SBI Probationary Officer (PO) · Topic Collection

Quantitative Aptitude PYQs

Arithmetic, number systems, percentages, ratios, profit and loss, time and work, algebra, geometry, mensuration, and trigonometry.

1345 Total Questions41 Official PapersYears: 2018–2025Search in Quantitative Aptitude
Showing questions 541–560 of 1345Page 28 of 68
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 541

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (31-36): The line graph given below shows total number of people (male + female) visited four different parks (A, B, C and D) and table shows fraction of male out of total people visited these four parks. Read the data carefully and answer the questions below.

ParksFraction of male out of total people
A2/3
B5/8
C4/7
D3/4

Q31. If total number of females visited park E are 75% of total number of males visited park A & C together and total number of males visited park E are 25% more than total females visited park C, then find total people visited park E.

  1. AOption (a)

    200

  2. BOption (b)

    140

  3. COption (c)

    160

  4. DOption (d)

    120

  5. EOption (e)

    180

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

180

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 542

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (31-36): The line graph given below shows total number of people (male + female) visited four different parks (A, B, C and D) and table shows fraction of male out of total people visited these four parks. Read the data carefully and answer the questions below.

ParksFraction of male out of total people
A2/3
B5/8
C4/7
D3/4

Q32. The ratio local and outside people visited park B is 7 : 1 respectively, while the ratio of total local and outside females visited park B is 5 : 1 respectively. Find the ratio of outside to local males visited park B.

  1. AOption (a)

    1 : 5

  2. BOption (b)

    3 : 7

  3. COption (c)

    1 : 7

  4. DOption (d)

    1 : 9

  5. EOption (e)

    1 : 8

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

1 : 9

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 543

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (31-36): The line graph given below shows total number of people (male + female) visited four different parks (A, B, C and D) and table shows fraction of male out of total people visited these four parks. Read the data carefully and answer the questions below.

ParksFraction of male out of total people
A2/3
B5/8
C4/7
D3/4

Q33. Find the difference between average number of females visited park A, C & D and total number of males visited park B.

  1. AOption (a)

    30

  2. BOption (b)

    40

  3. COption (c)

    60

  4. DOption (d)

    70

  5. EOption (e)

    80

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

60

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 544

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (31-36): The line graph given below shows total number of people (male + female) visited four different parks (A, B, C and D) and table shows fraction of male out of total people visited these four parks. Read the data carefully and answer the questions below.

ParksFraction of male out of total people
A2/3
B5/8
C4/7
D3/4

Q34. If there is discount of 20% on each ticket for females as compare to male and total revenue received by park D from all the people is Rs 2280, then find the price of each ticket for female.

  1. AOption (a)

    20 Rs

  2. BOption (b)

    25 Rs

  3. COption (c)

    24 Rs

  4. DOption (d)

    12 Rs

  5. EOption (e)

    30 Rs

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

20 Rs

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 545

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (31-36): The line graph given below shows total number of people (male + female) visited four different parks (A, B, C and D) and table shows fraction of male out of total people visited these four parks. Read the data carefully and answer the questions below.

ParksFraction of male out of total people
A2/3
B5/8
C4/7
D3/4

Q35. If average number of females visited park A, B & F are 60, then find total number of females visited park F are what percent of total number of males visited park A.

  1. AOption (a)

    55%

  2. BOption (b)

    100%

  3. COption (c)

    80%

  4. DOption (d)

    60%

  5. EOption (e)

    75%

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

75%

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 546

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (31-36): The line graph given below shows total number of people (male + female) visited four different parks (A, B, C and D) and table shows fraction of male out of total people visited these four parks. Read the data carefully and answer the questions below.

ParksFraction of male out of total people
A2/3
B5/8
C4/7
D3/4

Q36. Total number of females visited park A and D together is what percent more than total number of females visited park B.

  1. AOption (a)

    15%

  2. BOption (b)

    10%

  3. COption (c)

    20%

  4. DOption (d)

    5%

  5. EOption (e)

    25%

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

20%

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 547

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (37-41): The table given below shows the average number of articles (A, B and C) sold by Pesto company in three different months. It also shows the percentage of article A sold by Pesto company out of the total number of articles sold in these months. Table also reflects the total number of article C sold in these months. Read the table carefully and answer the following questions.

MonthsAverage number of articles soldPercentage of article A soldTotal number of articles C sold
April10040%100
May12030%70
June7225%80

Q37. In month of July, total number of articles A sold by Pesto are 25% more than the average number of articles B sold in the month of May and June. If the sum of the article B and C sold by Pesto in July are 30% more than the articles B sold by Pesto in April, then find the difference in the number of articles B sold in July to that of in April.

  1. AOption (a)

    48

  2. BOption (b)

    54

  3. COption (c)

    62

  4. DOption (d)

    66

  5. EOption (e)

    Can’t be determined

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

Can’t be determined

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 548

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (37-41): The table given below shows the average number of articles (A, B and C) sold by Pesto company in three different months. It also shows the percentage of article A sold by Pesto company out of the total number of articles sold in these months. Table also reflects the total number of article C sold in these months. Read the table carefully and answer the following questions.

MonthsAverage number of articles soldPercentage of article A soldTotal number of articles C sold
April10040%100
May12030%70
June7225%80

Q38. Number of articles C sold in April and June together are what percentage (approx.) of the number of articles A sold in May.

  1. AOption (a)

    167%

  2. BOption (b)

    178%

  3. COption (c)

    155%

  4. DOption (d)

    145%

  5. EOption (e)

    120%

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

167%

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 549

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (37-41): The table given below shows the average number of articles (A, B and C) sold by Pesto company in three different months. It also shows the percentage of article A sold by Pesto company out of the total number of articles sold in these months. Table also reflects the total number of article C sold in these months. Read the table carefully and answer the following questions.

