SBI Probationary Officer (PO) · Topic Collection

Reasoning PYQs

Verbal and non-verbal reasoning, analogies, syllogisms, number series, coding-decoding, blood relations, and analytical puzzles.

1350 Total Questions41 Official PapersYears: 2018–2025Search in Reasoning
Showing questions 541–560 of 1350Page 28 of 68
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 541

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (66-70): Read the given information carefully and answer the questions based on it:
Six persons visit a place on two dates 11 and 22 in three different months i.e., September, October and November. They all like different colors viz. white, blue, pink, green, red and yellow but not necessarily in the same order as given.
The one who likes yellow visits three persons after L. L and S visit on same date and in the month of even numbered days. Two persons visit between S and R who likes green. Number of persons visit before R is same as the number of persons visit after V. The one who likes white visit just before H. No one visit between K and the one who likes blue. The one who likes red visits before the one who likes pink.

Q66. How many persons visit between K and H?

  1. AOption (a)

    None

  2. BOption (b)

    One

  3. COption (c)

    Two

  4. DOption (d)

    Three

  5. EOption (e)

    Four

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

Three

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 542

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (66-70): Read the given information carefully and answer the questions based on it:
Six persons visit a place on two dates 11 and 22 in three different months i.e., September, October and November. They all like different colors viz. white, blue, pink, green, red and yellow but not necessarily in the same order as given.
The one who likes yellow visits three persons after L. L and S visit on same date and in the month of even numbered days. Two persons visit between S and R who likes green. Number of persons visit before R is same as the number of persons visit after V. The one who likes white visit just before H. No one visit between K and the one who likes blue. The one who likes red visits before the one who likes pink.

Q67. Which of the following color does S like?

  1. AOption (a)

    Red

  2. BOption (b)

    Blue

  3. COption (c)

    Pink

  4. DOption (d)

    White

  5. EOption (e)

    Yellow

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

Pink

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 543

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (66-70): Read the given information carefully and answer the questions based on it:
Six persons visit a place on two dates 11 and 22 in three different months i.e., September, October and November. They all like different colors viz. white, blue, pink, green, red and yellow but not necessarily in the same order as given.
The one who likes yellow visits three persons after L. L and S visit on same date and in the month of even numbered days. Two persons visit between S and R who likes green. Number of persons visit before R is same as the number of persons visit after V. The one who likes white visit just before H. No one visit between K and the one who likes blue. The one who likes red visits before the one who likes pink.

Q68. Who among the following visit on 22 October?

  1. AOption (a)

    V

  2. BOption (b)

    H

  3. COption (c)

    K

  4. DOption (d)

    S

  5. EOption (e)

    L

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

V

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 544

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (66-70): Read the given information carefully and answer the questions based on it:
Six persons visit a place on two dates 11 and 22 in three different months i.e., September, October and November. They all like different colors viz. white, blue, pink, green, red and yellow but not necessarily in the same order as given.
The one who likes yellow visits three persons after L. L and S visit on same date and in the month of even numbered days. Two persons visit between S and R who likes green. Number of persons visit before R is same as the number of persons visit after V. The one who likes white visit just before H. No one visit between K and the one who likes blue. The one who likes red visits before the one who likes pink.

Q69. The one who likes blue, visit on which of the following date?

  1. AOption (a)

    22 October

  2. BOption (b)

    11 November

  3. COption (c)

    11 October

  4. DOption (d)

    22 November

  5. EOption (e)

    22 September

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

22 September

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 545

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (66-70): Read the given information carefully and answer the questions based on it:
Six persons visit a place on two dates 11 and 22 in three different months i.e., September, October and November. They all like different colors viz. white, blue, pink, green, red and yellow but not necessarily in the same order as given.
The one who likes yellow visits three persons after L. L and S visit on same date and in the month of even numbered days. Two persons visit between S and R who likes green. Number of persons visit before R is same as the number of persons visit after V. The one who likes white visit just before H. No one visit between K and the one who likes blue. The one who likes red visits before the one who likes pink.

Q70. Which of the following statement(s) is/are true?

I. The one who likes green is the last one to visit
II. H likes pink
III. More than two persons visit before V

  1. AOption (a)

    Only II

  2. BOption (b)

    Only I and III

  3. COption (c)

    Only I and II

  4. DOption (d)

    Only III

  5. EOption (e)

    All I, II, III are true

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (d)D.

Only III

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 546

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (71-73): Read the given information carefully and answer the questions based on it:
In a family of eight members, P is mother of V who is the spouse of N. M is the sister of N’s father-in-law. L is mother of M. F is only son of L and R. C is sister in-law of N and vice versa.

Q71. What is the relation of V with respect to L?

