Search Previous Year Questions

Find real questions from previous competitive exam papers with answers and solutions.

Browse complete papers
150 matching questions · Page 5
Clear

Question 41

RBI Grade B Officer 2022• English Language• English Language

Directions (Q90- Q92): Seven statements are given below, which are jumbled in any random order.

Only the first statement (a) and the sixth statement (f), which have been emboldened, are in their correct places. These statements will form a coherent and meaningful paragraph, when arranged in the correct sequence. Arrange the sentences in the right order and answer the questions that follow.
a) Imagine a Zoom session on pure mathematics by college professors being interspersed every now and again with a raucous recital of the first ten numbers by kindergarteners.
b) Tower Twisters, a chapter of Chennai Runners, spotted a similar mismatch with the result that it now operates with four official WhatsApp groups.
c) This group countenances these digressions, as almost everyone is guilty of them at some point.
d) The group has a low tolerance threshold for any attempts to get a non-running line in, straight or edgeways.
e) Though both exercises deal with maths, throwing them together is an incongruity.
f) There is another for members who are serious about running, but simply cannot resist the temptation of running through every topic at hand, chatting away to glory.
g) Vikram Mohan, one of Tower Twisters‘ founding-members, notes that one WhatsApp group hosts those members with a blinkered vision, being fixated only on running.

Q91. Which of the following is the last (seventh) sentence of the paragraph after rearrangement?

  1. AOption (a)

    g

  2. BOption (b)

    b

  3. COption (c)

    d

  4. DOption (d)

    c

  5. EOption (e)

    e

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

c

Why this answer is correct

The correct order of the sentences is a, e, b, g, d, f and c. f mentions about a particular WhatsApp group, whose members talk about running but are ok with talking about other topics as well, hence they allow digressions, which has been mentioned in „c‟, hence c follows f.

Question 42

RBI Grade B Officer 2022• English Language• English Language

Directions (Q90- Q92): Seven statements are given below, which are jumbled in any random order.

Only the first statement (a) and the sixth statement (f), which have been emboldened, are in their correct places. These statements will form a coherent and meaningful paragraph, when arranged in the correct sequence. Arrange the sentences in the right order and answer the questions that follow.
a) Imagine a Zoom session on pure mathematics by college professors being interspersed every now and again with a raucous recital of the first ten numbers by kindergarteners.
b) Tower Twisters, a chapter of Chennai Runners, spotted a similar mismatch with the result that it now operates with four official WhatsApp groups.
c) This group countenances these digressions, as almost everyone is guilty of them at some point.
d) The group has a low tolerance threshold for any attempts to get a non-running line in, straight or edgeways.
e) Though both exercises deal with maths, throwing them together is an incongruity.
f) There is another for members who are serious about running, but simply cannot resist the temptation of running through every topic at hand, chatting away to glory.
g) Vikram Mohan, one of Tower Twisters‘ founding-members, notes that one WhatsApp group hosts those members with a blinkered vision, being fixated only on running.

Q92. Which of the following is the fifth sentence of the paragraph after rearrangement?

  1. AOption (a)

    c

  2. BOption (b)

    g

  3. COption (c)

    b

  4. DOption (d)

    e

  5. EOption (e)

    d

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

d

Why this answer is correct

The correct order of the sentences is a, e, b, g, d, f and c. Now, „g‟ talks about a group that is fixated on one topic of running only and „d‟ elaborates on this. Hence, „d‟ will follow „g‟.

Question 43

RBI Grade B Officer 2022• English Language• English Language

Directions : Out of the statements given below, one statement may be grammatically and contextually correct. Choose the correct statement as your answer. If all the statements are correct, choose E, i.e. „All are correct‟.

Q93.

  1. AOption (a)

    The issue of reserving private sector jobs for people domiciled within the same State may face their first judicial test soon.

  2. BOption (b)

    Even though the apex court set aside an interim stay order granted by the High Court, it was only doing for because the stay was granted without assigning reasons.

  3. COption (c)

    There are quite a few issues that raise when the State introduces a quota in the private sector, especially if it is based on a domicile norm.