MonthsAverage number of articles soldPercentage of article A soldTotal number of articles C sold
April10040%100
May12030%70
June7225%80

Q39. Find the ratio of the sum of the number of articles A and B together sold in May to the difference between the articles B and C sold in April.

  1. AOption (a)

    27:2

  2. BOption (b)

    25:1

  3. COption (c)

    29:2

  4. DOption (d)

    23:4

  5. EOption (e)

    22:5

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

29:2

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 550

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (37-41): The table given below shows the average number of articles (A, B and C) sold by Pesto company in three different months. It also shows the percentage of article A sold by Pesto company out of the total number of articles sold in these months. Table also reflects the total number of article C sold in these months. Read the table carefully and answer the following questions.

MonthsAverage number of articles soldPercentage of article A soldTotal number of articles C sold
April10040%100
May12030%70
June7225%80

Q40. If the price of each article at which articles A, B and C sold in the month of April are Rs. 10, Rs y and Rs. (y + 20) respectively, then the total revenue generated by selling these articles in the month of April is Rs. 4100. Find the value of 3y.

  1. AOption (a)

    5

  2. BOption (b)

    15

  3. COption (c)

    18

  4. DOption (d)

    21

  5. EOption (e)

    None of these

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

15

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 551

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (37-41): The table given below shows the average number of articles (A, B and C) sold by Pesto company in three different months. It also shows the percentage of article A sold by Pesto company out of the total number of articles sold in these months. Table also reflects the total number of article C sold in these months. Read the table carefully and answer the following questions.

MonthsAverage number of articles soldPercentage of article A soldTotal number of articles C sold
April10040%100
May12030%70
June7225%80

Q41. Ratio of males to females who purchased total articles (A, B and C) in June is 3: 1 and the ratio of male to females who purchased articles A in June is 1: 2. If only 10 females purchased articles C in June, then find the number of males purchased articles B. (

Note:

All the articles are purchased from Pesto)

  1. AOption (a)

    50

  2. BOption (b)

    54

  3. COption (c)

    62

  4. DOption (d)

    74

  5. EOption (e)

    72

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

74

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 552

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (42-46): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answers.

Q42.

I. x² − 32x + 112 = 0
II. y² − 7y + 12 = 0

  1. AOption (a)

    x ≥ y

  2. BOption (b)

    x ≤ y

  3. COption (c)

    x > y

  4. DOption (d)

    x < y

  5. EOption (e)

    x = y or no relation.

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

x ≥ y

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 553

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (42-46): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answers.

Q43.

I. x² + 12x + 35 = 0
II. y² + 7y + 10 = 0

  1. AOption (a)

    x ≥ y

  2. BOption (b)

    x ≤ y

  3. COption (c)

    x > y

  4. DOption (d)

    x < y

  5. EOption (e)

    x = y or no relation.

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

x ≤ y

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 554

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (42-46): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answers.

Q44.

I. x² − 7x − 60 = 0
II. y² + 13y + 40 = 0

  1. AOption (a)

    x ≥ y

  2. BOption (b)

    x ≤ y

  3. COption (c)

    x > y

  4. DOption (d)

    x < y

  5. EOption (e)

    x = y or no relation.

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

x ≥ y

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 555

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (42-46): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answers.

Q45.

I. x² + x − 12 = 0
II. y² + 2y − 15 = 0

  1. AOption (a)

    x ≥ y

  2. BOption (b)

    x ≤ y

  3. COption (c)

    x > y

  4. DOption (d)

    x < y

  5. EOption (e)

    x = y or no relation.

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

x = y or no relation.

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 556

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (42-46): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answers.

Q46.

I. x² + 31x + 84 = 0
II. 4y² − 19y + 21 = 0

  1. AOption (a)

    x > y

  2. BOption (b)

    x ≤ y

  3. COption (c)

    x < y

  4. DOption (d)

    x ≥ y

  5. EOption (e)

    x = y or no relation.

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

x < y

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 557

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (47-52): Find out the missing term of the number series given below.

Q47. 25, ?, 256, 476, 745, 1050

  1. AOption (a)

    100

  2. BOption (b)

    120

  3. COption (c)

    105

  4. DOption (d)

    110

  5. EOption (e)

    130

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

100

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 558

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (47-52): Find out the missing term of the number series given below.

Q48. 300, ?, 148, 221, 441, 1101.5

  1. AOption (a)

    145

  2. BOption (b)

    130

  3. COption (c)

    120

  4. DOption (d)

    149

  5. EOption (e)

    125

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

149

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 559

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (47-52): Find out the missing term of the number series given below.

Q49. 15, 34, 57, 86, ?, 154

  1. AOption (a)

    123

  2. BOption (b)

    121

  3. COption (c)

    117

  4. DOption (d)

    115

  5. EOption (e)

    113

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

117

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 560

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (47-52): Find out the missing term of the number series given below.

Q50. 68, ?, 407, 470, 496, 503

  1. AOption (a)

    283

  2. BOption (b)

    289

  3. COption (c)

    276

  4. DOption (d)

    267

  5. EOption (e)

    298

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

283

Explanation not yet available.

How should I prepare for Quantitative Aptitude in SBI Probationary Officer (PO)?

Solving previous year questions by topic helps identify recurring concepts, question patterns, and frequently asked sub-topics. Attempt each question, review the step-by-step explanation, and note down key formulas or facts for quick revision before the exam.