G work in different departments.

Q82. Which of the following combinations is correct?

  1. AOption (a)

    E – Operations

  2. BOption (b)

    D – Marketing

  3. COption (c)

    A – Finance

  4. DOption (d)

    G – Finance

  5. EOption (e)

    H – Operations

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

H – Operations

Explanation not yet available.

Question 13

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (80-84): Study the following information carefully and answer the questions given below: Ten persons – A, B, C, D, E, F, G, H, I, and J – work in a company. Each of them belongs to one of the three different departments: Finance, Marketing, and Operations. Each department has at least three persons, but not more than four persons. A works in the same department as H but doesn’t work in marketing. D and F work in different departments. F doesn’t work in finance. D and I work in the same department but not with H. A and F work in different departments. I and C doesn’t work in operations and both of them work in different departments. J works in operations. Not more than two persons works with F. B and E work in the same department. E doesn’t work in marketing. H and G work in different departments.

Q83. In which department does G works?

  1. AOption (a)

    Operations

  2. BOption (b)

    Marketing

  3. COption (c)

    Finance

  4. DOption (d)

    Either Marketing or Finance

  5. EOption (e)

    Either Operations or Finance

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

Marketing

Explanation not yet available.

Question 14

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (80-84): Study the following information carefully and answer the questions given below: Ten persons – A, B, C, D, E, F, G, H, I, and J – work in a company. Each of them belongs to one of the three different departments: Finance, Marketing, and Operations. Each department has at least three persons, but not more than four persons. A works in the same department as H but doesn’t work in marketing. D and F work in different departments. F doesn’t work in finance. D and I work in the same department but not with H. A and F work in different departments. I and C doesn’t work in operations and both of them work in different departments. J works in operations. Not more than two persons works with F. B and E work in the same department. E doesn’t work in marketing. H and G work in different departments.

Q84. Which of the following statements is true?

  1. AOption (a)

    F and I work in the same department.

  2. BOption (b)

    A and H work in the different departments.

  3. COption (c)

    B works in Finance department.

  4. DOption (d)

    G and I work in Marketing department.

  5. EOption (e)

    F works in Operations department.

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

B works in Finance department.

Explanation not yet available.

Question 15

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Q85. In the number ‘5492473589’, if all the even digits are added by 1 and all the odd digits are subtracted by 1, then all the repeating digits are removed. Now, find the sum of the digits which is second from the right end and first from the left end new number formed after elimination?

  1. AOption (a)

    7

  2. BOption (b)

    5

  3. COption (c)

    8

  4. DOption (d)

    9

  5. EOption (e)

    None of these

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

5

Explanation not yet available.

Question 16

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (86-90): Read the information carefully and answer the questions given below: Fourteen persons sit in two rows. M, N, O, P, Q, R and S sit in row-1 and face north while T, U, V, W, X, Y and Z sit in row-2 and face south but not necessarily in that order. All persons of both rows face each other. V sits fourth to the right of the one who faces O. U is not an immediate neighbor of V and the one who faces M. U does not face M. Two persons sit between O and R. R sits four places away from M. Three persons sit between S and O. More than three persons sit between V and Z. The one who faces Z sits third to the right of P. X sits three places away from Z. One person sits between U and W who doesn’t face O. Y sits two places away from W and face Q.

Q86. Who among the following sits second to the left of the one who sits opposite to Z?

  1. AOption (a)

    N

  2. BOption (b)

    O

  3. COption (c)

    P

  4. DOption (d)

    U

  5. EOption (e)

    T

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

N

Explanation not yet available.

Question 17

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (86-90): Read the information carefully and answer the questions given below: Fourteen persons sit in two rows. M, N, O, P, Q, R and S sit in row-1 and face north while T, U, V, W, X, Y and Z sit in row-2 and face south but not necessarily in that order. All persons of both rows face each other. V sits fourth to the right of the one who faces O. U is not an immediate neighbor of V and the one who faces M. U does not face M. Two persons sit between O and R. R sits four places away from M. Three persons sit between S and O. More than three persons sit between V and Z. The one who faces Z sits third to the right of P. X sits three places away from Z. One person sits between U and W who doesn’t face O. Y sits two places away from W and face Q.

Q87. Which of the following pairs sit at extreme ends of the row?

  1. AOption (a)

    N, M

  2. BOption (b)

    O, M

  3. COption (c)

    Z, Q

  4. DOption (d)

    Q, O

  5. EOption (e)

    Y, N

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

Z, Q

Explanation not yet available.

Question 18

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (86-90): Read the information carefully and answer the questions given below: Fourteen persons sit in two rows. M, N, O, P, Q, R and S sit in row-1 and face north while T, U, V, W, X, Y and Z sit in row-2 and face south but not necessarily in that order. All persons of both rows face each other. V sits fourth to the right of the one who faces O. U is not an immediate neighbor of V and the one who faces M. U does not face M. Two persons sit between O and R. R sits four places away from M. Three persons sit between S and O. More than three persons sit between V and Z. The one who faces Z sits third to the right of P. X sits three places away from Z. One person sits between U and W who doesn’t face O. Y sits two places away from W and face Q.

Q88. What is the position of that person who sits opposite to M, with respect to W?

  1. AOption (a)

    Fourth to the right

  2. BOption (b)

    Fourth to the left

  3. COption (c)

    Third to the left

  4. DOption (d)

    Third to the right

  5. EOption (e)

    Second to the left

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

Fourth to the left

Explanation not yet available.

Question 19

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (86-90): Read the information carefully and answer the questions given below: Fourteen persons sit in two rows. M, N, O, P, Q, R and S sit in row-1 and face north while T, U, V, W, X, Y and Z sit in row-2 and face south but not necessarily in that order. All persons of both rows face each other. V sits fourth to the right of the one who faces O. U is not an immediate neighbor of V and the one who faces M. U does not face M. Two persons sit between O and R. R sits four places away from M. Three persons sit between S and O. More than three persons sit between V and Z. The one who faces Z sits third to the right of P. X sits three places away from Z. One person sits between U and W who doesn’t face O. Y sits two places away from W and face Q.

Q89. Who among the following person sits third to left of N?

  1. AOption (a)

    R

  2. BOption (b)

    M

  3. COption (c)

    P

  4. DOption (d)

    S

  5. EOption (e)

    None of these

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

S

Explanation not yet available.

Question 20

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (86-90): Read the information carefully and answer the questions given below: Fourteen persons sit in two rows. M, N, O, P, Q, R and S sit in row-1 and face north while T, U, V, W, X, Y and Z sit in row-2 and face south but not necessarily in that order. All persons of both rows face each other. V sits fourth to the right of the one who faces O. U is not an immediate neighbor of V and the one who faces M. U does not face M. Two persons sit between O and R. R sits four places away from M. Three persons sit between S and O. More than three persons sit between V and Z. The one who faces Z sits third to the right of P. X sits three places away from Z. One person sits between U and W who doesn’t face O. Y sits two places away from W and face Q.

Q90. If O and N interchanged their positions, then who sits opposite to N?

  1. AOption (a)

    W

  2. BOption (b)

    Z

  3. COption (c)

    V

  4. DOption (d)

    U

  5. EOption (e)

    T

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

T

Explanation not yet available.