  4. DOption (d)

    Given the bleak employment situation in the backdrop of the reported loss of millions of jobs during the pandemic, it is no surprise that the leadership in every State seeks to find employment opportunities for its youth.

  5. EOption (e)

    All are correct

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

Given the bleak employment situation in the backdrop of the reported loss of millions of jobs during the pandemic, it is no surprise that the leadership in every State seeks to find employment opportunities for its youth.

Why this answer is correct

A- Replace THEIR with ITS because the antecedent for this pronoun is THE ISSUE. „THEIR‟ IS used for living beings, ITS is used for things. B- Replace DOING FOR with DOING SO. DOING SO refers to something which has already been specified or something that‟s obvious. C- Replace RAISE with ARISE. RAISE should be used when some external force lifts or increases something, ARISE is used when something increases or lifts by ITSELF.

Question 44

RBI Grade B Officer 2022• English Language• English Language

Directions : Out of the statements given below, one statement may be grammatically and contextually correct. Choose the correct statement as your answer. If all the statements are correct, choose E, i.e. „All are correct‟.

Q94.

  1. AOption (a)

    In a suddenly decision not previously intimated, India became one of a 13-nation economic initiative led by the U.S., as President Joseph Biden unveiled plans for an Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity.

  2. BOption (b)

    India‘s joining is an equally strong statement of commitment to Indo-Pacific goals, and to broaden regional economic cooperation, particularly after it walked out of the 15-nation RCEP.

  3. COption (c)

    Despite the strong signalling from all sides, however, there are many aspects to the IPEF that bear further scrutiny.

  4. DOption (d)

    The four pillars also lend themselves to some confusion, drawing into question whether there is enough common ground among the 13 countries that are part of very different economic arrangements, as well as outliers, to set standards together, nor be open to issues that vary for each country.

  5. EOption (e)

    All are correct

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

Despite the strong signalling from all sides, however, there are many aspects to the IPEF that bear further scrutiny.

Why this answer is correct

A- Replace SUDDENLY BY SUDDEN, here the requirement is of an adjective while an adverb has been used here so suddenly is incorrect we should use sudden. B- India‟s joining is an equally strong statement of commitment to Indo-Pacific goals, and to broadening regional economic cooperation. The infinitive form "broaden" can function as a verb, but it cannot function as an adjective modifying a noun. Hence “broadening” is the correct usage. D- replace „nor‟ with „or‟ because we use the structure „whether A or B‟. Here „whether A nor B‟ has been used which is incorrect.

Question 45

RBI Grade B Officer 2022• English Language• English Language

Directions : Out of the statements given below, one statement may be grammatically and contextually correct. Choose the correct statement as your answer. If all the statements are correct, choose E, i.e. „All are correct‟.

Q95.

  1. AOption (a)

    Working in hazardous sites such as quarries, where explosives and heavy machinery are deployed, is fraught with risks.

  2. BOption (b)

    But human casualties in accidents caused at such sites due to greed-induced exploitation, violation of safety and operational norms, and collusion with regulators, involves an element of culpability.

  3. COption (c)

    The plundering of natural resources including in the ecologically sensitive Western Ghats due to excessive blasting and mining have been well documented by committees, either appointed by the government or by the courts.

  4. DOption (d)

    There is now a spurt in the quarrying volume in the Tirunelveli-Kanyakumari region to meeting the huge demand from Kerala, where an estimated 80% of quarried materials is transported.

  5. EOption (e)

    All are correct

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

Working in hazardous sites such as quarries, where explosives and heavy machinery are deployed, is fraught with risks.

Why this answer is correct

B- replace „involves‟ with „involve‟ because the subject here is human casualties. C- replace „have‟ with 'has‟ because the subject here is „plundering‟. D- replace' meeting' with 'meet' because in the case of infinitives we use the base form of verb.

Question 46

RBI Grade B Officer 2022• English Language• English Language

Directions : In the following question, a sentence is given with a blank to be filled in with appropriate words. Five alternatives are suggested for the question. Choose the correct alternative, such that both the words fit contextually and grammatically in the given statement.

Q96. Already the several rounds of NATO expansion and Russia‘s territorial aggression have ______________ the world to its most dangerous moment since the 1962 Cuban missile crisis.

