SBI Probationary Officer (PO) · Topic Collection

Quantitative Aptitude PYQs

Arithmetic, number systems, percentages, ratios, profit and loss, time and work, algebra, geometry, mensuration, and trigonometry.

1345 Total Questions41 Official PapersYears: 2018–2025Search in Quantitative Aptitude
Showing questions 1–20 of 1345Page 1 of 68
SBI Probationary Officer (PO) 2025 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 1

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Direction (1-6): The bar graph shows the total number of wired keyboard sold and table shows the percentage of non-wired keyboards sold out of total keyboard (wired + non-wired sold) in five different shops.

Shops% of wireless keyboard sold out of total keyboards sold
A35%
B32%
C50%
D70%
E80%

Note – total keyboards = wired keyboard + wireless key boards.

Q41. Find the ratio of wired keyboard sold by A and B together to wireless keyboard sold by D.

  1. AOption (a)

    6:7

  2. BOption (b)

    8:5

  3. COption (c)

    1:6

  4. DOption (d)

    8:7

  5. EOption (e)

    8:9

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

6:7

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2025 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 2

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Direction (1-6): The bar graph shows the total number of wired keyboard sold and table shows the percentage of non-wired keyboards sold out of total keyboard (wired + non-wired sold) in five different shops.

Shops% of wireless keyboard sold out of total keyboards sold
A35%
B32%
C50%
D70%
E80%

Note – total keyboards = wired keyboard + wireless key boards.

Q42. Find the total keyboard sold by D is what percentage of wireless keyboards sold by E.

  1. AOption (a)

    71%

  2. BOption (b)

    89.25%

  3. COption (c)

    71.825%

  4. DOption (d)

    50.50%

  5. EOption (e)

    78.125%

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

78.125%

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2025 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 3

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Direction (1-6): The bar graph shows the total number of wired keyboard sold and table shows the percentage of non-wired keyboards sold out of total keyboard (wired + non-wired sold) in five different shops.

Shops% of wireless keyboard sold out of total keyboards sold
A35%
B32%
C50%
D70%
E80%

Note – total keyboards = wired keyboard + wireless key boards.

Q43. If shop F, sold 25% more keyboards than wired keyboards sold by E and wireless keyboard sold by F is 10% more than the total wireless keyboards sold by B. Find the wired keyboard sold by F is what percentage of average wireless keyboard sold by C and B.

  1. AOption (a)

    101.81%

  2. BOption (b)

    101%

  3. COption (c)

    201.81%

  4. DOption (d)

    50.81%

  5. EOption (e)

    75.81%

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

101.81%

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2025 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 4

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Direction (1-6): The bar graph shows the total number of wired keyboard sold and table shows the percentage of non-wired keyboards sold out of total keyboard (wired + non-wired sold) in five different shops.

Shops% of wireless keyboard sold out of total keyboards sold
A35%
B32%
C50%
D70%
E80%

Note – total keyboards = wired keyboard + wireless key boards.

Q44. Find the difference between total key boards sold by A and E together and wired key boards sold by C.

  1. AOption (a)

    2150

  2. BOption (b)

    2005

  3. COption (c)

    2156

  4. DOption (d)

    2286

  5. EOption (e)

    2189

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

2150

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2025 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 5

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Direction (1-6): The bar graph shows the total number of wired keyboard sold and table shows the percentage of non-wired keyboards sold out of total keyboard (wired + non-wired sold) in five different shops.

Shops% of wireless keyboard sold out of total keyboards sold
A35%
B32%
C50%
D70%
E80%

Note – total keyboards = wired keyboard + wireless key boards.

Q45. The ratio of cost of wired to wireless keyboard sold by B is 5: 6. Total amount earned by Shop C by selling all the keyboards is Rs 33250. Find the cost of 40 wireless keyboards sold by C.

  1. AOption (a)

    1400

  2. BOption (b)

    2400

  3. COption (c)

    2300

  4. DOption (d)

    2800

  5. EOption (e)

    1900

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

2400

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2025 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 6

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Direction (1-6): The bar graph shows the total number of wired keyboard sold and table shows the percentage of non-wired keyboards sold out of total keyboard (wired + non-wired sold) in five different shops.

Shops% of wireless keyboard sold out of total keyboards sold
A35%
B32%
C50%
D70%
E80%

Note – total keyboards = wired keyboard + wireless key boards.