  1. AOption (a)

    Grandson

  2. BOption (b)

    Granddaughter

  3. COption (c)

    Son-in-law

  4. DOption (d)

    Niece

  5. EOption (e)

    None of the above

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

Grandson

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 547

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (71-73): Read the given information carefully and answer the questions based on it:
In a family of eight members, P is mother of V who is the spouse of N. M is the sister of N’s father-in-law. L is mother of M. F is only son of L and R. C is sister in-law of N and vice versa.

Q72. Four of the following five are similar in a certain pattern and related to a group, who among the following is dissimilar to others?

  1. AOption (a)

    L

  2. BOption (b)

    V

  3. COption (c)

    M

  4. DOption (d)

    C

  5. EOption (e)

    N

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

V

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 548

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (71-73): Read the given information carefully and answer the questions based on it:
In a family of eight members, P is mother of V who is the spouse of N. M is the sister of N’s father-in-law. L is mother of M. F is only son of L and R. C is sister in-law of N and vice versa.

Q73. Who among the following is child of F?

  1. AOption (a)

    M

  2. BOption (b)

    N

  3. COption (c)

    None of these

  4. DOption (d)

    P

  5. EOption (e)

    C

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

C

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 549

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (74-78): Read the given information carefully and answer the questions based on it:
Eight persons sit in a row. Four persons face north and rest face south. Three persons sit between A and B and one of them sits at the end of the row. C sits second to the right of B who faces north. D and B face same direction but they do not sit adjacent to each other. E sits third to the left of D and faces opposite direction to D. G sits third to the right of C. Both the immediate neighbors of G face same direction. H sits to the right of F.

Q74. What is the position of F with respect to E?

  1. AOption (a)

    Second to the right

  2. BOption (b)

    Second to the left

  3. COption (c)

    Fourth to the left

  4. DOption (d)

    Third to the right

  5. EOption (e)

    Immediate left

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

Fourth to the left

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 550

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (74-78): Read the given information carefully and answer the questions based on it:
Eight persons sit in a row. Four persons face north and rest face south. Three persons sit between A and B and one of them sits at the end of the row. C sits second to the right of B who faces north. D and B face same direction but they do not sit adjacent to each other. E sits third to the left of D and faces opposite direction to D. G sits third to the right of C. Both the immediate neighbors of G face same direction. H sits to the right of F.

Q75. Who among the following sits just right of B?

  1. AOption (a)

    H

  2. BOption (b)

    E

  3. COption (c)

    D

  4. DOption (d)

    F

  5. EOption (e)

    G

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

H

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 551

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (74-78): Read the given information carefully and answer the questions based on it:
Eight persons sit in a row. Four persons face north and rest face south. Three persons sit between A and B and one of them sits at the end of the row. C sits second to the right of B who faces north. D and B face same direction but they do not sit adjacent to each other. E sits third to the left of D and faces opposite direction to D. G sits third to the right of C. Both the immediate neighbors of G face same direction. H sits to the right of F.

Q76. How many persons sit to the left of G?

  1. AOption (a)

    One

  2. BOption (b)

    None

  3. COption (c)

    Three

  4. DOption (d)

    Five

  5. EOption (e)

    Two

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

Two

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 552

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (74-78): Read the given information carefully and answer the questions based on it:
Eight persons sit in a row. Four persons face north and rest face south. Three persons sit between A and B and one of them sits at the end of the row. C sits second to the right of B who faces north. D and B face same direction but they do not sit adjacent to each other. E sits third to the left of D and faces opposite direction to D. G sits third to the right of C. Both the immediate neighbors of G face same direction. H sits to the right of F.

Q77. Which of the following pair is dissimilar to other four pairs?

  1. AOption (a)

    C-E

  2. BOption (b)

    A-G

  3. COption (c)

    D-F

  4. DOption (d)

    B-H

  5. EOption (e)

    G-C

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

G-C

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 553

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (74-78): Read the given information carefully and answer the questions based on it:
Eight persons sit in a row. Four persons face north and rest face south. Three persons sit between A and B and one of them sits at the end of the row. C sits second to the right of B who faces north. D and B face same direction but they do not sit adjacent to each other. E sits third to the left of D and faces opposite direction to D. G sits third to the right of C. Both the immediate neighbors of G face same direction. H sits to the right of F.

Q78. If all the persons rearrange their seating positions and now, they sit in alphabetical order from left end of the row (Direction of all persons remain the same), then how many persons will remain on their positions?

  1. AOption (a)

    None

  2. BOption (b)

    One

  3. COption (c)

    Two

  4. DOption (d)

    Three

  5. EOption (e)

    More than three

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

One

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 554

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Q79. If we form a four-letter meaningful word by using 2nd, 5th, 7th and 8th letter (each letter is used only once) of the word ‘SHOWERING’, then what will be the second letter of that meaningful word? If no such meaningful word is formed, the answer will be X and if more than one such meaningful word will be formed, the answer will be Y.