  1. AOption (a)

    issued, put

  2. BOption (b)

    made, savoured

  3. COption (c)

    looked, masked

  4. DOption (d)

    taken, brought

  5. EOption (e)

    follow, mix

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

taken, brought

Why this answer is correct

Here, both the words „brought‟ and „taken‟ can fit the blank. In 1- „issued‟ is incorrect. In 2, both the words are inappropriate. In 3, „looked‟ is incorrect. In 5, both words are grammatically incorrect.

Question 47

RBI Grade B Officer 2022• English Language• English Language

Directions : In the following question, a sentence is given with a blank to be filled in with appropriate words. Five alternatives are suggested for the question. Choose the correct alternative, such that both the words fit contextually and grammatically in the given statement.

Q97. If civil service has to represent all sections of the population, of which half are women, their representation in the services too must increase at all levels of the bureaucracy, ___________ with the highest rung.

  1. AOption (a)

    stating, kicking off

  2. BOption (b)

    terminating, traumatising

  3. COption (c)

    hoping, losing

  4. DOption (d)

    bringing off, wearing

  5. EOption (e)

    filming, blocking

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

stating, kicking off

Why this answer is correct

Only the words in option 1 correctly fit the blank. Other words are inappropriate.

Question 48

RBI Grade B Officer 2022• English Language• English Language

Directions : In the following question, a sentence is given with a blank to be filled in with appropriate words. Five alternatives are suggested for the question. Choose the correct alternative, such that both the words fit contextually and grammatically in the given statement.

Q98. Decision-makers occupying the high echelons in the judiciary and the executive should ______________ that by not making the fullest use of the expertise of academic lawyers, they are doing a disfavour to our society.

  1. AOption (a)

    arrange, understand

  2. BOption (b)

    acknowledge, hinder

  3. COption (c)

    acclaim, revamp

  4. DOption (d)

    recognise, consider

  5. EOption (e)

    point, deal

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

recognise, consider

Why this answer is correct

Both „recognise‟ and „consider‟ fit the blank. Decision-makers occupying the high echelons in the judiciary and the executive should recognise/consider that by not making the fullest use of the expertise of academic lawyers, they are doing a disfavour to our society.

Question 49

RBI Grade B Officer 2022• English Language• English Language

Directions : In the following question, a sentence is given with a blank to be filled in with appropriate words. Five alternatives are suggested for the question. Choose the correct alternative, such that both the words fit contextually and grammatically in the given statement.

Q99. The countries close to the Russian border, namely the Baltic states and Poland, had _____________ against such a possibility, which they considered the next step after the annexation of Crimea in 2014 and the month-long Russian military build-up along the border.

  1. AOption (a)

    provided, improved

  2. BOption (b)

    mentioned, ignored

  3. COption (c)

    withheld, portrayed

  4. DOption (d)

    plotted, selected

  5. EOption (e)

    warned, notified

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

warned, notified

Why this answer is correct

In this context any country will be made would be alerted or warned or notified against any possibility of threat or border issue hence „warned‟ and „notified‟ fit best here.

Question 50

RBI Grade B Officer 2022• English Language• English Language

Directions : Select the phrase/connector from the given options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences. Pick out the option that when used to start a sentence combines both the above sentences in one.

Q100.
A. We have to consider the moral and legal justifications before it may be done.
B. We have to also consider whether it has a reasonable chance of success.

I. Even if we have to consider…
II. We have to consider…it may be done, for instance, we have to also consider…
III. We have to consider, not only the moral… be done, but also whether it has…

  1. AOption (a)

    Only I

  2. BOption (b)

    Both II and III

  3. COption (c)

    Both I and II

  4. DOption (d)

    Only III

  5. EOption (e)

    All are correct

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

Only III

Why this answer is correct

„even if‟ is used to show emphasis. „for instance‟ is used to quote example but in this case the second sentence is adding information to the first sentence and both the cases as mentioned in these sentences must happen hence only „not only... but also‟ is the correct usage. We have to consider, not only the moral and legal justifications before it may be done but also whether it has a reasonable chance of success.