Q46. Out of the total keyboards sold by D, 445 are defective and 80% of the total defective keyboards are wireless keyboards. Find the non – defective wired keyboards.

  1. AOption (a)

    400

  2. BOption (b)

    805

  3. COption (c)

    356

  4. DOption (d)

    286

  5. EOption (e)

    89

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

286

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2025 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 7

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (47-52): Read the following table carefully and answer the questions given below. The total number of admissions of students in three different schools in four different years.

YearsTotal admission in schools A and CThe ratio of admission in schools B to CTotal admission in school A
20176305:9360
201810507:5750
20197155:8315
202084011:19460

Q47. The total number of admissions of girls in school B in 2018 is 60%, and the total number of admissions of boys in school C in 2018 is 45%. The total number of admissions of boys in 2018 in schools B and C together is how many more or less than the total number of admissions of girls?

  1. AOption (a)

    152

  2. BOption (b)

    114

  3. COption (c)

    135

  4. DOption (d)

    147

  5. EOption (e)

    120

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

114

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2025 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 8

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (47-52): Read the following table carefully and answer the questions given below. The total number of admissions of students in three different schools in four different years.

YearsTotal admission in schools A and CThe ratio of admission in schools B to CTotal admission in school A
20176305:9360
201810507:5750
20197155:8315
202084011:19460

Q48. Find the ratio of the total number of admissions of students in school B in 2017 to the total number of admissions of students in school A in 2019.

  1. AOption (a)

    11:19

  2. BOption (b)

    21:10

  3. COption (c)

    10:21

  4. DOption (d)

    19:11

  5. EOption (e)

    12:17

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

10:21

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2025 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 9

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (47-52): Read the following table carefully and answer the questions given below. The total number of admissions of students in three different schools in four different years.

YearsTotal admission in schools A and CThe ratio of admission in schools B to CTotal admission in school A
20176305:9360
201810507:5750
20197155:8315
202084011:19460

Q49. The total number of admissions of students in school C in 2020 is what percentage more or less than the total number of admissions of students in school B in 2019?

  1. AOption (a)

    60%

  2. BOption (b)

    48%

  3. COption (c)

    52%

  4. DOption (d)

    54%

  5. EOption (e)

    42%

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

52%

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2025 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 10

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (47-52): Read the following table carefully and answer the questions given below. The total number of admissions of students in three different schools in four different years.

YearsTotal admission in schools A and CThe ratio of admission in schools B to CTotal admission in school A
20176305:9360
201810507:5750
20197155:8315
202084011:19460

Q50. Find the difference between the total number of admissions of students in schools A and B together in 2017 and the number of admissions of students in school C in 2019 and 2020 together.

  1. AOption (a)

    270

  2. BOption (b)

    220

  3. COption (c)

    240

  4. DOption (d)

    250

  5. EOption (e)

    230

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

270

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2025 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 11

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (47-52): Read the following table carefully and answer the questions given below. The total number of admissions of students in three different schools in four different years.

YearsTotal admission in schools A and CThe ratio of admission in schools B to CTotal admission in school A
20176305:9360
201810507:5750
20197155:8315
202084011:19460

Q51. The total number of admissions of students in school A in 2021 is 25% more than that of 2017, and the total number of admissions of students in school C in 2021 is 10% less than that of 2018. If the average number of admissions of students in schools A, B, and C in 2021 is 385, then find the total number of admissions of students in school B in 2021.

  1. AOption (a)

    335

  2. BOption (b)

    320

  3. COption (c)

    323

  4. DOption (d)

    327

  5. EOption (e)

    318

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

327

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2025 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 12

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (47-52): Read the following table carefully and answer the questions given below. The total number of admissions of students in three different schools in four different years.

YearsTotal admission in schools A and CThe ratio of admission in schools B to CTotal admission in school A
20176305:9360
201810507:5750
20197155:8315
202084011:19460

Q52. Find the average number of admissions of students in school C in 2018 and 2017.

  1. AOption (a)

    245

  2. BOption (b)

    285

  3. COption (c)

    255

  4. DOption (d)

    265

  5. EOption (e)

    295

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

285

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2025 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 13

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (13 - 16): In each of these questions a number series is given. In each series only one number is wrong. Find out the wrong number.