  1. AOption (a)

    Y

  2. BOption (b)

    X

  3. COption (c)

    N

  4. DOption (d)

    H

  5. EOption (e)

    E

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

X

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 555

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (80-82): In each question below, some statements are given followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer

Q80.

Statements:

All Rose are Pink.

Only a few Black is Pink.

No White is Rose.

Conclusions:

I. Some Rose is Black.

II. Some Pink can never be White.

  1. AOption (a)

    If only conclusion I follows

  2. BOption (b)

    If only conclusion II follows

  3. COption (c)

    If either conclusion I or II follows

  4. DOption (d)

    If neither conclusion I nor II follows

  5. EOption (e)

    If both conclusions I and II follow

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

If only conclusion II follows

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 556

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (80-82): In each question below, some statements are given followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer-

Statements:

Only a few Tube is Well.

All Well is Pipe.

Some Well is not Tank.

Conclusions:

I. All Tube being Tank is a possibility.

II. All Pipe being Tank is a possibility.

  1. AOption (a)

    If only conclusion I follows

  2. BOption (b)

    If only conclusion II follows

  3. COption (c)

    If either conclusion I or II follows

  4. DOption (d)

    If neither conclusion I nor II follows

  5. EOption (e)

    If both conclusions I and II follow

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (a)A.

If only conclusion I follows

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 557

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (80-82): In each question below, some statements are given followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer-

Statements:

Only Hat is House.

Only a few Top is Hat.

Some Wall is Top.

Conclusions:

I. All Top can never be Hat.

II. Some House are not Wall.

  1. AOption (a)

    If only conclusion I follows

  2. BOption (b)

    If only conclusion II follows

  3. COption (c)

    If either conclusion I or II follows

  4. DOption (d)

    If neither conclusion I nor II follows

  5. EOption (e)

    If both conclusions I and II follow

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

If both conclusions I and II follow

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 558

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (83-87): Study the following information carefully and answer the questions given below-
Six persons A, B, C, D, E and F sit around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. They like different flowers viz. Rose, Daisy, Lily, Jasmine, Marigold and Dahila but not necessarily in the same order.
F sits 2nd to the left of the one who likes Rose. B and the one who likes Rose are immediate neighbours. A faces the one who likes Jasmine and sits near F. C sits 2nd to the left of the one who likes Lily. The one who likes Dahila sits just right of the one who likes Daisy. C and D are not an immediate neighbour.

Who sits immediate right of the person who likes Marigold?

  1. AOption (a)

    F

  2. BOption (b)

    B

  3. COption (c)

    C

  4. DOption (d)

    D

  5. EOption (e)

    E

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (e)E.

E

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 559

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (83-87): Study the following information carefully and answer the questions given below-
Six persons A, B, C, D, E and F sit around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. They like different flowers viz. Rose, Daisy, Lily, Jasmine, Marigold and Dahila but not necessarily in the same order.
F sits 2nd to the left of the one who likes Rose. B and the one who likes Rose are immediate neighbours. A faces the one who likes Jasmine and sits near F. C sits 2nd to the left of the one who likes Lily. The one who likes Dahila sits just right of the one who likes Daisy. C and D are not an immediate neighbour.

Which flower does F like?

  1. AOption (a)

    Jasmine

  2. BOption (b)

    Dahila

  3. COption (c)

    Lily

  4. DOption (d)

    Marigold

  5. EOption (e)

    None of these

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (b)B.

Dahila

Explanation not yet available.
SBI Probationary Officer (PO) 2023 Previous Year Paper Shift 1·Reasoning Ability
View full paper

Question 560

SBI Probationary Officer (PO) 2023• Reasoning Ability• Reasoning Ability

Directions (83-87): Study the following information carefully and answer the questions given below-
Six persons A, B, C, D, E and F sit around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. They like different flowers viz. Rose, Daisy, Lily, Jasmine, Marigold and Dahila but not necessarily in the same order.
F sits 2nd to the left of the one who likes Rose. B and the one who likes Rose are immediate neighbours. A faces the one who likes Jasmine and sits near F. C sits 2nd to the left of the one who likes Lily. The one who likes Dahila sits just right of the one who likes Daisy. C and D are not an immediate neighbour.

Which of the following is true?

I. D and F are not an immediate neighbour
II. A likes Lily
III. D does not like Rose

  1. AOption (a)

    Both I and III

  2. BOption (b)

    Only II

  3. COption (c)

    Both I and II

  4. DOption (d)

    Only III

  5. EOption (e)

    Only I

View answer & explanation

Correct answer

Answer: (c)C.

Both I and II

Explanation not yet available.

How should I prepare for Reasoning in SBI Probationary Officer (PO)?

Solving previous year questions by topic helps identify recurring concepts, question patterns, and frequently asked sub-topics. Attempt each question, review the step-by-step explanation, and note down key formulas or facts for quick revision before the exam.