Q53. 380, 381, 387, 413, 476, 600, 815

  1. AOption (a)

    380

  2. BOption (b)

    387

  3. COption (c)

    600

  4. DOption (d)

    815

  5. EOption (e)

    381

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

381

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2025 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 14

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (13 - 16): In each of these questions a number series is given. In each series only one number is wrong. Find out the wrong number.

Q54. 32.5, 33.7, 36.1, 39.7, 44.5, 50, 57.7

  1. AOption (a)

    32.5

  2. BOption (b)

    44.5

  3. COption (c)

    57.7

  4. DOption (d)

    50

  5. EOption (e)

    36.1

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

50

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2025 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 15

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (13 - 16): In each of these questions a number series is given. In each series only one number is wrong. Find out the wrong number.

Q55. 210, 221, 230, 244, 265, 295, 336

  1. AOption (a)

    210

  2. BOption (b)

    221

  3. COption (c)

    230

  4. DOption (d)

    265

  5. EOption (e)

    336

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

210

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2025 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 16

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Directions (13 - 16): In each of these questions a number series is given. In each series only one number is wrong. Find out the wrong number.

Q56. 56, 53, 105, 314, 1255, 6274, 37643

  1. AOption (a)

    1255

  2. BOption (b)

    314

  3. COption (c)

    105

  4. DOption (d)

    53

  5. EOption (e)

    56

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

56

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2025 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 17

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Q57. The downstream speed of boat A is 21 km/hr. The speed of boat B in still water is 12 km/hr, and the ratio of the speed of boat A to boat B in still water is 5:4, respectively. Find the time taken by boat B to cover 81 km upstream (The speed of the stream is the same for both boats).

  1. AOption (a)

    13.5 hours

  2. BOption (b)

    11 hours

  3. COption (c)

    12.5 hours

  4. DOption (d)

    10.5 hours

  5. EOption (e)

    9 hours

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

13.5 hours

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2025 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 18

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Direction (18 – 21): Read the information and answer the following question. A and B are selling some items (mobile and laptops). The ratio of items sold by A and B is 5:3. The mobile sold by A is 5 times the laptops sold by B. The difference between profit on selling total items by A and B is 1200. Profit on each item is Rs. 60. The mobile sold by B 120% of laptops sold by A.

Q58. Find the difference between mobile sold by A and B together and laptops sold by A.

  1. AOption (a)

    32

  2. BOption (b)

    34

  3. COption (c)

    30

  4. DOption (d)

    36

  5. EOption (e)

    24

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

34

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2025 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 19

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Direction (18 – 21): Read the information and answer the following question. A and B are selling some items (mobile and laptops). The ratio of items sold by A and B is 5:3. The mobile sold by A is 5 times the laptops sold by B. The difference between profit on selling total items by A and B is 1200. Profit on each item is Rs. 60. The mobile sold by B 120% of laptops sold by A.

Q59. The ratio of total items sold by C and B is 4:3 and laptops sold by C is 30% less than total items sold by A. Find the mobile sold by C.

  1. AOption (a)

    6

  2. BOption (b)

    10

  3. COption (c)

    20

  4. DOption (d)

    5

  5. EOption (e)

    4

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

5

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2025 Previous Year Paper Shift 1·Quantitative Aptitude
View full paper

Question 20

SBI Probationary Officer (PO) 2025• Quantitative Aptitude• Quantitative Aptitude

Direction (18 – 21): Read the information and answer the following question. A and B are selling some items (mobile and laptops). The ratio of items sold by A and B is 5:3. The mobile sold by A is 5 times the laptops sold by B. The difference between profit on selling total items by A and B is 1200. Profit on each item is Rs. 60. The mobile sold by B 120% of laptops sold by A.

Q60. Find the ratio of mobile sold by A and laptop sold by B together to laptop sold by A and mobile sold by B.

  1. AOption (a)

    9:11

  2. BOption (b)

    15:11

  3. COption (c)

    12:11

  4. DOption (d)

    10:9

  5. EOption (e)

    14:13

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

9:11

Explanation not yet available.
PreviousPage 1 of 68Next Page

How should I prepare for Quantitative Aptitude in SBI Probationary Officer (PO)?

Solving previous year questions by topic helps identify recurring concepts, question patterns, and frequently asked sub-topics. Attempt each question, review the step-by-step explanation, and note down key formulas or facts for quick revision before the exam.